IBPS Clerk Prelims 2018 – Quantitative Aptitude Questions Day-37

Dear Readers, Bank Exam Race for the Year 2018 is already started, To enrich your preparation here we have providing new series of Practice Questions on Quantitative Aptitude – Section. Candidates those who are preparing for IBPS Clerk Prelims 2018 Exams can practice these questions daily and make your preparation effective.

IBPS Clerk Prelims 2018- Quantitative Aptitude Questions Day – 37

maximum of 10 points
Table is loading

Click here to View Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5): In each of these questions two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer as,

a) If x > y

b) If x ≥ y

c) If x < y

d) If x ≤ y

e) If x = y or no relation can be established between x and y

 

1)

I) x2 – x – 156 = 0

II) y2 – 7y – 78 = 0

 

2)

I) 2x2 – 12x – 32 = 0

II) 4y2 – 43y + 70 = 0

 

3)

I) x ÷ √24336 = x2 ÷ (13 × √6048)

II) y = √484

 

4)

I) 5x – 2y = -16

II) 3x + 4y = -20

 

5)

I) 5x2 + 11x – 36 = 0

II) 4y2 + 4y – 24 = 0

 

Directions (Q. 6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions:

The following table shows the total number of visitors to a certain museum from 5 different states in 6 different days of a week.

 

6) The total number of visitors from Andhra in Tuesday, Thursday and Saturday together is approximately what percentage of total number of visitors from Odisha in Monday, Wednesday and Friday together?

a) 77 %

b) 52 %

c) 43 %

d) 89 %

e) 105 %

7) Find the average number of visitors from Tamilnadu in all the given days together?

a) 1850

b) 1625

c) 1785

d) 1735

e) None of these

8) Find the ratio between the total number visitors in Monday to that of Wednesday in all the given states together?

a) 152: 157

b) 388: 389

c) 29: 31

d) 11: 17

e) None of these

9) Find the difference between the total number of visitors from Kerala to that from Karnataka in all the given days together?

a) 540

b) 620

c) 460

d) 300

e) None of these

10) Total number of visitors in Tuesday is approximately what percentage more/less than the total number of visitors in Friday from all the given states together?

a) 8 % more

b) 30 % more

c) 22 % less

d) 8 % less

e) 22 % more

Answers :

1) Answer: e)

I) x2 – x – 156 = 0

(x + 12) (x – 13) = 0

X = -12, 13

II) y2 – 7y – 78 = 0

(y – 13) (y + 6) = 0

Y = 13, -6

Can’t be determined

2) Answer: e)

I) 2x2 – 12x – 32 = 0

2x2 – 16x + 4x – 32 = 0

2x(x – 8) + 4(x – 8) = 0

(2x + 4) (x – 8) = 0

X = -2, 8

II) 4y2 – 43y + 70 = 0

4y2 – 8y – 35y + 70 = 0

4y (y – 2) – 35 (y – 2) = 0

(4y – 35) (y – 2) = 0

Y = 35/4, 2 = 8.75, 2

Can’t be determined

3) Answer: c)

I) x ÷ √24336 = x2 ÷ (13 × √6048)

(X/156) = (x2/(13*78))

X = 6.5

II) y = √484

Y = 22

X < y

4) Answer: c)

5x – 2y = -16 –> (1)

3x + 4y = -20 —> (2)

By solving the equation (1) and (2), we get,

X = – 4, y = -2

X < y

5) Answer: e)

I) 5x2 + 11x – 36 = 0

5x2 + 20x – 9x – 36 = 0

5x(x + 4) – 9(x + 4) = 0

(5x – 9) (x + 4) = 0

X = 9/5, -4 = 1.8, -4

II) 4y2 + 4y – 24 = 0

4y2 + 12y – 8y – 24 = 0

4y (y + 3) – 8(y + 3) = 0

(4y – 8) (y + 3) = 0

Y = 2, – 3

Can’t be determined

Direction (6-10) :

6) Answer: a)

The total number of visitors from Andhra in Tuesday, Thursday and Saturday together

= > 1240 + 1690 + 1800 = 4730

The total number of visitors from Odisha in Monday, Wednesday and Friday together

= > 1740 + 1850 + 2540 = 6130

Required % = (4730/6130)*100 = 77 %

7) Answer: d)

The total number of visitors from Tamilnadu in all the given days together

= > 1580 +1620 + 1460 + 2130 + 1850 + 1770 = 10410

Required average = 10410/6 = 1735

8) Answer: b)

The total number visitors in Monday in all the given states together

= > 1580 + 1450 + 1320 + 1670 + 1740 = 7760

The total number visitors in Wednesday in all the given states together

= > 1460 + 1380 + 1560 + 1530 + 1850 = 7780

Required ratio = 7760: 7780 = 388: 389

9) Answer: a)

The total number of visitors from Kerala in all the given days together

= > 1450 + 1540 + 1380 + 1870 + 2160 + 2250 = 10650

The total number of visitors from Karnataka in all the given days together

= > 1670 + 1480 + 1530 + 1920 + 2250 + 2340 = 11190

Required difference = 11190 – 10650 = 540

10) Answer: c)

Total number of visitors in Tuesday from all the given states together

= > 1620 + 1540 + 1240 + 1480 + 2340 = 8220

Total number of visitors in Friday from all the given states together

= > 1850 + 2160 + 1740 + 2250 + 2540 = 10540

Required % = [(10540 – 8220)/10540]*100 = 22 % less

 

Kindly watch this video to know about Important Table Based Data Interpretation for IBPS Clerk Prelims 2018

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Current Affairs Quiz (Hindi) 9.30 AM
IBPS Clerk Prelims – Reasoning 10.00 AM
IBPS Clerk Prelims – Reasoning (Hindi) 10.30 AM
IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude 11.00 AM
IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude (Hindi) 11.30 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
IBPS Clerk Prelims – English Language 1.00 PM
SSC Practice Questions (Reasoning/Quantitative aptitude) 2.00 PM
IBPS Clerk – GK Questions 3.00 PM
SSC Practice Questions (English/General Knowledge) 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Canara Bank PO Mains – Reasoning 6.00 PM
Canara Bank PO Mains – Quantitative Aptitude 7.00 PM
Canara Bank PO Mains – English Language 8.00 PM

 

Online Mock Tests 2019: