General Awareness Questions Asked in SBI PO Mains Exam 2019

Dear Aspirants, SBI PO Mains 2019 held on 20th July, 2019. We have already shared a detailed exam analysis for the same. We know that you all must be eagerly searching for the list of GK Questions asked in SBI PO Mains.

We are here to share the List of General Awareness Questions asked in SBI PO Mains exam. Out of 40 questions, 25+ questions were asked from our Power Capsule. We hope that, aspirants who prepared using our Power Capsule would hit the most of the questions in this mains exam.

In this post, candidates can find the GK questions with answers that make you to assess your mistakes and rectify it in the upcoming exams. Our IBPS Guide team wishes you a great success in your endeavours.

List of GK Questions Asked in SBI PO Mains Exam 2019:

1) Who has been appointed as Yes Bank additional director?

Answer: R Gandhi

2) How much amount received by Railways on budgetary allocation?

Answer: Rs 65,837 crore

3) Which bank has partnered with M1Xchange Trade Receivables Discounting System (TReDS) platform for MSME bill discounting?-

Answer: Bank of Maharashtra

4) Wholesale Price Index Committee Headed by?

Answer: Ramesh Chand

5) Which country opens a modal village with help of India?

Answer: Sri Lanka

6) Which state topped in LPG Returns?

Answer: Maharashtra

7) RBI has finalised 3 year roadmap Project UTKARSH for?

Answer: Improving regulation and supervision

8) RBI committee on housing finance securitisation market headed by?

Answer: Dr. Harsh Vardhan

9) Total subscription of Pradhan Mantri Ujjawala Yojana?

Answer: 72 million

10) Which bank signed MOU with BSE to strengthen its platform?

Answer: HDFC Bank

11) First blockchain bond transaction completed by Commonwealth Bank of Australia and which bank?

Answer: World Bank

12) According to Forbes which bank India’s best bank?

Answer: HDFC

13) Total amount to be infused into PSBs in Financial year 2020?

Answer: Rs 70,000 crores

14) 1st woman pilot to cross Atlantic Ocean in a light Aircraft?

Answer: Aarohi Pandit

15) Center for Disability of Sports in which state?

Answer: MP

16) Which bank has signed agreement with Kerala for USD 230 million for disaster recovery? 

Answer: World Bank

17) New Arm of ISRO?

Answer: New Space India Limited (NSIL)

18) Which organisation successfully tested-fired the indigenously developed guided rocket system ”Pinaka’?

Answer: DRDO

20) Who is the winner in women’s 100-metre sprint at the 30th Summer University Games?

Answer: Dutee Chand

21) CEAT Cricketer of the year?

Answer: Virat Kohli

22) Jalamrutha Scheme related to which state?

Answer: Karnataka

23) Which App launched by RBI to complain against banks and NBFCs?

Answer: Complaint Management System

24) Which company launched Project Sangam?

Answer: Microsoft

25) India’s rank in World Happiness Index?

Answer: 140

26) Plan Bee launched by which railway zone?

Answer: Northeast Frontier Railway (NFR)

27) Which state launched Mukhya Mantri Yuva Swabhi Maan Yojana?

Answer: MP

28) Which city is the 2nd Indian City in India in UNESCO World Heritage Site?

Answer: Jaipur

29) Abhijit Gupta related to which sports?

Answer: Chess

30) Best Company to work for in India?

Answer: Flipkart

31) Receivable exchange India ltd is a joint venture of?  

Answer: SIDBI and NSE

32) World Happiness Day theme 2019?

Answer: Happiness Together

33) Wings for Woman program launched by which Insurance Company?-

Answer: Aviva

34) Bond-i launched by?

Answer: World Bank

35) Which organisation allotted 400 billion dollar to India to Eliminate TB?

Answer: World Bank

36) Expand NCLAT? 

Answer: National Company Law Appellate Tribunal

Note: Remain questions will update soon

 

Click Here To Download GK capsule for SBI PO Mains 2019

Click Here To Download Score Booster for SBI PO Mains 2019

Click Here To Subscribe Our Yearly Platinum Package

 

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests