Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise)

Important Banking Awareness Quizzes (Topic Wise) for Upcoming IBPS Exams 2017:
Dear Readers, Here we have provided the Important Banking Awareness Quizzes based on particular topic, which will help to understand and prepare in a better way. Candidates those who are preparing for upcoming IBPS Exams 2017 can make use of it.
PRIORITY SECTOR LENDING
Set – 01
 



 

00:00:00


 

1). Which year in India Priority Sector was first properly defined?

1971
1972
1973
1974
1975

1). BCBS - Priority sector was first properly defined in 1972, after the National Credit Council emphasized that there should be a larger involvement of the commercial banks in the priority sector.
Answer: B


2). __________ are certificates issued by banks that have overreached their priority sector lending targets.

Commercial Papers
Certificate of Deposits
Treasury Bills
Priority Sector Lending Certificates
All the above
2). Priority sector lending (PSL) is aimed to provide institutional credit to those sectors and segments for whom it is difficult to get credit.
Answer: D


3). Who monitors Priority Sector Lending (PSL) in commercial banks?

Reserve Bank of India (RBI)
Securities and Exchange Board of India (SEBI)
Small Industries Development Bank of India (SIDBI)
National Bank for Agriculture and Rural Development (NABARD)
Government of India (GOI)
3).
Answer: A



4). What does C stands for in ANBC?

Corporation
Council
Credit
Control
Communication
4). The targets and sub-targets under priority sector lending are linked to Adjusted Net Bank Credit (ANBC).
Answer: C




5). Which of the following category does not comes under priority sector?

Micro, Small and Medium Enterprises
Export Credit
Social Infrastructure
Renewable Energy
All the above
5). Priority Sector includes Agriculture, Micro, Small and Medium Enterprises, Export Credit, Education, Housing, Social Infrastructure, Renewable Energy etc.,
Answer: E



6). What Percentage of branches of a particular bank has to be opened in rural areas as mandated by RBI?

15%
20%
25%
30%
49%
6).
Answer: C



7). What Percentage of loans by a particular bank has to be provided to Priority Sector as mandated by RBI?

20%
25%
30%
35%
40%
7).
Answer: E




8). The Priority Sector Lending Certificates (PSLCs) can be traded using the RBI’s --------

Sachet
E – Sachet portal
E - Kuber portal
NPCI
None of these
8).
Answer: C


9). How many types of PSLCs can be issued by the Banks?

2
3
4
5
6
9). Banks can issue four types of PSLCs including three subsector PSLCs- agriculture, small and marginal farmers, micro enterprises and one PSLC for general.
Answer: C


10). Which among the following is/are seller(s) & buyer(s) of PSLCs?

Scheduled Commercial Banks (SCBs)
Regional Rural Banks (RRBs)
Local Area Banks (LABs)
Small Finance Banks
All of the above
10). Scheduled Commercial Banks (SCBs), Regional Rural Banks (RRBs), Local Area Banks (LABs), Small Finance Banks and Urban Co-operative Banks who have originated PSL eligible category loans subject to such regulations as may be issued by the Bank.
Answer: E


11). The price of PSLCs will be determined on the basis of ------------------------

Performance
Demand
Supply
Both b and c
All a, b and c
11). The price of PSLCs will be determined on the basis of demand and supply that will be reflected in the auction under the RBI’s e-Kuber trading platform.
Answer: D


12). How many sub-categories are classified under Agriculture sector?

2
3
4
5
6
12). Agriculture sector has been classified under three sub-categories namely Farm credit, Agriculture infrastructure and Ancillary activities.
Answer: B


13). How much percentage of the net credits of small finance banks should be in priority sector lending?

25%
40%
49%
51%
75%
13). 75% of the net credits of Small Finance Banks should be in priority sector lending.
Answer: E


14). What Percentage of loans one particular bank need to provide an Agriculture sector under Priority Sector as mandated by RBI?

5%
7.5%
14%
18%
29%
14).
Answer: D


15). What Percentage of loans one particular bank need to provide a Micro Enterprises sector under Priority Sector as mandated by RBI?

5%
7.5%
10%
14%
20%
15).
Answer: B

 

 

        

Hard Level Questions for Upcoming Exams 2017 eBook – COMBO Pack (30% Flat OFF)

Online Mock Tests 2019: