SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-17

     Practice Reasoning Questions Set-17
    SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-17:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO/Clerk and IBPS PO/Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
        Direction (Questions.01-05): Study the given information and answer the following questions:
        When a word and number arrangement machine is given an input line of words and numbers, it arranges them following a particular rule. The following is an illustration of input and its rearrangement. (All the numbers are two-digit numbers.)
        Input: hearing 18 integrity 50 xenon 89 glow 33 century 81 23 goal
        Step I:glow hearing 18 integrity 50 xenon 33 century 81 23 goal 89
        Step II: glow goal hearing 18 integrity 50 xenon 33 century 23 81 89
        Step III:glow goal xenon hearing 18 integrity 33 century 23 50 81 89
        Step IV:glow goal xenon century hearing 18 integrity 23 33 50 81 89
        Step V: glow goal xenon century hearing integrity 18 23 33 50 81 89
         Step V is the last step of the above arrangement as the intended arrangement is obtained. As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the given input.
        Input:19 numerology 48 global 88 xylem 25 telling 79 59 fabricate torcher.

    1).Which step number would be the following output? Xylem global telling torcher 19 numerology 25 fabricate 48 59 79 88
    a)   Step V
    b)   Step IV
    c)   Step III
    d)   There will be no such step.
    e)   None of these


    2).Which of the following would be the last step of the rearrangement?
    a)   VII
    b)   V
    c)   VI
    d)   IV
    e)   None of these


    3).If in the last step all the words get rearranged in alphabetical order, which of the following words would retain its original position?
    a)   fabricate
    b)   telling
    c)   global
    d)   xylem
    e)   None of these


    4).Which of the following would be at the 7thposition from the left in Step III?
    a)   25
    b)   telling
    c)   fabricate
    d)   48
    e)   None of these


    5).In Step IV if ‘xylem’ is related to ‘88’ and ‘global’ is related to’79’ then ‘19’ is related to which of the following, if the same pattern in followed?
    a)   25
    b)   59
    c)   fabricate
    d)   48
    e)   None of these


        Directions (Questions.06-10): Study the following information and answer the questions given below:
        Eight persons A, B, C, D, E, F, G and H are playing a game of musical chairs. The chairs placed around a circular table face away from the table. Each person knows a different language – Marathi, Telugu, Kannada, Punjabi, Bengali, Tamil, Hindi and English – but not necessarily in the same order. When all of them are sitting in the chairs during the game, the following conditions were fulfilled.

    ·        C is a Hindi speaker and sits third to the left of E
    ·        The Tamil and the Punjab speaker are immediate neighbors of each other. Neither of either E of C.
    ·        The Telugu and the English speaker are immediate neighbors of each other.
    ·        The one who speaks Punjabi sits to the left of B, who speaks Kannada.
    ·        A speaks Telugu and is not an immediate neighbor of the Hindi speaker.
    ·        Only F sits between the Punjabi and the Marathi speaker.
    ·        G sits third to the left of the person who speaks English

    6).Which of the following pairs represents the immediate neighbors of the Marathi speaker?
    a)   Kannada and Tamil
    b)   Telugu and Bengali
    c)   English and Punjabi
    d)   Punjabi and Bengali
    e)   None of these


    7).Who among the following speaks English?
    a)   F
    b)   H
    c)   G
    d)   E
    e)   None of these


    8).How many persons sit between the Hindi speaker and D when counted in clockwise direction from the Hindi speaker?
    a)   Four
    b)   Two
    c)   One
    d)   Three
    e)   None of these


    9).E speaks which of the following language?
    a)   Punjabi
    b)   Bengali
    c)   Tamil
    d)   Marathi
    e)   None of these


    10).Who among the following sits exactly between B and H?
    a)   Marathi speaker
    b)   Punjabi speaker
    c)   Tamil speaker
    d)   Telugu speaker
    e)   Hindi speaker


    Answers:                                 
    1). b)   2). c)   3). a)   4). a)   5). c)   6). e)   7). b)   8). d)   9). b)   10). e)

    People Also Visited:

    / 5. Reviews