Important General Awareness Questions Based On Union Budget 2018-19 – Free Download

Dear Readers, Here we have given the list of important General Awareness Questions based on Union Budget 2018-19, candidates those who are preparing for SBI Clerk , UPSC, SSC, CTET, IB ACIO can make use of it. We have also provided this questions in PDF check the link given below.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

1) How much amount did Union government allotted to the Agri-Market Development Fund for developing agricultural markets of India In the Union Budget 2018?

  1. 1000 Cr
  2. 1500 Cr
  3. 2000 Cr
  4. 2500 Cr
  5. None of the above

Answer: C

Explanation:

Union government allotted Rs. 2000 Cr to the Agri-Market Development Fund for developing agricultural markets of India In the Union Budget 2018.

2) According to the Union Budget 2018, to the field of organic farming sector Finance minister has allotted

  1. 100 Cr
  2. 150 Cr
  3. 250 Cr
  4. 200 Cr
  5. None of these.

Answer: D

Explanation:

To the field of organic farming sector Finance minister has allotted 200.

3) How much amount did Union government allotted for Restructured National Bamboo Mission?

  1. 1290
  2. 1291
  3. 1280
  4. 1281
  5. None of these.

Answer: A

Explanation:

Restructured National Bamboo Mission to be launched with an allocation of Rs 1290 crore to promote bamboo sector in a holistic manner.

4) What is the total corpus did union government allocated for fishery and aquaculture and animal husbandry funds in the Union Budget 2018

  1. Rs 11,000 crore
  2. Rs 12000 Crore
  3. Rs 30,500 crore
  4. Rs 50,000 crore
  5. None of these.

Answer: B

Explanation:

Union government has allocated Rs 10,000 crore for fishery and aquaculture and animal husbandry funds in the Union Budget 2018.

5) What is the amount of Credit for agricultural activities is raised In the Union Budget 2018 which was previously 10 lakh crore?

  1. Rs 11 lakh crore.
  2. Rs 12 lakh crore.
  3. Rs 13 lakh crore.
  4. Rs 14 lakh crore.
  5. Rs 15 lakh crore.

Answer: A

Explanation:

Credit for agricultural activities is up from Rs 10 lakh crore to Rs 11 lakh crore.

6) To the How much times The Minimum Support Price of all crops shall be increased to the production cost.?

  1. 1
  2. 1.5
  3. 2
  4. 2.5
  5. 5

Answer: B

Explanation:

The Minimum Support Price of all crops shall be increased to at least 1.5 times that of the production cost.

7) Up to what percent the government will ensure payment of MSP to farmers even if they sell below MSP?

  1. 50%
  2. 25%
  3. 75%
  4. 80%
  5. 100%

Answer: E

Explanation:

The government will ensure payment of full MSP even if farmers sell below MSP.

8) How much amount has allocated to food processing ministry in the Union Budget 2018 ?

  1. 715 Cr
  2. 815 Cr
  3. 950 Cr
  4. 1200 Cr
  5. 1400 Cr.

Answer: E

Explanation:

Allocation to food processing ministry is being doubled from Rs 715 crore to Rs 1400 crore.

9) According to Union Budget 2018 how much corpus announced for Operation Green?

  1. 200 Cr
  2. 500 Cr
  3. 1000 Cr
  4. 700 Cr
  5. 800 Cr

Answer: B
Explanation:

Rs 500 crore announced for Operation Green.

10) To which of the following sectors Kisan credit card scheme to be extended

  1. Fisheries
  2. Animal husbandry
  3. Farmers.
  4. Both a and b
  5. All of these.

Answer: E

Explanation:

Kisan credit card scheme to be extended to fisheries, animal husbandry farmers.

11) By which of the following month loans to self help groups will increase to Rs 75,000 crore

  1. March 2018.
  2. March 2019.
  3. March 2020.
  4. March 2021.
  5. None of these.

Answer: B

Explanation:

Loans to self help groups will increase to Rs 75,000 crore by March 2019.

12) Based on the Union Budget 2018 how much amount to be spent for providing livelihood to rural India through infrastructure building?

  1. Rs 14.34 lakh crore
  2. Rs 14.44 lakh crore
  3. Rs 15.34 lakh crore
  4. Rs 15.44 lakh crore.
  5. None of these.

Answer: A

Explanation:

Rs 14.34 lakh crore to be spent for providing livelihood to rural India through infrastructure building.

13) In the Union Budget 2018 Finance minister Arun Jaitley stated that 100% tax reduction available for those FPOs have turnover of.

  1. 50 Cr
  2. 100 Cr
  3. 150 Cr
  4. 200 Cr
  5. 250 Cr

Answer: B

Explanation:

100% tax reduction available for FPOs turnover of Rs 100 crore.

14) What is the growth in direct taxes in FY 2018-19?

  1. 12.6%
  2. 12%
  3. 13.5%
  4. 14%
  5. 18%

Answer: A

Explanation:

Direct taxes growth at 12.6 per cent this year.

15) How much percentage of Income Tax exempted for the Farmer producer companies with turnover of Rs 100 crore or more?

  1. 50%
  2. 10%
  3. 20%
  4. 25%
  5. 100%

Answer: E

Explanation:

Farmer producer companies with turnover of Rs 100 crore or more to get 100 per cent reduction under I-T Act for next 5 years.

16) How much percentage of Income Tax exempted for the MSMEs with turnover of Rs 250 crore?

  1. 50%
  2. 10%
  3. 20%
  4. 25%
  5. 100%

Answer: D

Explanation:

Corporate tax to be reduced to 25 per cent for MSMEs with turnover of Rs 250 crore.

17) How much amount to increase for Senior citizens interest income exemption from 10,000 for all fixed and RD schemes, including small savings.

  1. 20,000.
  2. 30,000
  3. 40,000.
  4. 50,000.
  5. None of these.

Answer: D

Explanation:

Senior citizens interest income exemption increased to Rs 50,000 from Rs 10,000 for all fixed and RD schemes, including small savings.

18) What is the amount of tax detection Under Sec 80 D for senior citizens?

  1. 20,000.
  2. 30,000.
  3. 40,000.
  4. 50,000.
  5. None of these.

Answer: D

Explanation:

Amount of Rs. 50,000 tax detection Under Sec 80 D for senior citizens.

19) How many IIT and NIT are planned to open in Union Budget 2018?

  1. 15.
  2. 16
  3. 17.
  4. 18.
  5. 20

Answer: D

Explanation:

18 new schools of planning and architecture will be set up in the IITs and NITs.

20) How much amount has been allocated for credit support to through capital and interest subsidy to Micro Small and Medium Enterprises?

  1. Rs 3,790 crore
  2. Rs 3,784 crore
  3. Rs 3,780 crore
  4. Rs 3,798 crore
  5. Rs 3,794 crore

Answer: E

Explanation:

Rs 3,794 crore allocated for credit support to through capital and interest subsidy to Micro Small and Medium Enterprises.

21) How much amount government has planned to allocate for MUDRA scheme in 2018-19?

  1. 2 Lakh Crore.
  2. 3 Lakh Crore.
  3. 4  Lakh Crore.
  4. 2 Lakh Crore.
  5. None of the above.

Answer: B

Explanation:

In 2018-19, to allocate Rs 3 lakh cr lending under MUDRA scheme

22) In the in Union Budget 2018 how much amount allocated for rural sanitation?

  1. Rs 16,730 crore
  2. Rs 16,750 crore
  3. Rs 16,830 crore
  4. Rs 16,850 crore
  5. None of these

Answer: A

Explanation:

Education and healthcare allocation increased to Rs 1.38 lakh crore

23) For serve free electricity for 4 crore houses in rural India government sanctioned ______crore.

  1. Rs 14,100
  2. Rs 14,200
  3. Rs 14,000
  4. Rs 14,600
  5. Rs 14,500

Answer: C

Explanation:

4 crore houses in rural India to get free electricity, Rs 14,000 crore allocated.

24) Under which of the following scheme Government aims to disburse 8 crore gas connections?

  1. UJJWALA
  2. Ujala
  3. UDAN
  4. UPI
  5. None of these.

Answer: A

Explanation:

Under UJJWALA of the following scheme Government aims to disburse 8 crore gas connections?

25)What is the corpus amount did union government spent for PM Saubhagya Yojana?

  1. 1500 Cr.
  2. 1600 Cr
  3. 1700 Cr
  4. 1800 Cr
  5. 2000 Cr.

Answer: B

Explanation:

Rs.16,000 crore set apart for PM Saubhagya Yojana

26) What is the corpus amount did union government spent for Education and healthcare?

  1. Rs 1.35 lakh crore
  2. Rs 1.38 lakh crore
  3. Rs 1.43 lakh crore
  4. Rs 1.55 lakh crore
  5. None of these.

Answer: B

Explanation:

Education and healthcare allocation increased to Rs 1.38 lakh crore

27) How much union government committed for National health policy programme and invites contributions from the private sector?

  1. 1,000 crore
  2. 1,100 crore
  3. 1,200 crore
  4. 1,300 crore
  5. 1,400 crore

Answer: C

Explanation:

1,200 crore committed for this flagship programme and invites contributions from the private sector.

28) In theUnion Budget 2018 the government will provide how much amount for nutrititonal support to all TB patients?

  1. 500 Cr
  2. 600 Cr
  3. 700Cr
  4. 800Cr
  5. None of these.

Answer: B

Explanation:

The government will provide Rs.600 crore for nutrititonal support to all TB patients.

29) According to budget report how many new governments medical colleges will be set up by upgrading existing district hospitals in the country.?

  1. 15
  2. 20
  3. 22
  4. 24
  5. 25

Answer: D

Explanation:

24 new government medical colleges will be set up by upgrading existing district hospitals in the country.

30) How much amount did government allotted to create world class infrastructure in the country?

  1. Rs.10 lakh crore
  2. Rs.20 lakh crore
  3. Rs.30 lakh crore
  4. Rs.40 lakh crore
  5. Rs.50 lakh crore

Answer: E

Explanation:

Rs.50 lakh crore is needed to create world class infrastructure in the country.

31) Government has sanctioned how much amount 99 cities have been selected for Smart City programme?

  1. Rs.2.00 lakh crore
  2. Rs.2.50 lakh crore
  3. Rs.2.05 lakh crore
  4. Rs.2.09 lakh crore
  5. Rs.2.08 lakh crore

Answer: D

Explanation:

99 cities have been selected with outlay of Rs2.09 lakh crore under Smart City programme.

32) How prominent tourist sites will be developed into iconic ones to boost tourism?

  1. 5
  2. 10
  3. 15
  4. 20
  5. 25

Answer: B

Explanation:

10 prominent tourist sites will be developed into iconic ones to boost tourism.

33) Under which scheme government shall connect 56 unserved airports and 31 unserved helipads in the country?

  1. UJJWALA
  2. Ujala
  3. UDAN
  4. UPI
  5. None of these.

Answer: C

Explanation:

UDAN shall connect 56 unserved airports and 31 unserved helipads in the country.

34) Totally how many  projects sanctioned under the Namami Ganga programme?

  1. 185
  2. 190
  3. 187
  4. 188
  5. 192

Answer: C

Explanation:

Total 187 projects sanctioned under the Namami Ganga programme.

35) Under which scheme Six crore toilets have been built already, and in the next year, two crore additional toilets will be constructed?

  1. UJJWALA
  2. Ujala
  3. UDAN
  4. UPI
  5. None of these.

Answer: E

Explanation:

The Saubhagya Yojana will be another focus for the government. Six crore toilets have been built already, and in the next year, two crore additional toilets will be constructed.

36) How much percentage did the government will contribute to EPF contribution for new employees in all sectors for the next three years?

  1. 10
  2. 11
  3. 12
  4. 13
  5. 15

Answer: C

Explanation:

The government will contribute 12% to EPF contribution for new employees in all sectors for the next three years.

37) what Corpus amount did government allotted for Bharatmala project approved for better road connectivity ?

  1. Rs 5.45 lakh crore
  2. Rs 5.55 lakh crore
  3. Rs 5.25 lakh crore
  4. Rs 5.35 lakh crore
  5. Rs 5.50 lakh crore

Answer: D

Explanation:

Bharatmala project approved for better road connectivity at Rs 5.35 lakh crore.

38) Disinvestment target of _________crore has been set for this year?

  1. 50000
  2. 80000
  3. 70000
  4. 60000
  5. None of these.

Answer: B

Explanation

Disinvestment target of ₹80,000 crore has been set for this year.

39) Which of the following insurance company going to merge to United India Insurance?

  1. Oriental Insurance.
  2. National Insurance.
  3. General Insurance.
  4. Bothe a and b
  5. All of the above

Answer: D

Explanation:

United India Insurance, Oriental Insurance and National Insurance will be merged and then listed.

40) The government will explore use of which type of technology proactively to boost digital economy?

  1. Cryptocurrency
  2. Bitcoin
  3. Blockchain
  4. Any two
  5. None of these.

Answer: C

Explanation:

The government will explore use of blockchain technology proactively to boost digital economy.

41) The government will not consider which currency as legal tender?

  1. Bitocurrency.
  2. Pitocurrency
  3. Indian Currency
  4. Cryptocurrency
  5. None of these.

Answer: D

Explanation:

The government will not consider cryptocurrency as legal tender.

42) According to Union Budget 2018 what is the Emoluments of the President

  1. Rs.6 lakh
  2. Rs 5 lakh
  3. Rs 4 lakh
  4. Rs 3.5 lakh
  5. Rs2.5 lakh

Answer: B

Explanation:

Emoluments will revised for the President to Rs.5 lakh.

43) According to Union Budget 2018 what is the Emoluments of the Vice President

  1. Rs.6 lakh
  2. Rs 5 lakh
  3. Rs 4 lakh
  4. Rs 3.5 lakh
  5. Rs2.5 lakh

Answer: C

Explanation:

Emoluments will revised for the Vice President to Rs.4 lakh..

44) According to Union Budget 2018 what is the Emoluments of the Governors

  1. Rs.6 lakh
  2. Rs 5 lakh
  3. Rs 4 lakh
  4. Rs 3.5 lakh
  5. Rs2.5 lakh

Answer: D

Explanation:

Emoluments will revised for the Governor of Rs.3.5 lakh.

45) What will be the projected fiscal deficit for this year?

  1. 3.0%
  2. 3.1%
  3. 3.2%.
  4. 3.3%
  5. 3.4%

Answer: D

Explanation:

Fiscal deficit 2013-14 was 4.4 per cent of the GDP,In 2017-18 3.5 per cent of the GDP. Projected fiscal deficit 3.3 per cent of the GDP

46) How much amount is allotted for the Nirbaya Fund to protect the safety of women In the Union Budget 2018?

  1. 50 Cr
  2. 100 Cr
  3. 150 Cr
  4. 200 Cr
  5. 250 Cr

Answer : B

Explanation:

100 crore has been earmarked for Nirbaya Fund to protect the safety of women.

47) What percentage of amount allotted for Defence sector to the GDP in the Union Budget 2018?

  1. 1.52
  2. 1.54
  3. 1.56
  4. 1.58
  5. 1.55

Answer: D

Explanation:
Defence was allotted 1.58% of GDP.

48) What is the corpus amount allocated to National Rural Livelihood Mission in the Union Budget 2018?

  1. Rs 5730 crore.
  2. Rs 5740 crore
  3. Rs 5750 crore
  4. Rs 5760 crore
  5. Rs 5770 crore

Answer: C

Explanation:

In the Union Budget 2018 Rs 5750 crore is allocated to National Rural Livelihood Mission.

49) How much amount is allotted for the textile sector in the Union Budget 2018?

  1. Rs.7140 crore
  2. Rs.7142 crore
  3. Rs.7144 crore
  4. Rs.7145 crore
  5. Rs.7148 crore

Answer: E

Explanation:

Government has allotted Rs.7148 crore for the textile sector.

50) What is the corpus amount allocated to Railway department in the Union Budget 2018?

  1. 148528 Cr
  2. 149000 Cr
  3. 150000 Cr
  4. 155000 Cr
  5. None of these.

Answer: A

Explanation:

Railways Capital Expenditure pegged at Rs.1,48,528 crore.

Click Here to Download the Important General Awareness Questions Based on Union Budget 2018

/ 5. Reviews