IBPS Clerk Prelims 2018 – Quantitative Aptitude Questions Day-41

Dear Readers, Bank Exam Race for the Year 2018 is already started, To enrich your preparation here we have providing new series of Practice Questions on Quantitative Aptitude – Section. Candidates those who are preparing for IBPS Clerk Prelims 2018 Exams can practice these questions daily and make your preparation effective.

IBPS Clerk Prelims 2018- Quantitative Aptitude Questions Day – 41

maximum of 10 points
Table is loading

Click here to View Quantitative Aptitude Questions in Hindi

Directions (Q. 1 – 5): In each of these questions two equations (I) and (II) are given. You have to solve both the equations and give answer as,

a) If x > y

b) If x ≥ y

c) If x < y

d) If x ≤ y

e) If x = y or no relation can be established between x and y

 1)

I) x = 46656 ÷ 12

II) y2 + 14y – 51 = 0

2)

I) 3x2 – 20x + 33 = 0

II) 2y2 – 3y – 27 = 0

3)

I) 5x – 3y = 19

II) 3x + 2y = 0

4)

I) x2 + x – 72 = 0

II) y2 – 6y – 135 = 0

5)

I) 2x2 -11x +12 = 0

II) 9y2 +21y +10 = 0

Directions (Q. 6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions.

The following table shows the total number of different types of shampoos sold in the year 2017 in a certain state and the ratio of shampoo sold in rural and urban areas among them.

 

6) Find the ratio between the total Sun silk shampoos sold in rural areas to that of total Dove shampoo sold in urban areas?

a) 3: 7

b) 9: 19

c) 11: 15

d) 5: 12

e) None of these

7) Find the average number of All clear, Chick and Clinic plus shampoo sold in urban areas

a) 22 lakhs

b) 18 lakhs

c) 26 lakhs

d) 24 lakhs

e) None of these

8) Total number of Sun silk and Chick shampoo sold in the year 2017 is approximately what percentage of total number of Dove and Clinic plus shampoo sold in the year 2017?

a) 123 %

b) 115 %

c) 107 %

d) 135 %

e) 92 %

9) Find the difference between the total number of All clear shampoo sold in rural areas to that of total number of Chick shampoo sold in urban areas?

a) 9 lakhs

b) 5 lakhs

c) 7 lakhs

d) 2 lakhs

e) None of these

10) Total number of Sun silk shampoo sold in urban areas is what percentage more/less than the total number of Clinic plus shampoo sold in rural areas?

a) 5 % less

b) 10 % more

c) 25 % more

d) 25 % less

e) 10 % less

Answers:

Directions (1-5):

1) Answer: b)

I) x = ∛46656 ÷ 12

X = 36/12 = 3

II) y2 + 14y – 51 = 0

(y + 17) (y – 3) = 0

Y = -17, 3

X ≥ y

 2) Answer: e)

I) 3x2 – 20x + 33 = 0

3x2 – 9x – 11x + 33 = 0

3x(x – 3) – 11 (x – 3) = 0

(3x – 11) (x – 3) = 0

X = 11/3, 3 = 3.66, 3

II) 2y2 – 3y – 27 = 0

2y2 + 6y – 9y – 27 = 0

2y(y + 3) – 9(y + 3) = 0

(2y – 9) (y + 3) = 0

Y = 9/2, -3 = 4.5, -3

Can’t be determined

 3) Answer: a)

5x – 3y = 19 –> (1)

3x + 2y = 0 –> (2)

By solving the equation (1) and (2), we get,

X = 2, y = -3

X > y

4) Answer: e)

I) x2 + x – 72 = 0

(x + 9) (x – 8) = 0

X = -9, 8

II) y2 – 6y – 135 = 0

(y – 15) (y + 9) = 0

Y = 15, -9

Can’t be determined

5) Answer: a)

I) 2x2 -11x +12 = 0

2x2 – 8x – 3x + 12 = 0

2x(x – 4) – 3(x – 4) = 0

(2x – 3) (x – 4) = 0

X= 3/2, 4

II) 9y2 + 21y + 10 = 0

9y2 + 6y +15y +10 = 0

3y (3y + 2) + 5(3y + 2) = 0

(3y + 5) (3y + 2) = 0

Y= -5/3, -2/3

X > Y 

Directions (6-10):

6) Answer: d)

The total Sun silk shampoo sold in rural areas

= > 25*(2/5) = 10 lakhs

The total Dove shampoo sold in urban areas

= > 42*(4/7) = 24 lakhs

Required ratio = 10: 24 = 5: 12

 7) Answer: b)

The total number of All clear, Chick and Clinic plus shampoo sold in urban areas

= > 36*(1/3) + 50*(13/25) + 28*(4/7)

= > 12 + 26 + 16 = 54 lakhs

Required average = 54/3 = 18 lakhs

8) Answer: c)

Total number of Sun silk and Chick shampoo sold in the year 2017

= > 25 + 50 = 75 lakhs

Total number of Dove and Clinic plus shampoo sold in the year 2017

= > 42 + 28 = 70 lakhs

Required % = (75/70)*100 = 107 %

 9) Answer: d)

The total number of All clear shampoo sold in rural areas

= > 36*(2/3) = 24 lakhs

The total number of Chick shampoo sold in urban areas

=> 50*(13/25) = 26 lakhs

Required difference = 26 – 24 = 2 lakhs

 10) Answer: c)

Total number of Sun silk shampoo sold in urban areas

= > 25*(3/5) = 15 lakhs

Total number of Clinic plus shampoo sold in rural areas

= > 28*(3/7) = 12 lakhs

Required % = [(15 – 12)/12]*100 = 25 % more

 

Kindly watch this video to know about Important Arithmetic Questions For IBPS Clerk Prelims 2018

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Current Affairs Quiz (Hindi) 9.30 AM
IBPS Clerk Prelims – Reasoning 10.00 AM
IBPS Clerk Prelims – Reasoning (Hindi) 10.30 AM
IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude 11.00 AM
IBPS Clerk Prelims – Quantitative Aptitude (Hindi) 11.30 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
IBPS Clerk Prelims – English Language 1.00 PM
SSC Practice Questions (Reasoning/Quantitative aptitude) 2.00 PM
IBPS Clerk – GK Questions 3.00 PM
SSC Practice Questions (English/General Knowledge) 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Canara Bank PO Mains – Reasoning 6.00 PM
Canara Bank PO Mains – Quantitative Aptitude 7.00 PM
Canara Bank PO Mains – English Language 8.00 PM

 

 

Online Mock Tests 2019: