“VIVA on Banking Awareness” (Answers updated)

    “VIVA on Banking Awareness”
    “VIVA on Banking Awareness”:

    Dear Friends, This session is an initiative of our team which will conducted daily which mainly concentrates on evaluating skill and knowledge of our viewers. In this session we are going to ask set of questions without giving any options which are important in examination point of view, you need to think on those questions and give answers by commenting below and you can also ask your questions from today’s particular subject. After 2 hours we will give answers.

    Today’s VIVA Questions:

    1. Currency notes deposited in the currency chest are the property of ____?
    Answer:Reserve Bank of India

    2. A fixed deposit receipt is kept with the bank for its safety, is known as ___?
    Answer:Safe custody

    3. If a company, which is not a non – banking financial company, wants to collect public deposits, it is governed by ___ Act.
    Answer:Companies act 1956

    4. If a company, which is not a non – banking financial company wants to collect public deposits, it is governed by ___ Act:
    Answer:Section 22 of banking Regulation Act

    5. ‘Your Perfect banking Partner’ is the punch line of ______ Bank.
    Answer:Federal Bank

    6. Head office of Bank of Maharashtra is located at ________.
    Answer:Pune

    7. ______ who was a general manager at Union Bank of India, has been elevated as ED of Bank of Baroda.
    Answer:Mayank Mehta

    8. Mutual funds are required to be registered with
    Answer:SEBI

    9. The largest financial conglomerate of India is
    Answer:SBI

    10. A debt becomes time-barred after
    Answer:3 years

    11. Payment of a cheque may be countermanded by the
    Answer:Drawer

    12. Who is the chairman of the committee constituted by RBI to study issues and concerns in the Micro Finance Institutions (MFI) sectors?
    Answer:Y H Malegam

    13. Banks are calculating the interest of the savings bank account on________.
    Answer:Daily product basis

    14. The Rate at which the domestic currency can be converted into foreign currency and vice versa is called as_______.
    Answer:Exchange Rate

    15. The rate below which banks cannot generally lend is called as _______.

    Answer:Base Rate


    Online Mock Tests 2019: