“VIVA Session”- on Banking Awareness (Answers Updated)

    “VIVA Session”- on Computer Awareness

    “VIVA Session”- on Banking Awareness (Answers Updated):
    Dear Friends, This session is an initiative of our team which will start daily at 10:30am which mainly concentrates on evaluating skill and knowledge of our viewers. In this session we are going to ask set of questions without giving any options which are important in examination point of view, you need to think on those questions and give answers by commenting below and you can also ask your questions from today’s particular subject. After 2 hours we will give answers.

    Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now
    Today’s VIVA Questions with Answers:
    1). An account in which trading of shares in their electronic form is done is known as _________.
    Answer: DEMAT Account

    2). Small loans provided by the banks to very poor families without any collateral security is known as __________.
    Answer: Micro Finance

    3). The Economic Survey is coordinated and compiled by the ministry of ___________.
    Answer: Ministry of Finance

    4). The Merchant banking activity in India is governed by __________.

    Answer: Securities and Exchange Board of India (SEBI)
    5). The rate at which the RBI lends to Commercial Banks in short term to maintain liquidity is known as ____________.
    Answer: Repo Rate

    6). RBI uses bank rate in order to control ________.
    Answer: Money supply, Volume of Bank Credit and cost of bank credit.

    7). Monetary policy is used by RBI for controlling ___________.
    Answer: Inflation or deflation

    8). IFSC stands for ____________.
    Answer: Indian Financial System Code

    9). Currency swap is an instrument to manage _______.
    Answer: Cash flows in different currency

    10). A bank which is not included in second schedule and is not eligible for loan from RBI is called as _________.

    Answer: Non Scheduled Bank

    / 5. Reviews