“VIVA on Banking Awareness” (Answers Updated)

    “VIVA on Banking Awareness”
    “VIVA on Banking Awareness”

    Dear Friends, This session is an initiative of our team which will conducted daily which mainly concentrates on evaluating skill and knowledge of our viewers. In this session we are going to ask set of questions without giving any options which are important in examination point of view, you need to think on those questions and give answers by commenting below and you can also ask your questions from today’s particular subject. After 2 hours we will give answers.

    Today’s VIVA Questions with Asnwers:

    1). What does the section 85 of The Negotiable Instruments Act, 181 deal with?
    Answer:Cheque payable to order

    2). RBI can carry out inspection of any bank under section ______ of Banking Regulation Act.
    Answer:35

    3). The Banking Ombudsman can award maximum compensation up to _____.
    Answer:Rs. 10 lac

    4). A banker’ lien is governed by ______.
    Answer:Indian Contract Act

    5). Mortgage and lease are defined in _____ Act.
    Answer:Transfer of Property Act

    6). A cheque is payable on ______.
    Answer:Demand

    7). Bill of Exchange, Promissory Notes and Cheques are defined as _______.
    Answer:Negotiable Instruments

    8). An award of Banking Ombudsman is _______.
    Answer:A judicial decision

    9). Nomination was introduced in banks by amendment in which of the following act.
    Answer:Banking Regulation Act
    10). Banking Ombudsman Scheme is not applicable to ________.
    Answer:RRB
    Online Mock Tests 2019: