SBI PO Exam 2015- Important Marketing Questions- Set 12

Important Marketing Questions- Set 12
SBI PO Exam 2015- Important Marketing Questions- Set 12:             
List of Important Marketing Questions for the SBI PO Exam were given below. Candidates those who are preparing for those exams can use these questions to score more marks.


Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
1).A transaction in which the organisation is marking an initial purchase of an item to be used to perform a new job is known as______.
a)   Modified rebuy purchase.
b)   Reciprocal purchase.
c)   Straight rebuy purchase.
d)   New – task purchase.
e)   Delayed purchase


2).A representative from Coca-Cola automatically stops by a local fast – food outlet once a month to determine how much soft-drink syrup the store will need. This is an example of which of the following type of organizational purchase.
a)   Modified rebuy
b)   negotiated
c)   straight rebuy
d)   new – task
e)   None of these


3).As Topnotch Supply’s sales force continues to expand, the firm plans to add a fleet of company cars to its sales compensation package. For Topnotch, this would represent a ____________ purchase.
a)   New – task
b)   Repetitive
c)   Modified rebuy
d)   Straight rebuy
e)   None of these


4).In most of the organization, who will make the purchase decision?
a)   The sales force.
b)   Inventory control personnel.
c)   A firm’s buying centre.
d)   A team of purchasing agents.
e)   One person


5).In the process of buying routinely purchased items; buyers are sometimes also the _________.
a)   deciders
b)   informers
c)   influencers
d)   users
e)   gatekeepers


6).Marketing is a very vast field, its nature is so important and its main components are______.
a)   Marketing is a science as well as an art
b)   Marketing starts and ends with the consumer
c)   Marketing is consumer oriented
d)   All the above
e)   None of these


7).Why is marketing is so important for the society?
a)   It helps in increasing National Income
b)   It increases employment opportunities
c)   It decreases the distribution cost
d)   All of the above
e)   None of these


8).Why is marketing is very useful for Developing Economies?
a)   Marketing motivates them to adopt modern techniques
b)   It helps in producing quality products
c)   Marketing is conductive to the development of economy
d)   A) and B) both
e)   None of these


9).Why is marketing is different from selling?
a)   Selling is narrow and Marketing is  wide
b)   Main objective of selling is profit making through sales volume while Marketing is concerned with profit making through consumer satisfaction
c)   Selling is based on product while Marketing is focused on customer needs
d)   All of above
e)   None of these


10).The old and new concepts of marketing are entirely different each other because:
a)   In old concept marketing ends with the distribution while in new concept it ends on consumer satisfaction
b)   Old concept never emphasizes on standard of living of society while on other hand new concept tries to increases the standard of living of society
c)   Old concept was focused to earn profits by maximizing sales while new concept has objective of increasing profits by consumer satisfaction
d)   All of the above
e)   None of these



Answers:                                 
1). d)   2). c)   3). a)   4). c)   5). a)   6). d)   7). d)   8). c)   9). d)   10). d)
People Also Visited:

Click Here to know the New Syllabus and Detailed Syllabus of SBI PO Exam 2015
Click Here to Follow Us on Facebook

/ 5. Reviews