SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-22

    SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions
    SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-22:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO/Clerk and IBPS PO/Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
               Directions (Q.1-5): Study the following information carefully and answer the given questions.
           In a certain code language ‘cold weather in Delhi’ is written as ‘pa sa ma ze’, cold wave in north India’ is written as ‘pa ja ma ta ne’, ‘enjoy the India weather’ is written as ‘sa za ja ro’ and ‘in the season’ is written as ‘ga za ma’.

    1).What is the code for ‘enjoy’?
    a)   ta
    b)   ka
    c)   ja
    d)   ro
    e)   ga


    2).What does ‘ze’ stand for?
    a)   season
    b)   delhi
    c)   the
    d)   india
    e)   north


    3).Which of the following may be the code for ‘enjoy the happy season’?
    a)   ro ga ze ja
    b)   ro za ma ja
    c)   ja ro ga sa
    d)   ro  za ga pe
    e)   None of these


    4).What is the code for ‘India’?
    a)   ja
    b)   ta
    c)   ne
    d)   ga
    e)   ze


    5).Which of the following is code for ‘cold wave in Delhi’?
    a)   pa ta sa ga
    b)   ja sa pa ra
    c)   pa ke ma ze
    d)   sa pa ma ze
    e)   Can’t be determined


    Directions (Q.6-10):Study the following information carefully and answer the given questions.
    Eight friends A, B, C, D, E, F, G and H are sitting around a circular table at equal distance from each other, but not necessarily in the same order. All of them are wearing clothes of different colours- Yellow, Blue, Red, Green, Crystal white, Pink, Black and Violet, but not necessarily in the same order.
    A is third to the left of the person who is wearing clothes of Violet colour. One who is wearing crystal white clothes is seated between those two persons who are wearing Red and Violet clothes while the person who is wearing Crystal white clothes sits opposite D. F sits second to the left of G and does not wear Green or Yellow clothes. E is not the immediate neighbor of D, who is wearing Blue. The one who is wearing Black clothes sits to the immediate left of A. There are three persons between A and C, who is wearing Green clothes. The person who is wearing pink clothes is second to the right of E. G sits to the immediate right of D, who is not wearing Green or Pink clothes. D is not immediate neighbor of E or A. The person who is wearing Red is not immediate neighbor of G or E. An immediate neighbor of B is wearing Yellow clothes but that person is not H. H and E is sitting together.

    6). who among the following sits second to the right of H?
    a)   The person who is wearing Green clothes
    b)   F
    c)   A
    d)   E
    e)   None of these


    7).What is the position of F with respect to A?
    a)   Second to the right
    b)   Third to the left
    c)   Third to the right
    d)   Second to the left
    e)   Immediate left


    8).What is the colour of clothes that E is wearing?
    a)   Black
    b)   Yellow
    c)   Green
    d)   Violet
    e)   Blue


    9).How many persons are seated between the person who is wearing Pink and A? (If counting from A in clockwise direction)
    a)   Four
    b)   Two
    c)   Three
    d)   One
    e)   None of these


    10).Which of the following is true regarding F?
    a)   F is wearing Violet Clothes.
    b)   F sits second to the right of G.
    c)   F sits second to the right of E and is wearing Pink clothes.
    d)   F sits third to the left of H.
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). d)   2). b)   3). d)   4). a)   5). e)   6). a)   7). b)   8). d)   9). b)   10). c)

    People Also Visited:

         

    / 5. Reviews