IBPS RRB Clerk Mains Exam Analysis 2019: List Of GA Questions Asked in IBPS RRB Clerk Mains Exam 2019

IBPS RRB Clerk Mains Exam Analysis 2019:  Institute of Banking Personnel Selection is going to fill the huge number of vacancies for the IBPS RRB Clerk Exam. Now, the IBPS RRB Clerk Prelims Exam is over. Applicants who are qualified for the IBPS RRB Clerk Mains Exam 2019 can check the exam analysis here. Now, the IBPS RRB Clerk Mains Exam scheduled on 20th October 2019.  This is the right time for the candidates to know the difficulty of the IBPS RRB Clerk Mains Exam Analysis 2019. All the candidates can check the list of questions asked in IBPS RRB Office Assistant Mains Exam is given in detail. To know further information about the IBPS RRB Clerk Mains Exam Analysis 2019 is given here.

IBPS RRB Clerk Mains Exam Pattern 2019  

Applicants who are appearing for the IBPS RRB Clerk mains exam can check the Exam pattern here. There will be no sectional timing for the IBPS RRB Clerk Mains Exam. Further, aspirants who are appearing for IBPS RRB Clerk mains Exam will get questions from the Quantitative Aptitude, Reasoning, General Awareness, Computer and English Language section. Here, the number of questions under each section are given in detail.

Section No. Of Questions  Marks Duration
Reasoning 40 50 2 Hours
Quantitative Aptitude 40 50
General Awareness 40 40
English / Hindi Language 40 40
Computer Knowledge 40 20
TOTAL 200 200

IBPS RRB Clerk Mains Exam – Good Attempts 

Subjects Good Attempts 
English Language 23 to 28
Reasoning Ability 30 to 33
Quantitative Aptitude 15 to 22
Computer Knowledge 25 to 30
General Awareness 25 to 30
Total 120 to 130

IBPS RRB Clerk Mains Exam Analysis 2019

Aspirants who are eagerly waiting to know about the IBPS RRB Clerk Mains Exam can check the Number of questions and list of questions asked under each section from the below table. The details exam analysis of IBPS RRB Clerk Mains Exam is given in detail.

Reasoning Ability:

  • Level:  Moderate – Moderate to Hard
  • Good Attempts: 30 to 33
Topics Number of Questions
Seating Arrangement

Circular (8 persons facing IN)

Parallel Row (14 persons N/S)

10
Puzzles

Floor Based (10 floors)

Day based puzzles

10
Coding Decoding (Old Pattern) 5
Blood Relation 3
Direction 3
Order Ranking 3
Misc 6
Total 40

 Quantitative Aptitude – IBPS RRB Clerk Mains Exam Analysis 2019:

Quantitative Aptitude section of today’s IBPS RRB Clerk Examination was Moderate and calculative questions are asked for Data Interpretation, Miscellaneous, Probability and etc. Here is the detailed Exam analysis of IBPS RRB Clerk Examination 2019.

  • Level:  Moderate – Hard (Calculative)
  • Good Attempts: 15 to 22

English Language – IBPS RRB Clerk Mains Exam Analysis 2019:

English Language section of today’s IBPS RRB Clerk Examination was Moderate – Hard and questions were from the Reading Comprehension, Fill Ups, SClerktting Errors, etc. Scroll down for the detailed Exam analysis of IBPS RRB Clerk Examination 2019.

  • Level: Moderate
  • Good Attempts:  22-26
Topics Number of Questions
Single Fillers 6
Spelling Error 3
Error Spotting 6
Reading Comprehension 9
Cloze Test (old Pattern) 10
Word Replacement 6
Total 40

Computer Knowledge – IBPS RRB Office Assistant Mains Exam Analysis 2019:

Computer Aptitude section of today’s IBPS RRB Clerk Examination was Easy to Moderate and questions were asked from basic computer topics and MS Office 2013.

  • Level: Easy to moderate
  • Good Attempts: 25 to 30

General Awareness – IBPS RRB Office Assistant Mains Exam Analysis 2019:

  • Level: Moderate
  • Good Attempts: 25 to 30

General Awareness Section of today’s IBPS RRB Clerk Examination was Easy and questions were from the topics Current Affairs.  Out of 40 questions all the questions are from General Awareness only. All the questions asked from Last 6 months.

List Of Questions Asked in IBPS RRB Clerk Mains Exam 2019? 

1). Headquarter of Think-Tank Atlantic Council Sutivated in ____. 
Answer: Washington

2). Headquarter of ADB ( Asian Development Bank) is located in ___. 
Answer: Mandaluyong, Philippines

3). Union minister of Information and Broadcasting Ministry. 
Answer: Prakash Javadekar

4). Who has won the men’s Wimbledon 2019?
Answer: Novak Djokovic (Serbia)

5). We came across the term ‘MCLR’ while going through the bimonthly monetary policy. MCLR Stands for?
Answer: Marginal Cost of Funds based Lending Rate

6). Where does Tadopa National Park locate?
Answer: Chandrapur, Maharashtra

7). RBI constituted a six-member committee to strengthen the corporate governance framework of systematically important CICs. What is the full form of CIC?
Answer: Core Investment Company

8). U K Sinha committee was framed by RBI to work under which of the following department?
Answer: MSME reforms

9). The Development of Rural roads come under which ministry?
Answer: Ministry of Rural Development

10). Who is the present Chairman of SEBI?
Answer: Ajay Tyagi

Q11. One question was related to a person who did not get Padma Vibhushan.

12). “Operation Sunrise” 2019  was conducted between India and which country?
Answer: Myanmar

13). Which among the following person had won the Ramon Magsaysay Award 2019?
Answer: Ravish Kumar

14). What is the theme of “Yoga day 2019”?
Answer: Yoga for Climate Action

15). Who is honoured with Guinea’s highest award in 2019?
Answer: Ram Nath Kovind

16). The venue of the informal BRICS summit ____. 

Answer: Brazil

17). Which among the following company had signed a Memorandum of Understanding (MoU) with Airbus cabin and cargo design engineering?
Answer: Tech Mahindra

18). Which state has the case of the Acute Encephalitis outbreak recently that took away many lives?
Answer: Bihar

19). Hemis festival is celebrated in which among the following state in India?
Answer: Leh-Ladakh region

Q20. Where is Kaleshwaram Lift Irrigation Project (KLIP) inaugurated?
Answer: Telangana

21). Who is appointed as the first female referee of ICC (International Cricket Council)?
Answer: GS Lakshmi

22). Which state has topped the NITI AAYOG Health Index?
Answer: Kerala

23). NASA has launched which of the following Mission?
Answer: Apollo 11

24). Which of the following Mission launched by the building blocks of life os Saturn’s largest moon Titan? 
Answer: Dragonfly

25). Winner of UEFA Champions League 2019 Final?
Answer: Liverpool

26). “Relentless” is the autobiography of who among the following person____. 

Answer: Yeshwant Sinha

27). United Nations World Tourism Organization has celebrated World Tourism Day as international observances on-
Answer: 27th September

28). Who has been inducted into the International Cricket Council’s (ICC) Hall of Fame alongside South African pace legend Allan Donald?
Answer: Sachin Tendulkar

29). Which institute has moved significantly up from 162nd rank last year to 152nd rank this year in the Quacquarelli Symonds (QS) World University Rankings?
Answer: IIT Bombay

30). ________ is an Indian folk dance originating from the “Konkan” region which is the coastal region of the states of Goa and Maharashtra.
Answer: Fugdi

31). In new Motor Vehicle (Amendment) Bill 2019, how much fine for drunken driving?
Answer: Rs 10,000

32). Which organisation has approved a new scheme – ‘Scheme for Trans-disciplinary Research for India’s Developing Economy’ (STRIDE)?
Answer: UGC

33). TRC Turf Ground is a football ground in-
Answer: Jammu and Kashmir

34). The production of India’s first semi high-speed train (Vande Bharat Express) has come to a grinding halt at the Integral Coach Factory (ICF) in-
Answer: Chennai

35). Careem to become a wholly-owned subsidiary of ___________, operating as an independent company under the Careem brand and led by Careem founders.
Answer: Uber

36). India has opened its first specialised hydrotherapy treatment for elephants suffering from arthritis, joint pain and foot ailments near the Wildlife SOS’ Elephant Conservation and Care Centre (ECCC) in which state?
Answer: Mathura, Uttar Pradesh

37). Name the woman, who created history by becoming the first woman pilot to cross both Atlantic Ocean and Pacific Ocean solo in a Light Sports Aircraft.
Answer: Aarohi Pandit

38). India’s rank has slipped five places to 141 among 163 countries on the Global Peace Index 2019. _______________ think tank Institute for Economics & Peace ranks countries according to their level of peacefulness based on three thematic domains.
Answer: Australian

39). Makers of chips, soups, biscuits, juices and other packaged foods will soon have to display ________ colour coding on the front of packets of products that have high levels of fat, sugar or salt.
Answer: Red

40). The 10th Mekong-Ganga Cooperation Ministerial Meeting (10th MGC MM) was held at____ 
Answer: Bangkok, Thailand

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests