SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-20

    SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions
    SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-20:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO/Clerk and IBPS PO/Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
        Directions (Questions.01-06): Study the following information carefully and answer the questions given below:

         Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table facing the centre. Each of them belongs to a different city, viz Patna, Bengaluru, Ranchi, Kanpur, Lucknow, Allahabad, Gurgaon and Jaipur.
         C and G and immediate neighbors and neither of them belong to Jaipur or Bengaluru. There are two persons between those who belong to Bengaluru and Patna and neither of them sits opposite A, who belongs to Gurgaon. A sits second to the right of the one who belongs to Jaipur. B neither belongs to Jaipur nor sits adjacent to A. E belongs to Bengaluru and sits second to the left of G, who belongs to Kanpur. C does not belong to Patna. The immediate neighbor of E faces C, who sits third to the left of the one who belongs to Gurgaon. F does not belong to Jaipur. Both D and H do not belong to Patna or Ranchi. B belongs to Allahabad and D belongs to Lucknow. H is not an immediate neighbor of E.

    1).Who among the following sits third to the right of F?
    a)   D
    b)   E
    c)   A
    d)   G
    e)   None of these


    2).Who among the following is an immediate neighbor of E and A?
    a)   The one who belongs to Allahabad
    b)   The one who is second to the left of F
    c)   The one who belongs to Lucknow
    d)   The one who belongs to Ranchi
    e)   None of these


    3).Who among the following sits opposite the person who belongs to Allahabad?
    a)   The person who belongs to Patna
    b)   The person who belongs to Ranchi
    c)   Either H or F
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these


    4).Who among the following belongs to Ranchi?
    a)   A
    b)   D
    c)   F
    d)   C
    e)   None of these


    5).Which of the following combinations is/are true?
    a)   H – Jaipur
    b)   F – Ranchi
    c)   G – Kanpur
    d)   Only 1) and 3) are true
    e)   None of these


    6).Which of the following statement is/are true about E?
    a)   E sits opposite the person who belongs to Jaipur.
    b)   E belongs to Bengaluru
    c)   E is not an immediate neighbor of C
    d)   None is true
    e)   All are true


        Directions (Questions.7-10): Study the following information carefully to answer the given questions.

        A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement.
        Input:75 fine but 69 you 55 honest 63
        Step I:55 75 fine but 69 you honest 63
        Step II:55 you 75 fine but 69 honest 63
         Step III: 55 you 63 75 fine but 69 honest
         Step IV:55 you 63 honest 75 fine but 69
          Step V:55 you 63 honest 69 75 fine but
         Step VI:55 you 63 honest 69 fine 75 but
         And Step VI is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the above input
        Input:alone 39 data 44 give number 28 34 centre 42 36 month

    7).What is the position of ‘month’ to the left of’42’ in Step IX?
    a)   Third
    b)   Fifth
    c)   sixth
    d)   eighth
    e)   None of these


    8).How many elements are there between ‘36’ and ‘data’ in Step VI?
    a)   Four
    b)   None
    c)   Three
    d)   Two
    e)   None of these


    9).How many steps will be required to complete the arrangement of the above input?
    a)   Twelve
    b)   Ten
    c)   Eleven
    d)   Seven
    e)   None of these


    10).Which step number is the following output?
    ’28 number 34 month 36 give 39 data 42 centre along 44’
    a)   XI
    b)   VIII
    c)   X
    d)   VI
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). b)   2). c)   3). a)   4). d)   5). d)   6). e)   7). b)   8). c)   9). c)   10). c) 

    People Also Visited:

    / 5. Reviews