SBI PO Exam 2015- Practice English Questions (Reading Comprehension) Set-37

SBI PO Exam 2015- Practice English Questions
SBI PO Exam 2015- Practice English Questions (Reading Comprehension) Set-37:
Practice English Questions for upcoming SBI PO Exams were given below, candidates those who are preparing for the examination can use this questions.

       Directions (Q.1-10): Read the passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/ phrases have been given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

            Extreme poverty – by currentreckoning, living on less than $ 1.25 a day- is a continuing problem for far too many people today. In India, such poverty still afflicts390 million people, according to the World Bank.
            It is also arguably one of the most important challenges to address because more prosperous people can afford more to eat, get better access to education and healthcare and generally live better lives. So it’s good to see that excellent progress has been made in poverty reduction in recent years.
            The proportion of people in developing countries living in poverty more than halved between 1990 and 2010.With India’s national standard, the number of poor has dropped from 425 million people in 1994 to 271 million in 2012.
            Globally, according to the World Bank, Just over one billion people continue to live in poverty, although that’s down from 1.9 billion in 1990.The big question now is whether this rapid improvement can be maintained so that we can truly make poverty a history.
            This is the question which Professor John Gibson of the University of Waikato sets out to answer in a paper commissioned by the Copenhagen Consensus Center. He is one of more than 60 expert economists looking at a range of ambitious targets covering 18 broad themes and estimating the costs and benefits of various options.
            At the turn of the century, the Millennium Development Goals (MDGs) were agreed upon and great progress has been made in a range of important areas, including poverty reduction. Now, 193 national governments are working at the UN to agree to a new set of global targets for the next 15 years. Since we have limited means to address all the world’s ills, the targets have to be both achievable and cost-effective.
            The obvious solution is probably not to address poverty head-on but focus on another policy that could help dramatically: free trade. The costs of successfully completing the Doha round of World Trade Organization talks would generate more than 2,000 times their value in benefits for developing countries and lift 160 million out of poverty. For India, this would means $450 more per person in 2030.However, this policy has also turned out to be very hard to implement, and Doha islanguishing.
            Gibson points out that already for the MDGs in 2000, a number of alternative targets were assessed and rejected in favor of a simple one; having the rate of absolute poverty. He argues that this kind of target is still the most sensible one.
            However, any target can sound deceptively simple but measuring progress-or even setting a reliable baseline –can befraughtwith difficulty. Collecting reliable statistical data is almost impossible in countries with little survey infrastructure, the very places where poverty is still a big problem. And, if we can’t measure it, we don’t know if resources are being used properly.
            The best which can be done is to take figures where they are available and draw whatever broader lessons we can. This is possible for Vietnam, which has made astonishing progress in recent years. In 1993, 64% of the population was below the poverty line; by 2010, this had fallen to just 5%.The benefits are wider – ranging. Not only are people earning more and have better access to good nutrition but more prosperous people are typically better educated, live longer and can make a bigger contribution to the wider economy.
            We can estimate the lowest cost for talking people out of poverty as the sum of money needed toplug their poverty gap. It turns out that each dollar transferred pays back $6- 9 in overall benefits, both measured in increased longevity, better education and higher incomes
This, however, assumes that money can be perfectly targeted but this is an impossible task. Some of the money will be misused and some lost, so the true payback may be reduced by half, to perhaps $4-6 for each one spent.
            Poverty is a complex issue but experience shows that plenty can be done. Free trade, for one, can boost the growth of developing economies and provide more jobs. Freer migration could also be a great way to raise individual incomes. Investing in smart programmes can help millions of people out of poverty.

1).Why is it important to address the problem of poverty?
            (1) Because a poor nation does not get adequate financial aid from the World
                 Bank.
            (2) Because prosperous people live better lives
            (3) Because poverty is the mother of so many terminal diseases
a)   Only (1) and (2)
b)   Only(2) and (3)
c)   Only (1) and (3)
d)   Only (2)
e)   Only (3)


2).What could be the possible outcome of the successful completion of the Doha round of the World Trade Organization?
a)   The successful completion of the Doha round of WTO would help lift 160 million people out of poverty.
b)   Developing countries would be able to generate a benefit more than 2000 times their costs.
c)   In India people will get $450 more per family by 2030.
d)   Only a) and b)
e)   Only b) and c)


3).Which of the following statements is not true in the context of the given passage?
a)   According to the World Bank, 390 million people are still reeling under poverty.
b)   Despite several steps taken by the Central Government, The number of poor continued to rise till 2012.
c)   According to the World Bank, just over one billion people round the globe continue to live in poverty.
d)   Since we have limited means it is better to focus on another policy rather address poverty head-on.
e)   None of these


4).Why is it almost impossible in some countries to collect reliable statistical data?
            (1) Because people in such countries are ignorant about the usage of collecting
                 such data.
            (2) Because of inadequate survey infrastructure in such countries
            (3) Because of reluctance of officials engaged in collecting statistical data
a)   Only (1) and (2)
b)   Only(2) and (3)
c)   Only (1) and (3)
d)   Only(2)
e)   Only(3)


5).How can poverty be eliminated? Answer in the context of the passage.
            (1) By free trade
            (2) By investing in smart programmes
            (3) By making available free healthcare facilities to all
a)   Only (1) and (2)
b)   Only (2) and (3)
c)   Only (1) and (3)
d)   All (1), (2) and (3)
e)   None of these


Directions (Q.6-8): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/group of words printed in bold as used in the passage.

6).Reckoning
a)   working
b)   estimate
c)   check
d)   invoice
e)   score


7) .Afflicts
                  a)  aids
                  b)  relieves
                  c)  pleases
                  d)  hurts
                e)  soothes


8).Languishing
a)   dwindling
b)   developing
c)   despising
d)   flourishing
e)   improving


Directions (Q.9-10): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/group of words printed in bold as used in the passage.

9).Fraught
a)   replete
b)   laden
c)   stuffed
d)   empty
e)   charged


10).Plug
a)   fit
b)   connect
c)   open
d)   stop
e)   cork


Answers:                                 
1). d)   2). d)   3). b)   4). d)   5). a)   6). b)   7). d)   8). a)   9). d)   10). c)
People Also Visited:

Online Mock Tests 2019: