SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-23

    SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions
    SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-23:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO/Clerk and IBPS PO/Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
               Directions (Q.1-5): In each question below are given three statements followed by three conclusions numbered I, II and III.You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows form the given statements disregarding commonly known facts. Give answer accordingly.

    1).Statements:  Some bangles are rings.
                               Some rings are bangles.
                                No key is a lock.
          Conclusions: I. Some keys are not bangles is a possibility.
                                 II. Some rings are not locks.
                                 III. All keys are rings.
    a)   Only one follows
    b)   Only I follows
    c)   Only I and II follow
    d)   All I,II and III follow
    e)   None of these


    2).Statements:  All bags are books.
                               Some pens are books.
                               All pens are pages.
    Conclusions:   I. All pages being bags is a possibility.
                            II. Some bags are not pens.
                            III. All books being pens is a possibility.
    a)   Only I and III follow
    b)   Only II follows
    c)   Only II and III follow
    d)   All I,II and III follow
    e)   None of these


    3).Statements: No report is a paper.
                              All papers are books.
                              Some pages are books.
         Conclusions: At least some papers are pages.
                                Some books are not reports.
                                 All reports are pages.
    a)   Only I and III follow
    b)   Only III follows
    c)   Only II follows
    d)   Only II and III follow
    e)   None of these


    4).Statements: All villages are cities.
                              Some cities are cities.
                               All states are countries.
       Conclusions: I. All villages being countries is a possibility.
                              II. Some countries not being cities is a possibility.
                              III. Some countries not being states is a possibility.
    a)   Only I follows
    b)   Only II and III follow
    c)   Only I and II follow
    d)   All I, II and III follow
    e)   None of these


    5).Statements: No spoon is a bowl.
       No plate is a bowl.
      Some plates are not glasses.
         Conclusions: I. At least some spoons are plates.
                                II. Some bowls are not glasses.
                                III. Some glasses are not plates.
    a)   Only I and II follow
    b)   Only III follows
    c)   None follows
    d)   Only II follows
    e)   None of these


    Directions (6-10):Study the following information carefully and answer the questions given below:
                There are seven workers- L, M, N, P, Q, R and S- who work in seven different companies, viz Nestle, Cadbury, Amul, MDH, Sonata, Dabur and Colgate, but not necessarily in the same order. Each of them has a mobile of a different company, viz Nokia, Motorola, Lenovo, Micromax, Samsung, Redmi and HTC, but necessarily in the same order.
                N works in Nestle and he uses neither Nokia nor Samsung.P uses Redmi and he works in Cadbury. Q and R do not work in Amul and neither of them uses Samsung. M works in MDH and he uses Lenovo. The one who works in Dabur uses HTC mobile.S works in Colgate and uses Micromax.Q does not work in Sonata.

    6).Q works in which of the following companies?
    a)   Dabur
    b)   Amul
    c)   Colgate
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these


    7).N uses which of the following mobiles?
    a)   HTC
    b)   Motorola
    c)   Redmi
    d)   Micromax
    e)   None of these


    8).Which of the following statements is/are true?
    a)   L works in Sonata and uses Nokia.
    b)   R works is Amul and uses Samsung.
    c)   Q works in Dabur and uses HTC.
    d)   All are true
    e)   None of these


    9).Who among the following uses Nokia?
    a)   R
    b)   Q
    c)   N
    d)   Can’t be determined
    e)   None of these


    10).Which of the following combinations is true?
    a)   S-Dabur- HTC
    b)   Q-Dabur-MDH
    c)   P-Amul-Redmi
    d)   R-Sonata-Motorola
    e)   L-Amul-Samsung

    Answers:                                 
    1). c)   2). a)   3). c)   4). d)   5). c)   6). a)   7). b)   8). c)   9). a)   10). e)

    People Also Visited:

    / 5. Reviews