SBI PO Exam 2015- Practice Reasoning Questions Set-14

    Practice Reasoning Questions Set-14
    SBI PO Exam 2015- Practice Reasoning Questions Set-14:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO and Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
               Directions (Questions.01-05): Study the information and answer the given questions:
                  Seven people, P, Q, R, S, T, U and V live on separate floors of a 7- floor building. Ground floor is numbered 1; first floor is numbered 2 and so on until the topmost floor is numbered 7. Each one of these is travelling to a different city, viz Delhi, Mumbai, Patna, Chennai, Kolkata, Bangalore and Lucknow but not necessarily in the same order. Only three people live above the floor on which P lives. Only one person lives between P and the one travelling to Bangalore. U lives immediately below the one travelling to Mumbai. The one travelling to Mumbai lives on an even numbered floor. Only three people live between the ones travelling to Bangalore and Patna. T lives immediately above R. T is not travelling to Patna. Only two people live between Q and the one travelling to Kolkata. The one travelling to Kolkata lives below the floor on which Q lives. The one travelling to Delhi does not live immediately above or immediately below Q. S does not live immediately above or immediately below P. V does not travel to Chennai.

    1).Which of the following is true with respect to V as per the given information?
    a) The one who lives immediately below V is travelling to Mumbai
    b) V is travelling to Bangalore
    c) V lives on floor no.7
    d) V lives on the immediately below T
    e) V lives on the lowermost floor


    2).Who among the following lives on floor no.3?
    a) R
    b) The one travelling to Kolkata
    c) The one travelling to Chennai
    d) T
    e) V


    3) Who lives on the floor immediately above T?
    a) S
    b) V
    c) P
    d) Q
    e) U


    4).To which of the following cites is S travelling?
    a) Kolkata
    b) Patna
    c) Mumbai
    d) Bangalore
    e) Chennai


    5).How many people live between the floors on which S and the one travelling to Mumbai live?
    a) One
    b) Two
    c) Three
    d) More than one
    e) None of these


    Directions (Questions.06-10): Study the following information carefully to answer the given questions.

    Eight persons P, Q, R, S, T, U, V and W are sitting around a circular table. Each of them belongs to a different profession, viz Doctor, Banker, Engineer, Lawyer, Businessman, Teacher, Pharmacist and Writer, but not necessarily in the same order. Four of the persons are facing towards the centre while the remaining four are facing away from the centre.
                S is the third to the right of W. The one who is a Businessman is on the immediate left of S, who is not a Pharmacist. V is fourth to the left of U. Neither V nor U is an immediate neighbor of S. P is a writer and sits third to the left of the Businessman. The person who is a Banker sits second to the left of the person who is a Writer. The person who is a Doctor sits second to the right of S. R is an Engineer and sits exactly between P and U. The person who is a Teacher sits second to the right of the person who is an Engineer. T sits third to the left of P. R is facing the centre and is to the right of both P and U.

    6).The person who sits between T and Q belongs to which of the following professions?
    a) Teacher
    b) Pharmacist
    c) Businessman
    d) Lawyer
    e) None of these


    7).Who is a Banker?
    a) Q
    b) V
    c) R
    d) T
    e) None of these


    8).U is a (n)
    a) Doctor
    b) Engineer
    c) Writer
    d) Pharmacist
    e) None of these


    9).Who is a Pharmacist?
    a) V
    b) Q
    c) S
    d) W
    e) None of these


    10).Which of the following combination is correct?
    a) S-Pharmacist
    b) P-Engineer
    c) Q-Writer
    d) R-Businessman
    e) Q-Teacher


    Answers:       
    1). a)   2). b)   3). e)   4). e)   5). b)   6). d)   7). b)   8). a)   9). d)   10). e)

    Click Here to Subscribe Us Via Email

    / 5. Reviews