SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-27

    SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions
    SBI PO Exam- Practice Reasoning Questions Set-27:
    The List of Practice Reasoning Questions for Bank PO/Clerk and IBPS PO/Clerk Exams was given below. Candidates those who are preparing for the examinations can use these questions.


     1).If each vowel in the word DOMAINS is changed to the next letter in the English alphabetical series and each consonant is changed to the previous letter in the English alphabetical series and then all alphabets in the word thus formed are arranged in alphabetical order (from left to right), which of the following will be third from the right end of the new arrangements thus formed?

    a)   J
    b)   C
    c)   P
    d)   M
    e)   B


    2).Which of the following will come in place of question mark (?) in the following series as per English alphabetical order?
    AC  BE  CG  ?  EK
    a)   DF
    b)   DG
    c)   DJ
    d)   CF
    e)   DI


    Directions (3-5):The given questions are based on the five three-digit numbers given below.

    527  749  456  188  863

    3).The sums of all the three digits of which of the following two numbers are exactly the same?
    a)   527 and 749
    b)   749 and 188
    c)   863 and 456
    d)   863 and 188
    e)   527 and 188


    4).Which of the following is the second digit of the third lowest number?
    a)   6
    b)   2
    c)   4
    d)   8
    e)   5


    5).If 2 is subtracted from the last digit of each of these numbers and 1 is added to the first digit of each of these numbers, which of the following will be the third digit of the second lowest number thus formed?
    a)   6
    b)   1
    c)   5
    d)   4
    e)   7


    Directions (Q.6-10):Study the given information carefully and answer the given questions.
                In a certain code language, ‘go to the park,’ is written as ‘et ge ud hu’ ‘park full of children’ is written as ‘bo ud dr cx’, ‘the play of children’ is written as ‘dr hu cx kl’ and ‘to play full time ‘is written as ‘sy et bo kl’.(All the codes are two- letter codes.)

    6).Which of the following possibly means ‘study time’ in the given code language?
    a)   Pa ct
    b)   Sy kl
    c)   Sy pa
    d)   dr et
    e)   sy bo


    7).What does ‘kl’ stand for in the given code language?
    a)   Play
    b)   None of the given options
    c)   to
    d)   go
    e)   full


    8).In the given code language, what does ‘cx’ stand for?
    a)   Either ‘of’ or ‘children’
    b)   park
    c)   play
    d)   full
    e)   Either ‘play’ or ‘park’


    9).In the given code language, what is the code for ‘park’?
    a)   et
    b)   dr
    c)   ge
    d)   bo
    e)   ud


    10).What is the code for ‘the’ in the given code language?
    a)   hu
    b)   ex
    c)   dr
    d)   et
    e)   ge

    Answers:                                 
    1). d)   2). e)   3). d)   4). b)   5). d)   6). c)   7). a)   8). a)   9). e)   10). a)

    People Also Visited:

    List of 100 Practice Reasoning Questions

    Online Mock Tests 2019: