SBI PO Exam 2015- Practice English Questions (Reading Comprehension) Set-30

SBI PO Exam 2015- Practice English Questions (Reading Comprehension)
SBI PO Exam 2015- Practice English Questions (Reading Comprehension) Set-30:
Practice English Questions for upcoming SBI PO Exams were given below, candidates those who are preparing for the examination can use this questions.

            Directions (Questions.01-05): Read the passage carefully and answer the questions given below it.

All children are highly creative. By the time they grow up, only a small percentage continues to be so. Is it because we create fears in our children? Unfortunately, workplaces to act in ways that reinforce and feed these fears.
The fear of failure is a dominant one- by being over-protective and making people dependent upon those in authority (parents, teachers, and bosses), we prevent people from experimenting, taking risks and the joy of discovery. Innovative organizations take pains to reduce this negative force. Creating ‘budgets’ for making mistakes and learning from them, sharing of learning from failures and appreciation of those who challenge thestatus quoare several steps these progressive companies take.
Innovative companies master the skill of critiquing rather than criticizing. They focus on performance gap as “learning goals”. They give feedback on efforts rather than abilities. In other words, every feedback (including negative feedback given in private) enables the person to grow and develop. This enables people to be empowered and take responsibility for putting new ideas to work.
            The fear of ambiguity is another one that prevents organizations to venture into new areas and break fresh ground. By being obsessed with analyzing everything and measuring every dimension, we miss the forest for the trees. Innovative companies encourage people to think holistically.They deploy multidisciplinary stenghts, encourage multiple intelligences and leverage diversity to add richness to the process of innovation. In other words, they source new ideas from the ambiguity of new situations, cultures and markets.

1).Why do majority of children not remain as creative as they were in their childhood?
a)   Because a majority of them prove to be incapable of doing tough mental work
b)   Because we as well as workplaces feed fears in them
c)   Because a majority of them do not get proper education
d)   Because a majority of them are timid by birth


2).What is/are the repercussion(s) of fear of failure on us?
a)   We do not want to experiment because of fear of failure.
b)   Fear of failure does not allow us to take risks.
c)   Fear of failures takes away from us the joy of discovery.
d)   All the above


3).What is the meaning of the phrasestatus quo as used in the passage?
a)   The state of affairs that exists at a particular time
b)   A rule which has been made by an organization
c)   Something which appears to be true
d)    A condition in an agreement


4).Which of the following is a characteristic of innovative companies? Answer in the context of the passage.
a)   They prefer critiquing rather than criticizing.
b)   They follow the principle of Zero –tolerance for incompetent employees.
c)   They work on the principle of hire and fire.
d)   They do not tolerate negative feedback given by any employee.


5).What do innovative companies do to enrich the process of innovation?
a)   They deploy multidisciplinary strengths.
b)   They encourage multiple intelligences and leverage diversity.
c)   They encourage people to think holistically.
d)   All the above


Directions (Questions.06-10): Read the passage carefully and answer the questions given below it.

            Diversity in the boardroom has been one of the most discussed topics amongst India Inc with the mandate to include women as board members as per Companies Act 2013.However, the concern on gender diversity in boardrooms has always been on the agenda globally. Women in India constitute approximately 50 per cent of the total population, yet as per Catalyst Report 2014, Indian boardrooms comprise just 9.5 per cent of women on the board. As per the report by law firm Khaitan& Co in association with Biz Divas, Indian Inc will now have toinducta minimum of 1000 women to the boardroom.
            Traditionally, we believe that equality means treating everyone the same, but we now recognize that it actually requires treating different genders differently. The government needs to focus on enhanced social norms, and public policies by mandating on providing certain infrastructural support to the women workforce that become enablers like crèche facilities, daycare centers for senior citizens,etc.
            A formal career advancement programme targeting talented women at all levels can help retain and grow right talent. Developing internal support system like women network, engaging men in gender initiatives by making them champions for mentoring women employees, creating awareness across the organization on inclusiveness, and gender sensitization on the need for overcoming gender-specific stereotypes that may potentially hurt a woman’s career advancement are some of the ways.
            There are some key actions women must take upon themselves. Research has found that a number of self-performance biases disadvantages women on their pathways to top leadership.
            Therefore, women will have to take upon themselves to overcome the mental barriers, learn to be more vocal about their career ambitions, take advantage of the learning opportunities, leverage on women leadership and mentoring programmes,etc.

6).What are the different ways that can help retain and grow talented women? Answer in the context of the passage.
            (i) A career advancement programme targeting talented women at all levels
            (ii) Development of internal support system for women
            (iii) Providing them extra perks
a)   Only (i) and (ii)
b)   Only (ii) and (iii)
c)   Only (iii)
d)   All (i),(ii) and (iii)


7).Find the incorrect statement on the basis of the given passage.
a)   Approximately half of the total population in India is women.
b)   As per Catalyst Report 2014, Indian boardrooms comprise just 9.5 percent of women on the board.
c)   As per changed perception, equality requires treating different genders differently.
d)   The concern on gender diversity in boardrooms has never been on the agenda in any country of the world.


8).Diversity in the boardroom means
a)   To include all classes of employees in the boardroom.
b)   To include women as board members.
c)   To invite scholars, ministers and foreign dignitaries in the boardroom.
d)   To give top priority to women CEO in the boardroom.


9).What action(s) must women take upon themselves to move forward on their pathways to top leadership?
a)   They must prepare well to qualify the departmental exam for promotion.
b)   They must please their bosses by their performance
c)   They must be more vocal about their career ambitions.
d)   All the above


10).Which of the following is the antonym of the word ‘induct’ as used in the passage?
a)   Swear in
b)   Recruit
c)   Close
d)   Expel


Answers:                                 
1). b)   2). d)   3). a)   4). a)   5). d)   6). a)   7). d)   8). b)   9). c)   10). d)

Online Mock Tests 2019: