Weekly Current Affairs Quiz- November 1st Week 2015

Weekly Current Affairs Quiz- November 1st Week 2015
Weekly Current Affairs Quiz- November 1st Week 2015:                                             
Dear Readers, Weekly Current affairs Quiz about the country and world were asked here. Candidates those who are preparing for all competitive and banking exams can use these questions.

Take the Weekly Current Affairs Test given below and Comment your Score out of 30 in the Comment Box

1). Who is the chairman of the committee, which formed by the Ministry of Human Resource Development to frame the new Education Policy?
a)    Shailaja Chandra
b)    T S R Subramanian
c)    Sewaram Sharma
d)    Sudhir Mankad

2). Which among the following state has decided to setup bio-ethanol refinery to stop menace of straw burning?
a)    Punjab
b)    Gujarat
c)    Kerala
d)    Maharashtra

3). Which of the following Social Media has came forward to help BSNL to setup 100 WiFi hotspots in Rural India?
a)    Facebook
b)    Twitter
c)    Google+
d)    Thumblr

4).Who is the winner of the women’s doubles title of the prestigious $7 million WTA Finals which was held at Singapore Indoor Stadium?
a)    Casey Dellacqua and Yaroslava Shvedova
b)    Sania Mirza and Martina Hings
c)    Hao- Ching Chan and Yung-Jan Chan
d)    Muguruza and Suarez Navarro

5).Which of the following countries has won the 2015 Rugby World Cup?
a)    Russia
b)    New Zealand
c)    Germany
d)    US
6).What is the position of India in World’s Most Valuable Nation Brands Report announced by Brand Finance?
a)    7th
b)    5th
c)    4th
d)    8th

7).BrahMos Supersonic cruise missile was successfully test fired from ________.
a)    INS Joshi
b)    INS Kochi
c)    INS Virat
d)    INS Arjun

8).Reserve Bank of India has recently allowed subscribing for the National Pension System (NPS) for ___________.
a)    Freedom Fighters Living Aboard
b)    Rural Elderly People
c)    NRIs
d)    Descendents of freedom fighters

9).Who is the winner of the Mexican Grand Prix 2015?
a)    Nico Rosberg
b)    Valtteri Bottas
c)    Lewis Hamilton
d)    Sebastian Vettel

10). Recently India has signed two MoUs on New and Renewable Energy Sector and Cultural Exchange Programme with which of the following countries?
a)    Japan
b)    Indonesia
c)    Malaysia
d)    Myanmar

11). Who among the following has been appointed as the new Global Brand Ambassador of Tata Motors?
a)    Alessandro Del Piero
b)    Novak Djokovic
c)    Thomas Bach
d)    Lionel Messi

12).Name the programme which has won the first prize at the 2015 Asia-Pacific Broadcasting Union (ABU) Prizes 2015?
a)    Nilkkam Ivarkkoppam
b)    Green Revolution
c)    Antyodaya Yojna
d)    Jawahar Rozgar Yojana
13).Who has been appointed as the MD and CEO of Andhra Bank?
a)    Suresh N Patel
b)    Praveen Kumar Gupta
c)    P S Jayakumar
d)    Rakesh Sharma

14).Who has won the 2015 Swiss Indoors Basel Title of Tennis in Men’s Single category?
a)    Rafael Nadal
b)    Roger Federer
c)    Andy Murray
d)    Novak Djokovic
15).Which of the following country has recently hit by tropical Cyclone Chapala?
a)    Turkey
b)    Yemen
c)    Saudi Arabia
d)    Oman

16).Which of the following state cabinet has approved the A P J Abdul Kalam Amrut Yojna Scheme to provide one full hot cooked nutritious food to pregnant, lactating women in the tribal areas?
a)    Rajasthan
b)    Meghalaya
c)    Maharashtra
d)    Punjab
17).Who has become the first female jockey to win Australian dollars Melbourne Cup?
a)    Cecily Eaton
b)    Nikita Berriman
c)    Michelle Payne
d)    Kayla Stra

18).Which scheme has won the Recognition of Excellence award at ITU World Telecom 2015 held at Budapest, Hungary?
a)    Pradhanmantri Gram Sadak Yojana
b)    Indira Awaas Yojana
c)    Bharat Nirman
d)    GyanSetu
19).Which of the following has been banned by the National Green Tribunal (NGT) in New Delhi and 4 other north western states?
a)    Using imported pesticides
b)    Digging deep well
c)    Using chemical fertilizers
d)    Straw burning

20).What is the position of Indian Prime Minister Narendra Modi in the 2015 Forbes’s Powerful Person of the year?
a)    9th
b)    7th
c)    8th
d)    10th
21).Name the Indian Shooter to win Silver in the 13th Asian Shooting Championship in Kuwait City?
a)    Malaika Goel
b)    Jitu Rai
c)    Anjali Bhagwat        
d)    Apurvi Chandela

22). What is the rank of Indian famous boxer Shiva Thapa in the latest international ranking of boxing in the 56kg category?
a)    2nd
b)    3rd
c)    4th
d)    5th
23).Who has been appointed as the new senior Vice President and Head of Consumer Experience and Growth of Flipkart?
a)    Surojit Chatterjee
b)    Bhairon Singh Shekhawat
c)    Kocheril Raman Narayanan
d)    Brian Moynihan


24). Union cabinet has approved to sign MoU between India and ________ to strengthen their Cooperation in the field of Tourism.
a)    Thailand
b)    Colombia
c)    Singapore
d)    Switzerland


25). Recently PM Narendra Modi has launched 3 Gold Related Schemes to reduce the physical damage of the gold, which of the following is NOT one among them?
a)    Sovereign Gold Bond Scheme
b)    Indian Gold Coins
c)    Gold Monetization Scheme
d)    Indian Golden Papers Scheme
26). Who has been conferred with prestigious Vishnudas Bhave Award for his outstanding contribution to Marathi Theatre?
a)    Vikram Gokhale
b)    Shaktikanta Das
c)    K Chockalingam
d)    Raif Badawi
27).Which country has sent its largest warship to boost up its further operations against Islamic State (IS) in Syria and Iraq?
a)    Germany
b)    France
c)    US
d)    Russia
28).BrahMos Supersonic cruise missile was successfully test-fired by Indian Army at the Pokhran Test Range in Rajasthan; this missile has been developed by the BrahMos Aerospace Pvt Ltd, which was formed by a joint venture between Indian and _________.
a)    Japan
b)    China
c)    Russia
d)    Germany
29).Name the Indian Shooter who won Gold Medal in 10m air pistol Women’s event at the 13th Asian Shooting Championship which was held at Kuwait?
a)    Apurvi Chandela
b)    Heena Sindhu
c)    Meena Kumari
d)    Anjali Bhagwat

30).Central Government has hiked the Minimum Support Price (MSP) including for season 2015-16 of which of the following crops?

a)    Sugar Cane
b)    Wheat
c)    Rabi
d)    Pulses

Answers:                         
1). b) 2). a) 3). a) 4). b) 5). b) 6). a) 7). b) 8). c) 9). a) 10). b)
11). d)  12). a) 13). a) 14). b) 15). b) 16). c) 17). c) 18). d) 19). d) 20). a)
21). b)   22). a) 23). a) 24). b) 25). d) 26). a) 27). b) 28). c) 29). b) 30). c)

Comment your Score Out of 30 in the Comment Box given below

More Weekly Current Affairs Quiz- Click Below:
·       October 3rd Week 2015
·       October 2nd Week 2015
·       October 1st Week 2015
·       September 3rd Week 2015
·       September 2nd Week 2015
·       September 1st Week 2015
Online Mock Tests 2019: