SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-21

    SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions
    SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-21:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO/Clerk and IBPS PO/Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

               Directions (Questions.01-06): Study the following information carefully to answer the given questions.

                A word and number arrangement machine when given an input line of words and numbers rearranges them following a particular rule in each step. The following is an illustration of an input and its rearrangement:
           Input       : question them 13 word 15 28 equal 22
           Step I     : 13 question them 15 28 equal 22 word
          Step II     : 13 15 question 28 equal 22 them word
           Step III   : 13 15 22 28 equal question them word
           And Step III is the last step of the above input. As per the rules followed in the above steps, find out the appropriate steps for the above input.
        Input: stop 20 rules exit give 25 19 27 try word 18 12

    1).How many steps will be required to complete the arrangement of the above input?
    a)   Four
    b)   Six
    c)   Five
    d)   Seven
    e)   None of these


    2).Which of the following would be at the fourth position from the right in step IV?
    a)   rule
    b)   27
    c)   stop
    d)   25
    e)   None of these


    3).If ‘world’ is related ‘12’ and ‘try’ is related to ‘19’, in the same way ‘stop’ is related to which of the following in step III?
    a)   20
    b)   rule
    c)   19
    d)   give
    e)   None of these


    4).What will be the position of ‘exit’ in the last step?
    a)   Sixth from the left
    b)   Fifth from the right
    c)   Fourth from the right
    d)   Seventh from the left
    e)   None of these


    5).How many words/numbers are there between 19 and 27 in the second last step?
    a)   Three
    b)   Four
    c)   Five
    d)   Six
    e)   None of these


    6).Which of the following steps would be the last step but one?
    a)   IV
    b)   V
    c)   VI
    d)   VII
    e)   None of these


    Directions (7-10):Study the following information carefully and answer the questions given below:
            Ten persons are sitting in two parallel lines A, B, C, D and E are males facing south and M, N, P,Q and R are females facing north. There are two couples in the group.
                B sits on the immediate left of D and opposite his wife Q.C and N are diagonally opposite each other sits opposite R, who sits on the immediate right of M, who is an unmarried female and sits at one end of the row is on the immediate left of Q and opposite D. One couple in the group sits at the extreme ends of the row.

    7).Who among the following pairs are diagonally opposite each other?
    a)   A,M
    b)   B,Q
    c)   A,N
    d)   E,R
    e)   None of these


    8).Who among the following sits opposite C?
    a)   Q
    b)   R
    c)   M
    d)   N
    e)   None of these


    9).Who among the following sits between P and N?
    a)   R
    b)   Q
    c)   M
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these


    10).Which of the following pairs is a couple?
    a)   C,M
    b)   B,P
    c)   E,N
    d)   A,N
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). c)   2). a)   3). b)   4). d)   5). b)   6). a)   7). a)   8). c)   9). b)   10). d)     

    People Also Visited:

         
    Online Mock Tests 2019: