Practice Reasoning Questions For IBPS 2017 Exams (Alpha Numeric Series)

Practice Reasoning Questions For IBPS 2017 Exams (Alpha Numeric Series):

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for IBPS Exams 2017 was given here with explanation, candidates those who are preparing for Banking and all other Competitive exams can use this practice questions.


 

00:00:00


Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below it.

Conditions:
(i) If both the first and last elements are vowels, the codes for the vowels are to be interchanged.
(ii) If the group of elements contains a single vowel, that vowel is to be coded as the code for the element following it.
(iii) If the second element is a vowel and the fifth element is a consonant, the vowel is to be coded as the code for the consonant.

1. MHCYBG

$©758?
?©758$
$©?758
758$©?
?c57$8

1). MHCYBG - $©758?
No condition follows.
Answer: a)


2.PXUNCM

$9#173
$91173
39717$
39117$
39#17$
2). PXUNCM - 39117$
Conditions (ii) follows.
Answer: d)


3. OUBNYE

β#8152
β58152
2#815β
25815β
β581#2
3). OUBNYE - β58152
Conditions (i) and (iii) follow
Answer: b)


4.DEHAZN

6β©441
6©%4%1
11©4%6
6β©4β7
6%©4%1
4). DEHAZN - 6%©4%1
Conditions (iii) follows.
Answer: e)

5. OMPCZA

2$37%4
437$%2
4$37%2
2%37$4
4$3722
5). OMPCZA - 4$37%2
Condition (i) follows.
Answer: c)


Directions (Q. 6-10): These questions are based on the following letter / number/ symbol arrangement. Study it carefully and answer the questions that follow.

L F 3 # R N 8 A @ Y 4 M © W P 6 H U 9 I K 2 E

6.Which of the following is sixth to the right of the nineteenth from the right end of the above arrangement?

Y
M
4
@
None of these
6. Sixth to the right of the 19th from the right end, that is (19 – 6 =) 13th from the right, ie 4.
Answer: c)


7. How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter?

Two
One
More than three
Three
None of these
7. #RN, ©WP
Answer: a)

8. If all numbers are dropped from the above arrangement, which of the following will be the fourteenth from the left end?

I
P
W
U
None of these
8. L F # R N A @ Y M © W P H U I K E
Answer: d)

9. How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a vowel?

None
One
Two
Three
None of these
9. U9
Answer: b)

10.If it is possible to make a meaningful word with the fifth, sixth, eighth, twelfth, twentieth and twenty-third letter of the above arrangement, which of the following will be the fourth letter from the left?

E
I
N
R
Cannot be determined
10. Fifth letter → R
Sixth letter → N
Eighth letter → A
Twelfth letter → M
Twentieth letter → I
Twenty-third letter → E
Answer: e)
Do you feel that you are weak in English Section?
Here we are creating a pathway to win the English Section in upcoming IBPS Exams 2017
English Learning Session :– (Day-1)
English Learning Session :– (Day-2)
English Learning Session :– (Day-3)
English Learning Session :– (Day-4)
English Learning Session :– (Day-5)
English Learning Session :– (Day-6)
English Learning Session :– (Day-7)
More Practice Reasoning Questions for Upcoming Exams 2017 -Click Here
  • Raviraj Sontakke

    why timer is not working

    • These questions are posted in our previous site, so it is not working, questions that updated newly is working perfectly. Kindly check it. Sorry for the inconvenience…