Dear Aspirants, Our IBPS Guide team is providing new series of Quantitative Aptitude Questions for IBPS RRB Clerk Prelims 2019 so the aspirants can practice it on a daily basis. These questions are framed by our skilled experts after understanding your needs thoroughly. Aspirants can practice these new series questions daily to familiarize with the exact exam pattern and make your preparation effective.
Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 10 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Average score
Your score
Categories
Not categorized0%
maximum of 10 points
Pos.
Name
Entered on
Points
Result
Table is loading
No data available
Your result has been entered into leaderboard
Loading
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Answered
Review
Question 1 of 10
1. Question
Mani and Naveen invest in a business in the ratio of 5 : 4. If 15 % of the total profit goes to charity and Maniâ€™s share is Rs. 3570, then find the total profit?
Correct
Answer: b)
Maniâ€™s share = Rs. 3570
Naveenâ€™s share = 3570*(4/5) = Rs. 2856
85 % of the total profit = [3570 + 2856]
Total profit = (6426/85)*100 = Rs. 7560
Incorrect
Answer: b)
Maniâ€™s share = Rs. 3570
Naveenâ€™s share = 3570*(4/5) = Rs. 2856
85 % of the total profit = [3570 + 2856]
Total profit = (6426/85)*100 = Rs. 7560
Question 2 of 10
2. Question
15 men can complete the work in 8 days. After 3 days of the work, 3 men left the job. In how many days will all of them together complete the remaining work?
Correct
Answer: d)
Total work = 15*8 = 120 work
3 days work = 15*3 = 45 work
Remaining work = 120 – 45 = 75 work
Required days = 75/12 = 6 Â¼ days
Incorrect
Answer: d)
Total work = 15*8 = 120 work
3 days work = 15*3 = 45 work
Remaining work = 120 – 45 = 75 work
Required days = 75/12 = 6 Â¼ days
Question 3 of 10
3. Question
In a bag, there are 6 red balls and 4 green balls. Three balls are picked at random. What is the probability that two balls are red and one ball is green colour?
Pranav scored 578 marks in an exam and Seetha got 68 % marks in the same exam which is 34 marks less than Pranav. If the minimum passing marks in the exam is 35 %, then find the minimum passing marks?
Correct
Answer: a)
Pranavâ€™s score = 578 marks,
Seetha = 68 % = Pranavâ€™s score â€“ 34
Seetha = 578 – 34 = 544 = 68 % of total marks
(68 / 100) * x = 544
x = 544 * (100 / 68) = 800
Minimum passing marks = 35 % of total marks
= > (35 / 100) * 800 = 280
Incorrect
Answer: a)
Pranavâ€™s score = 578 marks,
Seetha = 68 % = Pranavâ€™s score â€“ 34
Seetha = 578 – 34 = 544 = 68 % of total marks
(68 / 100) * x = 544
x = 544 * (100 / 68) = 800
Minimum passing marks = 35 % of total marks
= > (35 / 100) * 800 = 280
Question 5 of 10
5. Question
The average ages of two persons A and B is 25 years. 8 years ago, the ratio of their ages were 5 : 12. Find the difference between their ages?
Correct
Answer: d)
The average ages of two persons A and B = 25 years
Total ages of two persons A and B = 50 years
8 years ago, the ratio of their ages = 5 : 12 (5x, 12x)
According to the question,
17x + 16 = 50
17x = 34
x = 2
The difference between their ages = 12x â€“ 5x = 7x = 14 years
Incorrect
Answer: d)
The average ages of two persons A and B = 25 years
Total ages of two persons A and B = 50 years
8 years ago, the ratio of their ages = 5 : 12 (5x, 12x)
According to the question,
17x + 16 = 50
17x = 34
x = 2
The difference between their ages = 12x â€“ 5x = 7x = 14 years
Question 6 of 10
6. Question
Directions (Q. 6 â€“ 10): Study the following information carefully and answer the given questions?
The following bar graph shows the total number of items produced by five different companies in three different years.
Number of items produced by company A, C and E together in 2014 is approximately what percentage of the number of items produced by company B, C and D together in 2015?
Correct
Answer: b)
Number of items produced by company A, C and E together in 2014
= > 1750 + 1500 + 750 = 4000
Number of items produced by company B, C and D together in 2015
Directions (Q. 6 â€“ 10): Study the following information carefully and answer the given questions?
The following bar graph shows the total number of items produced by five different companies in three different years.
Find the average number of items produced by company A and B together in all the given years together?
Correct
Answer: a)
Total number of items produced by company A in all the given years
= > 1750 + 2250 + 1250 = 5250
Total number of items produced by company B in all the given years
= > 2000 + 3000 + 1500 = 6500
Required average = (5250 + 6500) / 2 = 5875
Incorrect
Answer: a)
Total number of items produced by company A in all the given years
= > 1750 + 2250 + 1250 = 5250
Total number of items produced by company B in all the given years
= > 2000 + 3000 + 1500 = 6500
Required average = (5250 + 6500) / 2 = 5875
Question 8 of 10
8. Question
Directions (Q. 6 â€“ 10): Study the following information carefully and answer the given questions?
The following bar graph shows the total number of items produced by five different companies in three different years.
Total number of items sold by all the given companies in 2014 is approximately what percentage more than the total number of items sold by company C in all the years together?
Correct
Answer: c)
Number of items sold by all the companies in 2014
= > 1750 + 2000 + 1500 + 1250 + 750 = 7250
Number of items sold by company C in all the years together
Directions (Q. 6 â€“ 10): Study the following information carefully and answer the given questions?
The following bar graph shows the total number of items produced by five different companies in three different years.
Find the difference between the total number of items sold by all the companies together in 2015 to that in 2016?
Correct
Answer: a)
Total number of items sold by all the companies in 2015
= > 2250 + 3000 + 500 + 1750 + 2500 = 10000
Total number of items sold by all the companies in 2016
= > 1250 + 1500 + 2250 + 2000 + 1000 = 8000
Required difference = 10000 â€“ 8000 = 2000
Incorrect
Answer: a)
Total number of items sold by all the companies in 2015
= > 2250 + 3000 + 500 + 1750 + 2500 = 10000
Total number of items sold by all the companies in 2016
= > 1250 + 1500 + 2250 + 2000 + 1000 = 8000
Required difference = 10000 â€“ 8000 = 2000
Question 10 of 10
10. Question
Directions (Q. 6 â€“ 10): Study the following information carefully and answer the given questions?
The following bar graph shows the total number of items produced by five different companies in three different years.
Find the respective ratio between the total number of items sold by company B and E together in 2014 to that of the total number of items sold by company A and D together in 2016?
Correct
Answer: d)
Total number of items sold by companies B, E in 2014
= > 2000 + 750 = 2750
Total number of items sold by companies A and D in 2016
= > 1250 + 2000 = 3250
Required ratio = 2750 : 3250 = 11 : 13
Incorrect
Answer: d)
Total number of items sold by companies B, E in 2014
= > 2000 + 750 = 2750
Total number of items sold by companies A and D in 2016
= > 1250 + 2000 = 3250
Required ratio = 2750 : 3250 = 11 : 13
1) Mani and Naveen invest in a business in the ratio of 5 : 4. If 15 % of the total profit goes to charity and Maniâ€™s share is Rs. 3570, then find the total profit?
a) Rs. 7980
b) Rs. 7560
c) Rs. 8540
d) Rs. 7850
e) Rs. 8120
2) 15 men can complete the work in 8 days. After 3 days of the work, 3 men left the job. In how many days will all of them together complete the remaining work?
a) 5 days
b) 7 Â½ days
c) 8 days
d) 6 Â¼ days
e) 9 days
3) In a bag, there are 6 red balls and 4 green balls. Three balls are picked at random. What is the probability that two balls are red and one ball is green colour?
a) 3/7
b) 5/8
c) 1/2
d) 11/19
e) None of these
4) Pranav scored 578 marks in an exam and Seetha got 68 % marks in the same exam which is 34 marks less than Pranav. If the minimum passing marks in the exam is 35 %, then find the minimum passing marks?
a) 280
b) 320
c) 295
d) 340
e) None of these
5) The average ages of two persons A and B is 25 years. 8 years ago, the ratio of their ages were 5 : 12. Find the difference between their ages?
a) 15 years
b) 16 years
c) 18 years
d) 14 years
e) None of these
Directions (Q. 6 â€“ 10): Study the following information carefully and answer the given questions?
The following bar graph shows the total number of items produced by five different companies in three different years.Â
6) Number of items produced by company A, C and E together in 2014 is approximately what percentage of the number of items produced by company B, C and D together in 2015?
a) 80 %
b) 105 %
c) 55 %
d) 95 %
e) 120 %
7) Find the average number of items produced by company A and B together in all the given years together?
a) 5875
b) 5500
c) 6050
d) 5325
e) None of these
8) Total number of items sold by all the given companies in 2014 is approximately what percentage more than the total number of items sold by company C in all the years together?
a) 40 %
b) 80 %
c) 70 %
d) 50 %
e) 60 %
9) Find the difference between the total number of items sold by all the companies together in 2015 to that in 2016?
a) 2000
b) 5000
c) 3000
d) 4000
e) None of these
10) Find the respective ratio between the total number of items sold by company B and E together in 2014 to that of the total number of items sold by company A and D together in 2016?