Full Set of GK Questions Asked in South Indian Bank Probationary Clerk Exam 2018

Dear Readers, Here we have given the General Awareness Questions Asked in South Indian Bank Probationary Clerk Exam 2018. Exam was held on 27th January 2018. Candidates those who are all preparing competitive Examination can use this material.

South Indian Bank Probationary Clerk Exam 2018 (1st Shift)

1). What is the Name of Income Tax Grievance App?

Answer: e-Nivaran

2). India has mandated to given 2% of profit of all companies to?

Answer: CSR (Corporate Social Responsibility)

3). Who is the current lok sabha speaker?

Answer: Sumitra Mahajan

4). Who is the present Chairman of SEBI?

Answer: Ajay Tyagi

5). Sovereign Gold Bond Scheme (SGB) was issued by Reserve Bank on behalf of___

Answer: Government of India

6). What is the upper limit for RTGS?

Answer: No Upper Limit

7). Recently President Ram Nath Kovind inaugurated fibre grid project at which state?

Answer: Andhra Pradesh

8). Who is current President of Indian Olympic Association?

Answer: Narinder Dhruv Batra

9). Who is the Most Followed Indian Personality in Twitter?

Answer: PM Narendra Modi

10). Commercial Papers will be issued by?

Answer: Corporate, Financial Institutions

11). What is Money Laundering?

Answer:  Money laundering is the process of transforming the profits of crime and corruption into ostensibly “legitimate” assets.

12). What is Demat Account?

Answer: A demat account holds all the shares that you purchase in electronic or dematerialized form.

13). 75th anniversary of India’s independence?

Answer: 2022

14). UPI Full Form?

Answer: Unified Payment Interface

15). Name the person who have broken the world record in Cycling?

Answer: Mark Beaumont

16).Who is the present CM of Gujarat?

Answer: Vijay Rupani

17). Who is the Chairperson of NITI Aayog?

Answer: PM Modi

18). PCA Full Form? – Prompt Correction Action

19). MUDRA Bank – Micro Units Development and Refinance Agency Bank

20). IFSC – Indian Financial System Code

21). SLR & CRR were related to – Banking

22). What is the Capital of Kuwait?

Answer: Kuwait City

23). What is the venue of ICC U-19 Cricket Tournament?

Answer: New Zealand

24). Where was the First Sea Bridge Runway was located?

Answer: Lakshadweep

25). Who is the IIT JEE topper named in Limca Records?

Answer: Kalpit Veerwal

26). What is the theme of BRICS 2017?

Answer: Stronger Partnership for a Brighter Future

27). Who is the winner of Ashok Chakra Award 2017?

Answer: Havildar Hangpan Dada

28). World Food Day?

Answer: 16th October

29). Currencies were issued by RBI under which act?

Answer: Section 22 of the RBI Act 1934

30). Who is Arjan Singh?

Answer: Marshal of the Indian Air Force

31). What is venue of Indian International Coffee Festival (IICF) 2018?

Answer: Bangalore

32). What is the Official Mascot of 2018 FIFA World Cup?

Answer: Wolf

33). Which movie was named as Best Hindi Film in National Film Award?

Answer: Neerja

34). First Indian Suburban AC Train was flagged at?

Answer: Mumbai, Maharashtra

35). Which movie was named as Best Film in Jio Flimfare Award?

Answer: Dangal

36). Which bank has launched unified integrated app called YONO (You Need Only One)?

Answer: SBI

37). Indian Postal Payment Bank (IPPB) will starts it operation from?

Answer: April 2018

38). Who will appoint Banking Ombusman?

Answer: RBI

39). India’s first floating solar power plant was located at?

Answer: Wayanad, Kerala

40). GI Full Form? – Geographical Indication

South Indian Bank Probationary Clerk Exam 2018 (2nd Shift)

1). What is the venue of Ardh Kumbh Mela – 2019

Answer: Allahabad, UP

2). What is India’s  Rank in Global Hunger Index?

Answer: 100

3). What is the Schedule Banks?

4). Who is the Winner of Man Booker Prize 2017?

Answer: Lincoln in the Bardo

5). Which Bank Tied up with Airtel For Voice Based International Remittance

Answer: ICICI

6). P- Notes Means

Answer: Participatory Notes

7). Which Organization provides insurance for Bank Deposits?

Answer: Deposit Insurance and Credit Guarantee Corporation (DICGC)

8). LAF Full Form – Liquidity adjustment facility

9). NPA Full Form – Non-performing asset

10). India’s First one rupee note was printed in which location?

11). IMPS Working Hours

Answer: 24×7

12). What is the India’s First Payment Bank

Answer: Airtel

13). Richard H. Thaler, Nobel Prize winner belongs to which Country?

Answer: America

14). Korean Tourism Festival was Held in Which State

Answer: Gurugram, Haryana

15). What is the venue of 2022 Common Wealth Games?

Answer: Birmingham, England

16). The Oxford Dictionaries Word of the Year 2017?

Answer: youthquake

 17). Good Governance Day?

Answer: 25th December

18). Which is the Most visited monument in India?

19). ETF Full Form – Exchange Traded Fund

20). Who is the author of “The Ministry of Almost Happiness”?

Answer: Arundhati Roy

21). National Rail and Transportation University was located at?

Answer:  Vadodara, Gujarat

22). Which of the Following Controlled by central bank ?

Answer: Monitory Policy

23). 2017 Global Entrepreneurship Summit (GES) was hosted at which city?

Answer: Hyderabad

24). First Indian women signed packed with WWE? – Kavita Devi

25). What is the Maximum age of joining National Pension System (NPS)?

Answer: 65 Years

26). Who is Vice Chairman of NITI AAYOG

Answer: Rajiv Kumar

27). PMAY Full Form – Pradhan Mantri Awas Yojana

28). India’s first Madame Tussauds wax museum was located at-  New Delhi

29). Sudarsan Pattnaik created the world’s biggest sand Santa-face with the message “world peace” on which beach?

Answer: Puri beach, Odisha

30). MCLR Full Form?

Answer: Marginal Cost of funds based Lending rate

31). International Financial Service Centre (IFSC) was located at?

Answer: Ireland

32). NFO Full Form – New Fund Offer

33). Which Indian place was listed as World’s Most Visited Place in World Book of Records?

Answer: Golden Temple

34). EBT Full Form – Electronic Benefit Transfer

35). First International Wheel Chair Cricket Tournament was hosted at?

Answer: Nepal

36). world’s first AI politician called “SAM” was developed in which country?

Answer: New Zealand

37). Who is the CEO of Infosys?

Answer: Salil Parekh

38). PPF allows a minimum investment of ____

Answer: Rs 500

39). The new 2000 rupees denomination note has motif of _____

Answer: The Mangalyaan

40). One Rupee Notes has celebrated its 100th Year on ?

Answer: 30th November 2017

Online Mock Tests 2019: