“VIVA on Computer Awareness” (Answers Updated)

    “VIVA on Computer Awareness”
    “VIVA on Computer Awareness”:

    Dear Friends, This session is an initiative of our team which will conducted daily which mainly concentrates on evaluating skill and knowledge of our viewers. In this session we are going to ask set of questions without giving any options which are important in examination point of view, you need to think on those questions and give answers by commenting below and you can also ask your questions from today’s particular subject. After 2 hours we will give answers.

    Today’s VIVA Questions with Answers:
    1. Structured programming languages such as C, COBOL and FORTRAN were used in which generation computers?
    Answer:Third Generation

    2. Full form of VLSI is
    Answer:Very Large Scale Integration

    3. The sixth-generation era which can also be called as the 128-bit era refers to
    Answer:Video Game Consoles

    4. In computer terminology RUP stands for ___________. It is a software development process from Rational, a division of IBM
    Answer:Rational Unified Process

    5. Windows operating system was introduced by Microsoft in which year?
    Answer:1985

    6. Ethernet has been standardized in the ________ specification.
    Answer:IEEE 802.3

    7. The number of bytes transferred at a rate of 1 Kbps is
    Answer:125

    8. The peak cell rate (PCR), sustainable cell rate (SCR), and maximum burst size (MBS) are used for measurement of?
    Answer:Bandwidth

    9. The computer keyboard in English normally uses QWERTY base which is a _______ script.
    Answer:Latin

    10. Pico Second means ________ part of second.
    Answer:One Trillionth

    11. The number system with 16 as its base is _________.
    Answer:Hexadecimal system

    12. Which command is used to recall all the deleted records in SQL?
    Answer:RECALL ALL

    13. Simplex is the transmission of data in ________ directions.
    Answer:Single

    14. Daisy Wheel Printers comes under which category of printers?
    Answer:Character Printers

    15. Secondary memory acts as a buffer between CPU and the Main memory. This statement is true or false. If false then which is the memory is right answer.

    Answer:False and Cache memory 
    Online Mock Tests 2019: