SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI PO/IBPS RRB 2016-Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-13:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions for Upcoming SBI PO/IBPS RRB Exams was given here with Solutions. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.

Directions (1 – 6): Study the following pie-charts and the information given below them carefully and answer the given questions.

Total number of employees in the organisation I is 20400

Total number of employees in the organisation II is 24800
1).The total number of which level employees in both the organisations together is maximum?
a)  A
b)  F
c)  C
d)  E
e)  D
2).The difference between the numbers of employees in the two organisations of which level is the maximum?
a)  A
b)  D
c)  E
d)  F
e)  C
3).The number of C level employees in organisation I is approximately equal to the number of which level employees in organisation II?
a)  B
b)  D
c)  F
d)  C
e)  A
4).The number of B level employees in organisation I is less than that in organisation II by approximately what percent?
a)  60
b)  55
c)  50
d)  40
e)  45

5).What is the ratio of the total number of F level employees in organisation I and B level employees in organisation II together and total number of C level employees in organisation I and D level employees in organisation II together?
a)  15 : 11
b)  330 : 220
c)  331 : 242
d)  Cannot be determined
e)  None of these

6).The number of A level employees in organisation II is approximately what percent of the number of D level employees in organisation I?
a)  30
b)  62
c)  57
d)  48
e)  43

Directions (7 – 12): Study the table below and answer the given questions.


Note: Consider each of the company’s books distributed among the distributors working with it.

7).What was the average number of books published by Company A, C and D together?
a)  5700
b)  5900
c)  5500
d)  5300
e)  6100
8).The number of books distributed by Company B is what percent of the number of books distributed by company E?
a)  a) 136   1/7
b)  b) 128   4/7
c)  c) 132   2/7
d)  d) 126   2/7
e)  e) 124   3/7
9).Among the total number of books published by company D, the ratio academic to non-academic books was 5:4. What was the number of non-academic books published by company D?
a)  1200
b)  1800
c)  1400
d)  1500
e)  1600
10).The number of books received by each distributor working with company F was what percent more than the number of books received by each distributor working with company E?
a)  a) 31   1/4
b)  b) 29   1/4
c)  c) 37   1/4
d)  d) 35   3/4
e)  e) 26   3/4
11).What was the ratio of total number of books distributed by company A to the total number of books distributed by company C?
a)  53:88
b)  57:88
c)  53:92
d)  49:82
e)  57:92
12).What was the difference between the number of books received by each distributor working with company B and the number of books received by each distributor working with company F?
a)  252
b)  260
c)  264
d)  268
e)  256

Answers:
1)c   2)e   3)c   4)d  5)c   6)c   7)a   8)b   9)c   10)a  11)b   12)c

Solutions:
Number of employees in organisation I
At level A = 24 × 20400 / 100 = 4896
At level B = 8 × 20400 / 100 = 1632
At level C = 14 × 20400 / 100 = 2856
At level D = 30 × 20400 / 100 = 6120
At level E = 11 × 20400 / 100 = 2244
At level F = 13 × 20400 / 100 = 2652
Number of employees in organisation II
At level A = 14 × 24800 / 100 = 3472
At level B = 16 × 24800 / 100 = 3968
At level C = 32 × 24800 / 100 = 7936
At level D = 8 × 24800 / 100 = 1984
At level E = 18 × 24800 / 100 = 4464
At level F = 12 × 24800 / 100 = 2976

1).At level C = 7936 + 2856 = 10792.
Answer: c)

2).Difference at level C is maximum = 7936 – 2856 = 5080
Answer: e)

3).The number of employees in organisation I at level C = 2856
The number of employees in organisation II at level F = 2976
This is approximately equal to level C.
Answer: c)

4).Required % = 1632 / 3968 × 100 = 41.12% = 40%.
Answer: d)

5).Total employees F in I& B in II= 2652 + 3968 = 6620.
Total employees C in I& D in II= 2856 + 1984 = 4840.
Ratio 6620 : 4840à331 : 242
Answer: c)

6).Required % = 3472 / 6120 × 100 = 56.73 = 57%
Answer: c)

7).Required average = 4800 + 8800 + 3500 / 3 = 17100 / 3 = 5700.
Answer: a)

8).Number of books distributed by company B = 6400 × 90 / 100 = 5760.
Number of books distributed by company E = 5600 × 80 / 100 = 4480.
Required% = 5760 / 4480 × 100 = 128   4/7%.
Answer: b)

9).Total number of books distributed by company D = 3500 × 9 / 100 =3150
Non-academic books = 4/9 × 3150 = 1400.
Answer: c)

10).Number of books received by each distributor working with company F = 7200 × 70 / 100 × 6 = 840
Number of books received by each distributor working with company E = 5600 × 80 / 100 × 7 = 640
Required more % = 840 – 640 / 640   × 100 = 200 / 640  × 100 = 125 / 4 = 31 ¼ % more.
Answer: a)

11).Required ratio = 4800 × 95 / 100 / 8800 × 80 / 100 = 48 × 95 / 88 × 80
= 3 × 19 / 88 = 57 : 88.
Answer: b)
12).Number of books received by each distributor working with company B = 6400 × 90 / 10 × 100 = 576.
Number of books received by each distributor working with company F = 7200 × 70 / 6 × 100 = 840.
Difference = 840 – 576 = 264.
Answer: c)

 

 
More Practice Aptitude Questions for SBI PO/IBPS RRB –Click Here    
Online Mock Tests 2019: