“20-20” English Question | Crack SBI Clerk 2018 Day-23

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” English Questions. 

“20-20” English Questions | Crack SBI Clerk 2018 (Day-23)

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

 

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

TopicDaily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials8.00 AM
Current Affairs Quiz9.00 AM
Logical Reasoning10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20”11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu)12.00 PM
Static GK Quiz1.00 PM
English Language “20-20”2.00 PM
Banking Awareness Quiz3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating4.00 PM
Daily Current Affairs Updates5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise)6.00 PM
Reasoning Ability “20-20”7.00 PM
English Language (New Pattern Questions)8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz9.00 PM

 

Direction (Q 1-5): In given sentences phrase is represented in bold which may be incorrect so you have to find the correct phrase in place of that if the phrase is correct in the given sentences than mark no correction required as your answer.

  1. The ensuing boom lasted for more than half decade before, as Mr. Kumar points out in his 2017 paper, the industry turned against itself, on account of the shifting balance between production and exhibition sectors.
  1. To half a decade before.
  2. than half a decade before
  3. to half decade before.
  1. only A
  2. only B
  3. Only C
  4. A & B
  5. No correction required
  1. In a significant development, India have decided to provide a financial assistance of $5,00,000 (Rs. 3.2 crore) to the Philippines to aid its fight against the Islamic State (IS)-affiliated terror groups in the troubled Mindanao province.
  1. has decided to provide
  2. has decided in providing.
  3. Decided in providing
  1. only A
  2. only B
  3. Only C
  4. A & B
  5. No correction required
  1. This is the first time India is sending aid to another nation to help it fight terrorism, thereby becoming an important marker in New Delhi’s attempts to burnish its credentials as an emerging security provider to the wider Asian region.
  1. After becoming
  2. Hence becoming
  3. Hence become
  1. only A
  2. only B
  3. Only C
  4. A & B
  5. No correction required
  1. And where India viewed Pakistan as the epicentre of terrorism, the world’s remained reluctant to put adequate pressure on a nation that was seen as a close ally in its ‘war against terrorism’.
  1. the world remained reluctant
  2. the world remain reluctant
  3. the world show reluctant.
  1. only A
  2. only B
  3. Only C
  4. A & B
  5. No correction required
  1. However, under the Narendra Modi government, India has taken a tough stand on Pakistan’s support for terrorism of underscoring its concerns at various international fora.
  1. Terrorism by noticing
  2. Terrorism by underscoring
  3. Terrorism of noticing
  1. only A
  2. only B
  3. Only C
  4. A & B
  5. No correction required

Directions (Q. 6-10): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is no error, the answer is (e).

  1. a) Shiksha Sahayog Yojana was launched with / b) the object to lessen / c) the burden of parents for meeting / d) the educational expenses of the children. / e) No error
  2. a) The poverty estimates indicate that / b) the highest poverty headcount ratio exist in Bihar / c) at fifty four percent as against / d) the national average of thirty percent / e) No error.
  3. a) The predominant presence of the textile industry in Indian economy / b) is manifested in its significant contribution to / c) industrial production, employment generation, / d) and foreign exchange earnings. / e) No error
  4. a) An important objective of development planning in India has been. / b) to provide for increasing employment opportunities / c) not only to meet the backlog of the unemployed / d) but also the new additions to the labor force. / e) No error.
  5. a)The importance of sports in harnessing / b) the power of youth towards / c) nation building and economic development / d) was evident ever since the 1986 Olympic games. / e) No error

Directions (Q. 11-20):Read the following passage carefully and answer the questions given below. Some of the words are given in bold to help you locate them while answering some of the questions.

One day Emperor Sultan was taking a walk in the Royal Garden, when he accidentally stumbled upon a small rock. He was in a very bad mood that day. He summoned the gardener and sentenced him to death for not having removed the stone. The poor gardener was distraught at receiving such a harsh sentence. He pleaded with the Emperor, but Sultan was adamant. So the gardener ran to Badelal in despair and begged him to find a way to save his life. The gardener told Badelal the entire story. Badelal wondered how he could help the poor gardener. He pondered for a while and finally thought of a way. He told the gardener not to worry and then whispered some instructions in his ear. The next day, the Emperor Sultan was walking in his royal garden. The gardener came up to the Emperor and spat at his ‘feet’. The Emperor was shocked at him. He was furious to see the same gardener commit such an act of disrespect. Just then Badelal walked up to the Emperor. Sultan was even more surprised to discover that Badelal had instructed the gardener to spit on his feet. Seeing that the Emperor was furious, Badelal then explained to him as to why the gardener had done such a deed. He told the Emperor that the gardener was one of the most loyal subjects who served the king. And it would have been shame on the Emperor’s part for sentencing a man to death for such a petty reason as forgetting to remove a small rock. And therefore, Badelal had asked the gardener to spit at Sultan’s feet. That was a vile offence and would give Emperor Sultan a genuine reason to sentence him to death. The Emperor was stunned by the whole incident and he instantly realised his mistake and forgave the gardener.

  1. Which of the following is most nearly the SAME in meaning as the word ‘STUMBLED’ as used in the Story?
  1. fell
  2. plundered
  3. broke
  4. hesitated
  5. lost
  1. As mentioned in the story, Emperor Sultan sentenced the gardener to death because
  1. the gardener was not watering the plants in the garden.
  2. he thought that the gardener had failed to report to duty that day.
  3. he wanted to punish him for misbehaving with Badelal a few days back.
  4. the gardener spit on his feet in front of all the royal courtiers.
  5. None of these
  1. Which of the following can be a suitable title to the story?
  1. Emperor Sultan and his favourite gardener
  2. Badelal and his friendship with the gardener
  3. The Mischievous Gardener
  4. Badelal and his Intelligence
  5. Be Careful while Trying Traps for Others
  1. As mentioned in the story, Emperor Sultan was in a bad mood before stumbling upon the rock because
  1. he had a bad dream.
  2. he was not feeling well.
  3. he had fought with Badelal.
  4. he was angry with the royal cook for not preparing his favourite meal.
  5. Not clearly mentioned in the passage
  1. Which of the following is most nearly the OPPOSITE in meaning of the word ‘DESPAIR’ as used in the story?
  1. trust
  2. misery
  3. cheer
  4. desperation
  5. secret
  1. Which of the following attributes of Emperor Sultan gets highlighted in the story?
  1. unreasonable but just
  2. depressed
  3. thoughtful
  4. ill-tempered and rude
  5. confident
  1. Which of the following is most nearly the SAME in meaning as the word ‘HARSH’ as used in the story?
  1. severe
  2. soft
  3. weak
  4. loud
  5. uneven
  1. As mentioned in the story, Badelal directed the gardener to spit on Emperor Sultan’s feet as

(A) he wanted Emperor Sultan to punish the gardener severely.

(B) he wanted to make Emperor Sultan realise his mistake.

(C) he was trying to play a prank on the gardener.

  1. Only A
  2. Only B
  3. Both A and B
  4. Both A and C
  5. Only C
  1. Which of the following statements is true in the context of the story?
  1. Emperor Sultan punished both the gardener and Badelal when the gardener spat on his feet.
  2. Emperor Sultan had decided to punish the gardener even before he came across the rock in the garden.
  3. Badelal was Emperor Sultan’s nephew.
  4. The gardener would usually seek Badelal’s advice on all matters,
  5. None of the given options is true
  1. Which of the following is most nearly the OPPOSITE in meaning of the word ‘ADAMANT’ as used in the story?
  1. firm
  2. flexible
  3. creative
  4. rigid
  5. unfixed

Answers:

Direction (Q 1-5):

  1. Answer b

Half a decade will be used in place of half decade.

  1. Answer a

India is a singular noun so has will be used.

  1. Answer e

No correction required.

  1. Answer a

The world remained reluctant is correct according to tense of sentence.

  1. Answer b

Preposition by will be used according to meaning of sentence.

 

Directions (Q. 6-10):

  1. Answer c

Replace „for‟ with „in‟

  1. Answer b

Replace „exist‟ with „exists‟

  1. Answer a

Insert “the” before “Indian”

  1. Answer c

It should be „to meet not only‟

  1. Answer d

Replace “was” with “has been”

 

Directions (Q. 11-20):

11).Answer: a

12). Answer: e

13). Answer: d

14). Answer: e

15). Answer: c

16). Answer: a

17). Answer: a

18). Answer: b

19). Answer: e

20). Answer: b

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test