Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 – Logical Reasoning (Miscellaneous) Day-69

Dear Readers, Reasoning Section play a vital role in Banking and all other competitive exams. This year 2018 was started with three wonderful opportunities; Most Awaited SBI Clerk 2018. To enrich your preparation here we have providing new series of Practice Questions on Reasoning Ability – Miscellaneous. Candidates those who are going to appear in Bank Exams 2018 can practice these questions daily and make your preparation effective.

Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 – Logical Reasoning (Miscellaneous) Day-69

maximum of 10 points
Table is loading

Click here to view Reasoning Questions in Hindi

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Direction (1-3):  Read the following information carefully and answer the question given below.

P stands 1 meter west of S. Q stands 3 meter east of P. T stands 4 meter north  of U, who stands 2 meter south of Q. R stands 2 meter of west of U.

1). On which direction does P stands with respect to R?

a). North East

b). South West

c). North West

d). South East

e). Cannot be determined

2). If Z stands 2 meter west of T, then On which direction does Z stands with respect to R?

a). North

b). South

c). East

d). West

e). None of these

3). What is the shortest distance between T and R?

a). 10

b). 5

c). 2√5

d). √5

e). √10

4). Which of the following conclusion is definitely true according to the statement

A > F ≥ H = E > J < P < O; J > M = N > B ≥ V

a). V = A

b). A = O

c). O < H

d). A > N

e). M ≤ P

5). Which of the following symbol will be possible to make the A > G is false and

R < P is true?

Statement: G = D __  R < W ≤ U __ P = Q < A

a).  >, >

b).  <, ≤

c).  <, >

d).  >, <

e).  =, =

Direction(6-10):Read the following information carefully and answer the questions given below.

ETP  GAZ  PAN  AFN  BNA  JRA

6). How many letters are there between second letter of the third word and first letter of the first word as per alphabetical series?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than Four

7). If all the letters in the words are arranged in alphabetical order from left to right, within the word. And  all the words are then arranged in alphabetical order from left to right. Then which among the following word will be second from the right end?

a). ETP

b). GAZ

c). AFN

d). PAN

e). JRA

8). If all the words are arranged in alphabetical order from left to right, then how many meaningful words can be framed by using the word ,second from the right end?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). More than three

9). If first letter is interchanged to second letter of the word, Second letter is interchanged to third letter of the word, third letter is interchanged to first letter of the word. Then they are written in alphabetical order from right to left. How many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). More than Three

10). If all the letters in the words are arranged in alphabetical order from left to right, within the word. And allthe words are then arranged in alphabetical order from left to right. How many letters are there in alphabetical series between second letter of the fifth word and third letter of the fourth word from the left end?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than four

Answers:

Direction (1-3): 

  1. Answer:  C
  2. Answer: A
  3. Answer:  C

 

Direction (4-5)

4. Answer: D

A > F ≥ H = E > J > M = N

5. Answer: D

 

Direction (6-10)

6. Answer: C

A – E  There are three letters

7. Answer: D

ETP  GAZ  PAN  AFN  BNA  JRA

EPT  AGZ  ANP  AFN  ABN  AJR

ABN  AFN  AGZ  AJR  ANP  EPT

8. Answer: A

ETP  GAZ  PAN  AFN  BNA  JRA

AFN  BNA  ETP  GAZJRA PAN

By using JRA – JAR.

9. Answer: B

ETP  GAZ  PAN  AFN  BNA  JRA

PET  ZGA  NPA  NAF  ABN  AJR

ZGA  PET   NPA  NAF  AJR  ABN

10. Answer:  C

ETP  GAZ  PAN  AFN  BNA  JRA

EPT  AGZ  ANP  AFN  ABN  AJR

ABN  AFN  AGZ AJR  ANP  EPT

Between  N and R there are three letters.

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM
Online Mock Tests 2019: