Dear Readers, Bank Exam Race for theÂ Year 2018 is already started, ToÂ enrichÂ your preparation here we have providing new series of Practice Questions onÂ Quantitative Aptitude – Section. Candidates those who are preparing forÂ IBPS Clerk Prelims 2018 Exams can practice these questions daily and make your preparation effective.
- IBPS Clerk Previous Year Question Paper PDF
- Free IBPS Clerk Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free IBPS PO Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free LIC Assistant Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
IBPS Clerk Prelims 2018- Quantitative Aptitude Questions Day â€“ 39
Click here to View Quantitative Aptitude Questions in Hindi
Directions (Q. 1 â€“ 5): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?
1) 24 % of 349 + 42 % of 151 â€“ 15 % of 199.89 =?
a) 136
b) 117
c) 105
d) 92
e) 78
2) (11/23) Ã· (120/369) Ã— 45 + 125.46 – 26 % of 297 =?
a) 155
b) 170
c) 205
d) 110
e) 125
3) 348 Ã· 28.86 Ã— 9.78 + 126.32 =? + 219.67
a) 26
b) 35
c) 48
d) 54
e) 12
4) 12 9/11 + 8 5/6 â€“ 5 Â½ – 7 Â¼ =? + 3 Â¾
a) 12
b) 18
c) 23
d) 5
e) 8
5) 518 Ã— 2759 Ã· 23 % of 999 = 35 +? â€“ 16.68
a) 5800
b) 6350
c) 6200
d) 4250
e) 5100
Directions (Q. 6 â€“ 10) Study the following information carefully and answer the given questions:
The following table shows the total boys and girls passed in 3 different schools over the years.
6) Find the difference between the total boys to that of total girls in 2012 in all the given schools together?
a) 56
b) 64
c) 38
d) 45
e) None of these
7) Find the ratio between the total students (boys + girls) in School P and R in the year 2013 to that of total students (boys + girls) in School Q and R in the year 2015?
a) 652: 699
b) 234: 357
c) 416: 465
d) 57: 65
e) None of these
8) Find the average number of boys in School R in all the given years together?
a) 352
b) 364
c) 385
d) 373
e) None of these
9) The total students (Boys + Girls) in the year 2015 in all the given schools together is approximately what percentage more/less than the total students (Boys + Girls) in the year 2017 in all the given schools together?
a) 28 % more
b) 16 % less
c) 28 % less
d) 16 % more
e) 35 % more
10) Total number of girls in School Q in all the given years together is approximately what percentage of the total number of girls in School P in all the given years together?
a) 108 %
b) 76 %
c) 92 %
d) 124 %
e) 65 %
Answer:
1) Answer: b)
24 % of 350 + 42 % of 150 â€“ 15 % of 200 = x
(24/100)*350 + (42/100)*150 â€“ (15/100)*200 = x
X = 84 + 63 â€“ 30 = 117
2) Answer: d)
Â (11/23) Ã· (121/368) Ã— 44 + 125 – 26 % of 300 = x
X = (11/23)*(368/121)*44 + 125 â€“ (26/100)*300
X = 64 + 125 â€“ 78 = 111
X = 110
3) Answer: a)
348 Ã· 29 Ã— 10 + 126 = x + 220
(348/29)*10 + 126 â€“ 220 = x
X = 120 + 126 â€“ 220 = 26
4) Answer: d)
12 9/11 + 8 5/6 â€“ 5 Â½ – 7 Â¼ = x + 3 Â¾
13 + 9 â€“ 6 â€“ 7 â€“ 4 = x
X = 5
5) Answer: c)
518 Ã— 2760 Ã· 23 % of 1000 = 35 + x â€“ 17
(518*2760)/[(23/100)*1000] = 35 + x â€“ 17
(518*2760)/230 = 35 + x â€“ 17
X = 6216 â€“ 35 + 17 = 6198 = 6200
6) Answer: c)
The total boys in 2012 in all the given schools together
= > 256 + 278 + 336 = 870
The total girls in 2012 in all the given schools together
= > 312 + 240 + 280 = 832
Required difference = 870 â€“ 832 = 38
7) Answer: a)
The total students (boys + girls) in School P and R in the year 2013
= > 324 + 276 + 348 + 356 = 1304
The total students (boys + girls) in School Q and R in the year 2015
= > 364 + 338 + 372 + 324 = 1398
Required ratio = 1304: 1398 = 652: 699
8) Answer: d)
The average number of boys in School R in all the given years together
= > (336 + 348 + 364 + 372 + 390 + 428)/6
= > 2238/6 = 373
9) Answer: b)
The total students (Boys + Girls) in the year 2015 in all the given schools together
= > 336 + 348 + 364 + 338 + 372 + 324 = 2082
The total students (Boys + Girls) in the year 2017 in all the given schools together
= > 412 + 420 + 430 + 414 + 428 + 380 = 2484
Required % = [(2484 – 2082)/2484]*100 = 16 % less
10) Answer: c)
Total number of girls in School Q in all the given years together
= > 240 + 292 + 216 + 338 + 408 + 414 = 1908
Total number of girls in School P in all the given years together
= > 312 + 276 + 364 + 348 + 350 + 420 = 2070
Required % = (1908/2070)*100 = 92 %
Kindly watch this video to know aboutÂ Important Table Based Data Interpretation for IBPS Clerk Prelims 2018
Daily Practice Test Schedule | Good Luck
Topic | Daily Publishing Time |
Daily News Papers & Editorials | 8.00 AM |
Current Affairs Quiz | 9.00 AM |
Current Affairs Quiz (Hindi) | 9.30 AM |
IBPS Clerk Prelims – Reasoning | 10.00 AM |
IBPS Clerk Prelims â€“ Reasoning (Hindi) | 10.30 AM |
IBPS Clerk Prelims â€“ Quantitative Aptitude | 11.00 AM |
IBPS Clerk Prelims â€“ Quantitative Aptitude (Hindi) | 11.30 AM |
Vocabulary (Based on The Hindu) | 12.00 PM |
IBPS Clerk Prelims â€“ English Language | 1.00 PM |
SSC Practice Questions (Reasoning/Quantitative aptitude) | 2.00 PM |
IBPS Clerk â€“ GK Questions | 3.00 PM |
SSC Practice Questions (English/General Knowledge) | 4.00 PM |
Daily Current Affairs Updates | 5.00 PM |
Canara Bank PO Mains – Reasoning | 6.00 PM |
Canara Bank PO Mains â€“ Quantitative Aptitude | 7.00 PM |
Canara Bank PO Mains â€“ English Language | 8.00 PM |