# Quantitative Aptitude Questions (Average) for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-57

Dear Readers, SBI is conducting Online preliminary Examination for the recruitment of Clerical Cadre. preliminary Examination ofย SBI Clerkย was scheduled fromย June/July 2018. Toย enrichย your preparation here we have providing new series of Average-ย Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in SBI Clerk Prelims Exam can practice these Quantitative Aptitude average questions daily and make your preparation effective.

Are You preparing for IBPS PO 2019? Start your preparation with Free IBPS PO Mock Test 2019 – Take Test Now

Practice Aptitude Questions (Average) Day-57

maximum of 10 points
Table is loading

Click โStart Quizโ to attend these Questions and view Solutions

1) The Average marks obtained by 60 students in a SSLC examination is 18. If the average marks of passed students are 19 and that of failed students are 7, what is the number of students who passed the examination?

A.33

B.44

C.55

D.66

E.None of these

2) The average salary of the whole workers in a company is Rs 240 per month. The average salary of workers is Rs 920 and that of non workers is Rs 220. If the number of workers is 30, then find the number of non- workers in the company?

A.510

B.750

C.920

D.1020

E.None of these

3) The average weight of Rita, Seetha and Anil is 36 kg. If the average weight of Rita and Seetha be 32kg and that of Seetha and Anil be 34 kg. Find the weight of Seetha?

A.12kg

B.24kg

C.38kg

D.44kg

E.None of these

4) The average age of an office of 29 workers is 12 years. If the age of the manager be included then the average increases by 6 months. Find the age of the manager?

A.19yrs

B.35yrs

C.43yrs

D.27yrs

E.None of these

5) There were 45 persons in a camp. Due to the arrival of 9 new person the expenses of the camp were increased by Rs. 54 per day while the average expenditure per head diminished by Rs. 2. What was the original expenditure of the camp?

A.Rs.750

B.Rs.930

C.Rs.660

D.Rs.810

E.None of these

6) 5 years ago, the average age of Mr. Ravi family of 5 members was 30 years. 2 children having been born with the difference of 3 years, the present average age of the family is the same. The present age of the youngest child is.

A.16 yrs

B.14 yrs

C.18 yes

D.12 yrs

E.None of these

7) 6 years ago, the average age of Rahul and Shyam was 36 years. With Kowshik joining them, the average age was become 44 yrs. How old is Kowshik now?

1. 24yrs
2. 36yrs
3. 48yrs
4. 52yrs
5. None of these

8) The average weight of 3 female P, Q & R is 42 kgs. Another female S joins the group and the average now becomes 40kg. If another female T, whose weight is 2 kg more than that of S and T replaces P, then the average weight of Q, R, S & T becomes 39kg. The weight of P is.

1. 20kg
2. 30kg
3. 40kg
4. 50kg
5. None of these

9) The average monthly salary of Jai and Varun is 11100. The average monthly salary of Varun and Yokesh is Rs.12500 and the average monthly salary of Jai and Yokesh is 10400. The monthly salary of Jai is.

1. Rs.4000
2. Rs.9000
3. Rs.7000
4. Rs.5000
5. None of these

10) A student marks were wrongly entered as 64 instead of 44. Due to that the average marks for the whole class got increased by one โ third. The no. of students in the class is?

1. 50
2. 60
3. 70
4. 80
5. None of these

Answers:

1) Answer: C

Let the number of passed students be a

Then total marks =>60 x 18= 19 a + (60 โ a) x 7

1080 =19a + 420 – 7a

1080 – 420 = 19a – 7a

660 = 12a

a = 660/12

a = 55

Therefore the number of students who passed the examination is 55

2) Answer: D

Let the required number of non- workers = a

Then, 220a + 920 x 30 = 240 (30 + a)

220a+27600=240 (30 + a)

220a+27600=7200+240a

240a-220a=27600-7200

20a=20400

a=20400/20

a=1020

Therefore the required number of non- workers is 1020

3) Answer: B

R+S+A = (36*3) = 108 kg

R+S = (32*2) =64kg

S+A = (34*2) =68kg

Q = (R+S) + (S+A) โ (R+S+A)

=64 + 68 โ 108

=132 โ 108

=24kg

Therefore weight of Seetha is 24kg

4) Answer: D

The age of 29 workers = (29*12)

=348 yrs

Average age of 30 persons = 12 yrs 6 months = 12 ยฝ years

=25 / 2 yrs

Total age of 30 persons = (25 / 2)* 30

=375 yrs

Age of the manager = (375 โ 348)

=27 yrs

5) Answer: D

Let the original average expenditure be Rs. x

Then, 54(x-2) โ 45x = 54

54x โ 108 -45x = 54

9x โ 108 = 54

9x = 162

X=162 / 9

X=18

Original expenditure = Rs. (45*18)

= Rs. 810

6) Answer: A

Total age of 5 members, 5 yrs ago = (30*5)

=150yrs

Total age of 5 members now = (150 + (5*5))

=150+25 = 175 yrs

Total age of 7 members now = (30*7) = 210 yrs

Sum of the ages of 2 children = (210 โ 175) yrs

=35 yrs

Let the age of the younger child be x yrs.

Then age of the elder child = (x+3) yrs

So x+x+3 = 35

2x +3 = 35

2x = 32

X=16

Age of younger child is 16 yrs

7) Answer: C

Present age of (Rahul + Shyam) = (36*2) + (6*2)

=71+12

=84yrs

Present age of (Rahul + Shyam + Kowshik) = (44*3)

=132yrs

Therefore Kowshik age = (132 โ 84)

=48yrs

8) Answer: C

Let P, Q, R, S & T represent their respective weights

Then, P+Q+R = (42*3)

=126kg

P+Q+R+S = (40*4)kg

=160kg

S = (160 โ 126)

=34kg

T = (34+2) = 36kg

Q+R+S+T = (39* 40

=156kg

Now, (P+Q+R+S) โ (Q+R+S+T) = 160 โ 156

=4kg

P โ T = 4kg

P = (4+T) = 4+36

P=40kg

9) Answer: B

Let J, V & Y represent their respective monthly salary

Then we have,

J+V = 11100*2 = 22200 ———>1

V+Y = 12500*2 = 25000 ———–>2

J+Y = 10400*2 = 20800 ——–>3

Adding 1, 2 & 3 we get

2J +2V+2Y = 22200+25000+20800

2(J+V+Y) = 68000

J+V+Y = 34000ย ย ย  ————–>4

Subtract 2 from 4 we get

J+V+Y โ V โ Y = 34000 โ 25000

J = 9000

Jaiโs monthly income = Rs.9000

10) Answer: B

Let there be x students in the class

Average = Total marks/no of students

Total marks = Average * no of students

Total increase in marks = (64 โ 44)

According to the question,

X*(1/3) =20

X = 3*20

X = 60

The no. of students in the class is 60.

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

 Topic Daily Publishing Time Daily News Papers & Editorials 8.00 AM Current Affairs Quiz 9.00 AM Logical Reasoning 10.00 AM Quantitative Aptitude โ20-20โ 11.00 AM Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM Static GK Quiz 1.00 PM English Language โ20-20โ 2.00 PM Banking Awareness Quiz 3.00 PM Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM Daily Current Affairs Updates 5.00 PM Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM Reasoning Ability โ20-20โ 7.00 PM English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Click Here for More Quantitative Aptitude Questions

/ 5. Reviews

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests