SBI PO Exam 2015- Practice English Questions (Reading Comprehension) Set-24

Practice English Questions (Reading Comprehension) Set-24
SBI PO Exam 2015- Practice English Questions (Reading Comprehension) Set-24:
Practice English Questions for upcoming SBI PO Exams were given below, candidates those who are preparing for the examination can use this questions.

Directions (Questions.01-07): Read the following passage carefully and answer the following questions given below it. Certain words are printed in BOLD to help you locate them while answering some of the questions.
            Capitalism is a great slave, but a pathetic master. This truth unfortunately gets lost in ourchasefor thatelusivedream….. Especially in the west, the land that has been marketed as the land of dreams__ the great Western dream. It’s the dream of being independent masters of our lives, of making big bucks and of being happy__ even if that happiness is being bought by money, which all of them chase out there. No doubt, the West, on its part, has been fairly successful in creating material comforts aplenty. It has improved the living standard of its average citizen. However, this has been achieved as a result of more than 200 years of unbridled growth and exploitation. Thus, the shop window of Westernism looks lucidly attractive. And that is what has made the rest of the world mindlessly chase Westernism, not necessarily happiness or an ideal form of society. All because the shop window looks very impressive and it has been marketed very well.
            But a deep look inside the shop tells a different tale. A different world lies behind; a world that is not quite visible to the starry- eyed millions for whom the Western way of life seems to be the ultimate dream.
            Thus, we have Indians dreaming to become or to get married to an NRI and Indian middle –class fathers dreaming of their sons reaching the Bay area and landing tech jobs, unmindful of the second-class life they end up leading in the West. What goes unseen and almost unheard is that the West also happens to be the land that is right amongst the top in terms of the number of divorces per thousand, the number of single parents per thousand, the number of old people in old homes, the number of suicides, homicides, and of course, the number of college/school shootouts…..
            And why not! After all, such societies are constantly driven towards higher profits and materialism. Expectedly, this materialism comes at a cost that the world is paying today. This is the reason why we have millions dying of paying today. This is the reason why we have millions dying of curable disease in Africa and other underdeveloped countries, while the rich grow rich grow richer. Their growth will be reduced if they were to start thinking of the poor. So what do they do to justify their greed for more? They mostshrewdlypropagate and market a ridiculously primitive law of the jungle for our 21st-century civilization, the Law of Survival of the fittest’!
            The interesting thing about material things is that they only give an illusion of happinesss; however, such happiness is always momentary in nature.Ergo, at this juncture, you feel you are the happiest person in the world, after buying your new car or flat screen TV, and just a few days later, these are the very possessions that cease to make you happy. While you chase the bigger car and spend that extra bit of wealth, you intercept someone’s share of the daily bread and also sacrifice those that have the maximum power to make you happy___ family, emotions and love. Prolonged abstinence in feeling emotions finally destroys bliss; and you don’t even realize when you have become a dry-eyed cripple…. And then you land up in sermon workshops to find out the real meaning of life or whatever these workshops are capable of explaining. The truth is that such workshops are also driven by merchants who cash in on the dejected state of the people, a state created by their own fictional dreams. But by then, it’s really too late.
            By then you have made profits out of arms, and engineered wars to keep that industry alive. You have sold guns across the counters at supermarkets and made profits. You’ve lobbied that guns should be made accessible to the common man. All for the sake of profit. This makes you realise one day that they are your own children who are in the line of fire against the schoolgoer who opens fire on his schoolmates.
            This is the society that finally creates an emotionless monster, who gets satisfaction in killing adults and children alike for no cause, no reason and for none but himself. It is the utter destruction of spiritualism and the total focus on endless self-gratification. Where so many single parent families and divorces exist, it is impossible to bring up children or influence the killers any better.

1).Who does the author hold responsible for the shooting spree in schools and colleges?
i) Lack of love and emotion in the society in general
ii) Increased focus on self-gratification even when it comes at the cost of innocent lives
iii) Deteriorating social structure leading to break-up of families resulting in lack of moral development in children
a) Only (i)            
b) Only (iii)
c) Only (ii) and (iii)
d) All of these
e) None of these


2). Why does the author refer to the law of survival of the fittest as ridiculous?
a) This law is primitive and holds good for developed nations.
b) This primitive law is often used to justify the accumulation of wealth by a select few
c) People from developing countries use it to rationalise their immigration to the Western Countries.                                                             
d) It does not lead to any material profits and material wealth.
e) None of these


3). According to the passage, which of the following is a reason for poverty and hunger in underdeveloped countries?
i) Mindlessly chasing the Western way of living.
ii) They have fallen prey to the idea of happiness through material comforts rather than love and emotional bond.
iii) They do not have marketing techniques as good as the Western countries.
a) Only (ii)     
b) Only (iii)
c) Only (i)      
d) Only (ii) and (iii)
e) Not mentioned in the passage


4).Why do the ‘starry-eyed millions’ harbor a wish to became an NRI?
i) They are driven towards profits and materialism.
ii) They appreciate the Western way of life as it appears to them.
iii) They have become emotionless and have lost any attachment to motherhood.
a) Only (ii)              
b) Only (i)
c) Only (ii) and (i)  
d) Only (iii)
e) All (i), (ii) and (iii)


5). Why does the author disregard the Western way of living even though an average citizen in the west enjoys better living standards?
a) Many Indians want to ape their life-style, leading to a cultural dilution of their own traditions.
b) The West has failed to market their lifestyle in an appropriate way.
c) According to him, the law of ‘survival of the fittest’ is now obsolete.
d) It only looks forward to material comfort rather than happiness within.
e) None of these


6).What does the author mean by’ intercepting someone’s share of daily bread’?
a) Hindering the process of marketing in underdeveloped countries by the developed countries
b) Denying material comfort to the Western world
c) Affecting the social life of those working towards material comforts only
d) Excess of wealth in Western world while people in poorer nations struggle for survival
e) None of these


7).The author’s main objective in writing the passage is
a) To explain that consumerist societies have their own drawbacks which are overlooked by those who are blinded by their material glare
b) To explain how too many material comforts have improved the living standard of the
Common man in the West
c) That young children should not be given access to guns and other ammunitions
d) That all NRIs are leading unmindful, second-class lives abroad
e) None of these


Directions (08-10): Choose the word which isMOSTsimilar in meaning to the word printed in Bold as used in the passage
8).Shrewdly
a) Roughly
b) Rudely
c) Courteously
d) Rightly
e) Astutely


9).Chase
a) Follow
b) Catch
c) Conquer
d) Run
e) Capture


10).Elusive
a) Terrifying
b) Unusual
c) Unachievable
d) Haunting
e) Displeasing

Answers:       
1). d)   2). b)   3). e)   4). c)   5). d)   6). d)   7). a)   8). e)   9). a)   10). c)

Click Here to Follow Us on Facebook


Online Mock Tests 2019: