General Awareness Questions Asked In IBPS RRB Clerk 2018

Dear Aspirants, Here we have given the General Awareness Questions asked in IBPS RRB Clerk Exams which was held on 7th October 2018. Candidates those who are preparing for Upcoming Exams can make use of it.

Note: Many of the questions were asked by our IBPS RRB PO Mains 2018 Power Capsule.

1) For which bank, Rana Kapoor is acting as the CEO? (Mentioned RRB Capsule of IBPS Guide)
Answer: Yes Bank

2) To which Indian state Biplab Kumar Dev is acting as the Chief Minister? (Mentioned RRB Capsule of IBPS Guide)
Answer: Tripura

3) Where is the Headquarter of UNESCO? (Mentioned In IBPS Guide Static Capsule)
Answer: Paris

4) Where is the Headquarter of the World Bank? (In IBPS Guide Static Capsule)
Answer: Washington D.C (USA)

5) What is the currency of Denmark? (In IBPS Guide Static Capsule)
Answer: Krona

6) Justin Trudeau is the Prime Minister of which country? (Mentioned in Daily CA Static section)
Answer: Canada

7) Who is Harshvardhan Singh? (In IBPS Guide Static Capsule)
Answer: Dr. Harsh Vardhan is the incumbent minister at Ministry of Science & Technology (India)

8) What is the GDP Rate according to CSO?
Answer: 8.2%

9) India and which country was participating in “Yudh Abhyas” exercise? (Mentioned RRB Capsule of IBPS Guide)
Answer: United States of America

10) Who is the head of the committee made for NPA? (Mentioned September Capsule of IBPS Guide)
Answer: Murli Manohar Joshi

11) Bajrang Punia is related to which of the following sport? (Asked in IBPS Guide Daily GK 2020 Quiz)
Answer: Freestyle Wrestler

12) Who is the chairman of SEBI? (In IBPS Guide Static Capsule)
Answer: Ajay Tyagi

13) On which date world Red Cross day is observed? (In IBPS Guide Static Capsule)
Answer: 8th May

14) On which day Padma shree, Padma Bhushan awards etc. are given? (Mentioned March Month Capsule of IBPS Guide)
Answer: Republic Day

15) Up to how much weight Nano drone does not need any permission? 
Answer: 2 Kg

16) What is the full form of DRDO? (In IBPS Guide Static Capsule)
Answer: Defence Research and Development Organisation

17) G20 2019 summit will be held at which place? (In IBPS Guide Static Capsule)
Answer: Osaka, Japan

18) What is the full form of FAME? (Mentioned RRB Capsule of IBPS Guide)
Answer: faster adoption and manufacturing of vehicles

19) What are the 3 banks merged recently? (Mentioned September Monthly Capsule of IBPS Guide)
Answer: Bank of Baroda, Vijaya Bank, Dena Bank

20) What is the current rate of SLR? (Mentioned MPC Article in IBPS Guide)
Answer: 19.5%

21) Where is the HQ of National institute of Petroleum? (In IBPS Guide Static Capsule)
Answer: Dehradun (Uttarakhand)

22) By which airline Bio fuel flight between Delhi and Dehradun? (Mentioned RRB Capsule of IBPS Guide)
Answer: Spice jet

23) Where is the HQ of European Investment Bank? (Mentioned In IBPS Guide Static Capsule)
Answer: Luxembourg

24) What is the Deadline for the launch of India’s maiden human space flight programme (Gaganyaan)? (Mentioned RRB Capsule of IBPS Guide)
Answer: 2022

25) The children up to which age group free education is compulsory? (Mentioned RRB Capsule of IBPS Guide)
Answer: 6 to 14 years

26) Who will head the committee to resolve NPA by Sashakt’ plan? (Mentioned RRB Capsule of IBPS Guide)
Answer: Sunil Mehta

27) From which country recently a football team member and coach were trapped in a cave?
Answer: Thailand

28) In which of the following sport the term Back heel used?
Answer: Football

29) Indian Cricketer Virat Kohli completed how many test centuries, at the England test series?
Answer: 23

30) How many days is the minimum time for guaranteed wage employment in MNGREGA?
Answer: 100 days

31) What is the name of the rate at which the central bank of a country (Reserve Bank of India in case of India) lends money to commercial banks in the event of any shortfall of funds?
Answer: Repo Rate

32) Which cricketer has turned down Doctorate Degree from Jadavpur University?
Answer: Sachin Tendulkar

33) In BSBDA account how many times one can withdraw money?
Answer: 4

34) In which state Mahe, the smallest district is located?
Answer: Pondicherry

35) Which are the member countries of NAFTA?
Answer: US, CANADA, MAXICO.

36) What is India’s foodgrain production that estimated to grow to an all-time high in the 2017-18 crop year ending June?

Answer: 284.83 million tonnes

37) Which person not in monitory Policy Committee?

Answer: Arun Jaitley (Urjit Patel, Chetan Ghate, Pami Dua, Viral V Acharya, Michael Patra and Ravindra H. Dholakia)

38) According to an RBI report, almost how many per cent of the demonetised Rs. 1000 currency notes have returned to the banking?

Answer: 99%

39) What is the name for contracting of non-primary
business activities and functions to a third-party provider?

Answer: Business process outsourcing (BPO)

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019:

Subscribe and get Unlimited Free Videos