SBI PO Exam 2015- Practice English Questions (Cloze Test) Set-25

SBI PO Exam 2015- Practice English Questions (Cloze Test)
SBI PO Exam 2015- Practice English Questions (Cloze Test) Set-25:
Practice English Questions for upcoming SBI PO Exams were given below, candidates those who are preparing for the examination can use this questions.

    Directions (Questions.01-10): In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number. Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful.

    There is a school of thought that some kinds of complex governance/policy making functions should be insulated from the tumult of partisan politics by(1) them to technocrats. Giving in to the seductive appeal of this argument to the(2)of breaking the line of accountability of policymakers to the people altogether would undermine democracy and run the risk of these technocratic bodies being captured by(3)interests, instead of practicing fidelity to professionalism. The proposal of the RBI’s Urjit Patel committee to entrust monetary policy(4) to a committee of wise men in which even the RBI governor would have just one vote and can be overruled(5)to this school. This is a bad idea that(6) firmly be rejected.
    At present, the RBI has reasonable autonomy but holds consultations with the government and has begun to testify before parliamentary committees. Both are needed to make monetary policy and regulation of the banking system(7)to the people. A committee does advise the RBI governor on policy rates, but he makes the final call. One person taking the final call seems less democratic than a committee voting to make that call only(8)that one person is taken out of his institutional context. The RBI governor is not some lone ranger but the RBI’s link with the elected government of the country. Simultaneous accountability of the RBI governor to a committee of Parliament would(9) that the government does not make(10)demands on the central bank as well.

1).
a)   imposing
b)   entrusting
c)   holding
d)   allocating
e)   conferring


2).
a)   length
b)   term
c)   stretch
d)   extent
e)   ambit


3).
a)   vested
b)   simple
c)   any
d)   compound
e)   endowed


4).
a)   beginning
b)   building
c)   setting
d)   initiating
e)   arranging


5).
a)   correlates
b)   associates
c)   agrees
d)   concerned
e)   belongs


6).
a)   had
b)   must
c)   needs
d)   requires
e)   ought


7).
a)   attributed
b)   suited
c)   adapted
d)   accountable
e)   responsible


8).
a)   where
b)   whether
c)   whereas
d)   while
e)   when


9).
a)   ensure
b)   follow
c)   pursue
d)   protect
e)   think


10).
a)   passionate
b)   despotic
c)   arbitrary
d)   obsolete
e)   fervent

Answers:                                 
1). b)   2). d)   3). a)   4). c)   5). e)   6). b)   7). d)   8). e)   9). a)   10). c)

Online Mock Tests 2019: