Sunday Special-Mixed VIVA (Answers Updated)

    Sunday Special-Mixed VIVA
    Sunday Special-Mixed VIVA:
    Dear Friends, This session is an initiative of our team which will conducted daily which mainly concentrates on evaluating skill and knowledge of our viewers. In this session we are going to ask set of questions without giving any options which are important in examination point of view, you need to think on those questions and give answers by commenting below and you can also ask your questions from today’s particular subject. After 2 hours we will give answers.

    Today’s VIVA Questions:
    Current Affairs:
    1). Which project has won the 2015 eASIA Award?
    Answer:Drug Authentication and Verification Application (DAVA) Project

    2). Which cityhas hosted for the 103rd Indian Science Congress (ISC)?
    Answer:Mysuru, Karnataka.

    3). Which organisation has launched JeevanLabh scheme recently?
    Answer:Life Insurance Corporation of India

    4). For what purpose, the Stand Up India Scheme has been launched?
    Answer:to promote entrepreneurship among SC/ST and Women

    5). Who is the author of the book titled ‘The Country of First Boys’?
    Answer:AmartyaSyen

    Banking Awareness:
    1). Who will settle the grievances of customers of banks?
    Answer:Ombudsmen

    2). Direct exchange of goods against goods is called?
    Answer:Barter

    3). Who said “Money is what money does”?
    Answer:Walker

    4). Under Bretton Woods System, as a member of IMF, India declared its par value of rupee in terms of______.
    Answer:Gold

    5). Expand SWIFT pertaining to banking organisations and when it was established.
    Answer:Society for World Wide Interbank Financial Telecommunication, 1973.

    Computer Awareness:
    1). Which is used to keep track of address of the memory location where the next instruction is located?
    Answer:Program Counter

    2). The difference between memory and storage is that memory is _____ and storage is_____?
    Answer:Temporary, Permanent

    3). The access time which is effectively independent of the location of the data is referred as?
    Answer:Direct access

    4). The device that allows the user to add external components to a computer system is referred as ________.
    Answer:Ports/ system boards

    5). The time required to complete a single, continuous execution of an object program is called ______
    Answer:Run Time

    IT Officers – Operating Systems:
    1). When a computer is first turned on or restarted, a special type of absolute loader called____ is executed?
    Answer:Bootstrap Loader

    2). ________ is mainly responsible for allocating the resources as per process requirement?
    Answer:Operating System

    3). In DOS the DIR command is used to
    Answer:Display list of files& Sub directories

    4). ________ commands are automatically loaded into main memory when the booting process gets completed.
    Answer:Internal

    5). The high paging activity is called
    Answer:Thrashing

    HR Officers – Personnel Management:
    1).Too much reliance on internal recruitment can result in
    Answer:Restricted talent pool

    2).Why is it important to have functional justice in the context of the management of misconduct?
    Answer:To ensure that individuals have a sense that they have been treated fairly

    3).What does discipline mean in the context of the workplace?
    Answer:A system of rules designed to improve and correct the behavior of the employee through teaching or training

    4).Why is it important to create a fear of being punished in the organization for the effective performance?
    Answer:It is an essential requirement for survival

    5).What is the meaning of the term ‘Gross misconduct’ in the context of a company’s disciplinary procedures?
    Answer:Breaches of standards and rules that are serious and unacceptable in any circumstances

    Marketing Officers – Marketing Environment:
    1). In SWOT analysis, “S” stands for _________.
    Answer:Strengths

    2).“PEST” analysis is related with _______.
    Answer:Macro environment

    3). Micro environment refers to the forces that are close to the ________ and affects its ability to serve its customer.
    Answer:Company

    4). Study of marketing means _______
    Answer:Study of economic, political, cultural and technical environment

    5). SWOT analysis is the analysis of ________

    Answer:Strength, Weakness, Opportunities and Threats


    Online Mock Tests 2019: