“VIVA on Indian Constitution” (Railway Exams Special) Answers Updated

    “VIVA on Indian Constitution” (Railway Exams Special)
    “VIVA onIndian Constitution” (Railway Exams Special) Answers Updated:
    Dear Friends, This session is an initiative of our team which will conducted daily which mainly concentrates on evaluating skill and knowledge of our viewers. In this session we are going to ask set of questions without giving any options which are important in examination point of view, you need to think on those questions and give answers by commenting below and you can also ask your questions from today’s particular subject. After 2 hours we will give answers.

    Today’s VIVA Questions with Answers:
    1. Partition of British India into two independent nations India and Pakistan was done according to
    Answer:Mountbatten Plan

    2. Demand for a Constitution, framed by a Constituent Assembly was made by
    Answer:Gandhiji

    3. The Chairman of the Drafting Committee to prepare a Draft Constitution of India was
    Answer:B. R. Ambedkar

    4. The Parliamentary system of Government in India is based on the pattern of
    Answer:Great Britain

    5. The Preamble to the Indian Constitution is borrowed from the
    Answer:Objective Resolution

    6. The concept of equality and fraternity has been taken from _____ Revolution.
    Answer:Russian

    7. Modern States are generally considered as
    Answer:Welfare States

    8. Under which of the following Act was Provincial Autonomy introduced in India?
    Answer:Government of India Act, 1935

    9. Who advocated ‘GramaSwarajya’ for the growth of the villages?
    Answer:Gandhiji

    10. _______is the chief force of political power in India.
    Answer:The People

    11. The final interpreter to Indian Constitution is
    Answer:Supreme Court

    12. ‘Jai Hind’, the nationalist slogan of India was coined by
    Answer:Subhash Chandra Bose

    13. Mahatma Gandhiji was the editor of
    Answer:Young India

    14. Which newspaper was started by LokamanyaTilak to serve as a mouthpiece for the Indians in the Freedom Struggle?
    Answer:Kesari

    15. The historic 1929 Lahore Session of Indian National Congress was presided over by

    Answer:Jawaharlal Nehru
    Online Mock Tests 2019: