IPPB& IBPS SO 2017- Practice Reasoning Questions (Seating Arrangement)

IPPB & IBPS SO 2017- Practice Reasoning Questions (Seating Arrangement) Set- 92:

Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming IPPB& IBPS SO Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

https://www.youtube.com/channel/UC-2Ga6vFz3l4Q-O0jFVnIIg
Directions (Q. 1-5): Study the given information carefully and answer the question that follows :
Arvind, Bhaskar, Ravi, Sachin, Tarun, Manoj, Ramesh are eight friends, each of them wears a different colour of shirt viz Red, Blue, Black, Purple, Pink, White, Brown and Yellow, but not necessarily in same order. All of them are seated around a circular table facing the centre. Arvind, who wears black shirt, sits third to the left of Tarun. The one who wears brown shirt, sits second to the right of Sachin. Sachin, who wear pink shirt, sits second to the right of Bhaskar, who is not immediate neighbor of Tarun. Ravi, who wears blue shirt, sits between the person who wears white and Brown shirts. Ramesh wears yellow and sits second to the left of Neeraj, who wears Red shirt.

1).Who among the following pairs represent immediate neighbours of the person wearing pink shirt ?
a)   Neeraj and Sachin
b)   Arvind and Manoj
c)   Manoj and Neeraj
d)   Arvind and Neeraj
e)   None of these
2).What is the position of Bhaskar with respect to the person wearing white shirt ?
a)   Fourth to the right
b)   Third to the left
c)   Second to the right
d)   Fourth to the left
e)   Second to the left
3).How many persons are sitting between Arvind and the one who wears purple shirt, if counted clockwise from A ?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   Six
4).Which of the following shirt does Manoj wears ?
a)   Blue
b)   Brown
c)   White
d)   Red
e)   None of these
5).The one who sits between the person wears yellow and Red shirts ?
a)   Bhaskar
b)   Tarun
c)   Sachin
d)   Neeraj
e) None of these
e)

Directions (Q. 6 – 10) : Read the following information carefully and answer the given questions :
Seven people Joseph, Navneet, Hitesh, Varun, Deepak, Rashmi and Brijesh are working professionals. They work in five different organisation i.e, Britania, Blackberry, TCS, Philips and Google, but not necessarily in same order. More than two professionals do not work in same organisation. Navneet and Rashmi works in the same organisation. Brijesh and Deepak do not work in Google. Hitesh works in Britania. Joseph works in the same organisation in which Hitesh works. Brijesh works in Philips. Deepak and Varun do not work either in blackberry or in Philips. Only one professional works in Google.

6).Who among the following works in Google ?
a)   Deepak
b)   Navneet
c)   Rashmi
d)   Varun
e)   None of these
7).In which organisation does Joseph works ?
a)   Philips
b)   Google
c)   Britania
d)   Can’t be determined
e)   None of these
8).Which of the following organisation has/have two working professionals ?
a)   Britania
b)   Google
c)   Britania and Blackberry
d)   Philips and Google
e)   Blackberry
9).Who among the following works in Philips ?
a)   Brijesh
b)   Hitesh
c)   Deepak
d)   Varun
e)   Rashmi
10).Which of the following pair is definitely true ?
a)   Joseph – Google
b)   Rashmi – TCS
c)   Varun – Blackberry
d)   Rashmi – Philips
e)   None of these

Answers:
1) d   2) c   3) d    4) b   5)a     6) d    7) c   8) c   9) a   10) e

Explanation:
Directions (Q. 1-5):

Directions (Q. 6-10):
Hitesh – Britania
Joseph – Britania
Brijesh – Philips
Varun – Google
Deepak – TCS
Navneet – Blackberry

Rashmi – Blackberry



More Practice Reasoning Questions for IBPS SO/IPPB – Click Here

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: