SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-25

    SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions
    SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-25:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO/Clerk and IBPS PO/Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
     1).Statement: The new financial year will begin with a new set of charges and higher penalties for customers of private banks.
    Which of the following can beinferredfrom the facts given in the statement?
    a)   People should use digital channels and move away from physical instruments such as cheques.
    b)   Customers will be less attracted towards private banks.
    c)   Banks will inform the account holders through emails or SMS about the imminent charges.
    d)   The charge for non-maintenance of average minimum quarterly balance is the most widely applied charged by banks.
    e)   RBI will impose heavy penalty on banks for not resolving customer complaints.


    2).Statement: The Maharashtra government has announced that the sale of gutka will be declared as a non-bailable offence. The ban will be applicable on all types of tobacco-laced chewing products.
    Which of the followinginferences isdefinitely true according to the above statement?
    a)   The government will cancel the license of offenders.
    b)   Shopkeepers will smuggle gutkha from neighbouring states.
    c)   Other states will also ban gutkha.
    d)   Offenders will face rigorous imprisonment.
    e)   People will pay higher charges for gutkha


    3).Statement: The Delhi Government has decided to deploy marshals on a hundred Delhi Transport Corporation (DTC) buses and “dark spots” for making public transport and public places safer for the women of the capital.
    Which of the followinginferences isProbably Falseaccording to the above statement?
    a)   Women will feel safer in public transport and public places.
    b)   Women will use public transport instead of their own vehicles.
    c)   Crime against women will decrease.
    d)   Delhi will be declared as the safest capital for women.
    e)   None of these


    4).Statement: Railways have doubled the cost of platform tickets to Rs.10 with effect from April 1, 2015.
    Which of the following may be thebest reason for the above decision taken by the Railways?
    a)   Less revenue collection from platform tickets.
    b)   To check the number of passengers in peak season
    c)   Unnecessary crowd at the platform
    d)   Less fine imposed against the person entering the platform
    e)   None of these


    5).Statement: Candidates from topnotch foreign and private banks have made a beeline for being considered for the post of managing director and chief executive officer for public sector banks.
    Which of the following can be inferred from the given information? (An inference is something that is not directly stated but can be inferred from the given information)
    a)   Private –bank candidates have a greater interest in public sector banks.
    b)   Public sector banks pay higher salary than private banks.
    c)   Public sector bank employees are not much qualified compared to private sector bank employees.
    d)   Private –bank candidates are more qualified and aggressive in business.
    e)   Positive atmosphere created by the new government


    6).Statement: Bharatiya Mahila Bank (BMB) Limited, the first women’s bank and a wholly –owned government institution, plans to start internet and mobile banking services from June this year.
    Which of the following can beconcludedfrom the above statements?
    a)   Online services will become easier for the BMB customers.
    b)   Customers will be able to access their accounts physically.
    c)   25% of bank customers will access Internet and mobile banking services.
    d)   Only 1) and 2)
    e)   All of these


    7).Statement: The population of Uttar Pradesh will reach 45 crore in the next 20 to 25 years.
                Which of the following can be an effect(s) of the above statement?
    a)   Development work will be affected.
    b)   The number of unemployed youth will increase.
    c)   Government needs to open more schools, hospitals and skill centers.
    d)   Literary rate will increase.
    e)   Only 1) and 2)


    8).Statement: None of the ministers in the new Maharashtra government have given information to the Chief Minister about their assets and liabilities even after being fourth months in the government.
    Which of the followingcourses of action will be taken by the Maharashtra government against the ministers?
    a)   Government will sack all the ministers.
    b)   Government will give some additional time to declare their assets.
    c)   Government will take strict action against its ministers.
    d)   Fine will be imposed against the ministers.
    e)   All of these


    9).Statement: Mobile phone users will have to pay more by 10-15% from the coming month in all the states.
    Which of the following is themost probable reason for the increase in the payment?
    a)   Less profit generation by the mobile companies
    b)   Heavy fees paid by the company for the purchase of spectrum of 3G and 4G in Northern part of India
    c)   To retain old customers
    d)   Increase in service tax
    e)   None of these


    10).Statement: Your chances of getting a confirmed train ticket on a popular route on the Indian Railways have just gone up. The Railway officials have uncovered a loophole that allowed as many as 4,000 confirmed berths to be hoarded by touts within one minute of the computer reservation system being thrown open to public every day.
    Which of the following can be inferred from the above statement?
    a)   Strict action will be taken against the booking clerks.
    b)   Passengers who book their own tickets will be hoppier.
    c)   Getting ticket details changed and generating new PNR will be blocked for the first hour.
    d)   Online ticket should be allowed to be booked with a proper photo ID such as driving license or a voter card.
    e)   None of these


    Answers:                                 
    1). b)   2). d)   3). e)   4). c)   5). a)   6). a)   7). e)   8). b)   9). d)   10). b)

    People Also Visited:

    List of 100 Practice Reasoning Questions

    / 5. Reviews