Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.
Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.
You have already completed the quiz before. Hence you can not start it again.
Quiz is loading...
You must sign in or sign up to start the quiz.
You have to finish following quiz, to start this quiz:
Results
0 of 20 questions answered correctly
Your time:
Time has elapsed
You have reached 0 of 0 points, (0)
Average score
Your score
Categories
Not categorized0%
maximum of 20 points
Pos.
Name
Entered on
Points
Result
Table is loading
No data available
Your result has been entered into leaderboard
Loading
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
Answered
Review
Question 1 of 20
1. Question
Perimeter of a rectangle is x and circumference of a circle is 8 more than the perimeter of the rectangle. Ratio of radius of circle and length of the rectangle is 1 : 2 and ratio of length and breadth of rectangle is 7 : 3. Find the length of the rectangle?
Correct
Correct Answer is: C)
Given, 2( l + b)= x
2l + 2b = x and 2πr = x + 8
and r/l = 1/2 and l/b = 7/3
l =7b / 3
r / l = 1/2 à r = l/2
Now, putting the value of x , r and l in equation (ii)
A, B and C started a business with their investments in the ratio 1 : 2 : 4. After 6 month A invested the half amount more as before and B invested same the amount as before while C withdrew 1/4th of his investment. Find the ratio of their profits at the end of the year.
Correct
Correct Answer is: C)
Let, money invested by A, B and C are respectively Rs. x, Rs. 2x and Rs. 4x. Then, ratio of profit of A, B and C at the end of the year = {x x 6 + ( +x/2) × 6)
= {2x x 6 + (2x + 2x) x 6} : { 4x × 6 + (4x – (1/4) x 4x ) × 6}
= (6x + (3x / 2) x 6) : (12x + 24x) : (24x + 18x)
=15x : 36x : 42x = 5 : 12 : 14
Incorrect
Correct Answer is: C)
Let, money invested by A, B and C are respectively Rs. x, Rs. 2x and Rs. 4x. Then, ratio of profit of A, B and C at the end of the year = {x x 6 + ( +x/2) × 6)
= {2x x 6 + (2x + 2x) x 6} : { 4x × 6 + (4x – (1/4) x 4x ) × 6}
= (6x + (3x / 2) x 6) : (12x + 24x) : (24x + 18x)
=15x : 36x : 42x = 5 : 12 : 14
Question 3 of 20
3. Question
The average profit earned by a trader in the first three days of a week is Rs.6750. The average loss for the next two days is Rs.3850. What should he the average loss/ gain per day for the last two days so that there is no loss or gain in the whole week?
Correct
Correct Answer B
Profit for 3 days = 6750 x 3 = 20250
Loss for 2 days = 3850 x 2= 7700
Profit in first 5 days = 20250 – 7700 = 12550
Average loss in last 2 days = 12550/2
= Rs.6275
Incorrect
Correct Answer B
Profit for 3 days = 6750 x 3 = 20250
Loss for 2 days = 3850 x 2= 7700
Profit in first 5 days = 20250 – 7700 = 12550
Average loss in last 2 days = 12550/2
= Rs.6275
Question 4 of 20
4. Question
A sum of money lent at compound interest at the rate of 10% per annum is paid back in three equal annual installments of Rs.2662. Find the sum of money.
Correct
Correct Answer D
Sum = Installment [(10/11)+(10/11)2+(10/11)3]
= 2662 [(10/11) + (100/121) + (1000/1331)]
Total sum = 2420 + 2200 + 2000 = 6620
Incorrect
Correct Answer D
Sum = Installment [(10/11)+(10/11)2+(10/11)3]
= 2662 [(10/11) + (100/121) + (1000/1331)]
Total sum = 2420 + 2200 + 2000 = 6620
Question 5 of 20
5. Question
Harish brother is 3 years elder than Harish. Harish father was 28 years of age when Harish sister was born while Harish mother was 26 years of age when Harish was born. If Harish sister was 4 years of age when Harish brother was born, then what was the age Harish father when Harish brother was born?
Correct
Correct Answer D
Let Harish age = x
Then
Harish brother’s age = x + 3
Harish mother’s age = x + 26
Harish sister’s age = (x + 3) + 4 = x + 7
Harish Father’s age = (x + 7) + 28 = x + 35
Age Harish father when Harish brother was born = x + 35 – (x + 3) = 32
Incorrect
Correct Answer D
Let Harish age = x
Then
Harish brother’s age = x + 3
Harish mother’s age = x + 26
Harish sister’s age = (x + 3) + 4 = x + 7
Harish Father’s age = (x + 7) + 28 = x + 35
Age Harish father when Harish brother was born = x + 35 – (x + 3) = 32
Question 6 of 20
6. Question
Directions (Q. 6-10): Study the tables carefully and answer the questions that follow: Number of candidates (in lakhs) appearing in an entrance examination from six different cities and the ratio of candidates passing and failing in the same
What is the difference between the city has the highest number of passing students in the exam to the city has the lowest number of students failing in the exam?
Correct
Direction (6-10)
City has the highest number of passing students is Chennai = 196250
City has the lowest number of students failing is Mumbai = 37500
Difference = 196250 – 37500
= 158750
Correct Answer is: D)
Incorrect
Direction (6-10)
City has the highest number of passing students is Chennai = 196250
City has the lowest number of students failing is Mumbai = 37500
Difference = 196250 – 37500
= 158750
Correct Answer is: D)
Question 7 of 20
7. Question
Directions (Q. 6-10): Study the tables carefully and answer the questions that follow: Number of candidates (in lakhs) appearing in an entrance examination from six different cities and the ratio of candidates passing and failing in the same
Number of candidates passing in the exam from Bangalore is what percent of the total number of candidates appearing from all the Cities together? (rounded off to two digits after the decimal)
Correct
Correct Answer is: A)
Total number of candidates appearing from all the cities together
= (1.25 + 3.14 + 1.08 + 2.27 + 1.85 + 2.73) lakh
= 12.32 lakh
Required percentage
= 159250/1232000 × 100
= 12.93
Incorrect
Correct Answer is: A)
Total number of candidates appearing from all the cities together
= (1.25 + 3.14 + 1.08 + 2.27 + 1.85 + 2.73) lakh
= 12.32 lakh
Required percentage
= 159250/1232000 × 100
= 12.93
Question 8 of 20
8. Question
Directions (Q. 6-10): Study the tables carefully and answer the questions that follow: Number of candidates (in lakhs) appearing in an entrance examination from six different cities and the ratio of candidates passing and failing in the same
The number of candidates passed from Jaipur and Kolkata together is what percent of the total number of failed candidates from Hyderabad?
Correct
Correct Answer is: E)
The number of candidates passed from Jaipur and Kolkata together
= 111000 + 48000 = 159000
Total number of failed candidates from Hyderabad = 170250
Required percentage
= (159000/170250) × 100
= 93.39%
Incorrect
Correct Answer is: E)
The number of candidates passed from Jaipur and Kolkata together
= 111000 + 48000 = 159000
Total number of failed candidates from Hyderabad = 170250
Required percentage
= (159000/170250) × 100
= 93.39%
Question 9 of 20
9. Question
Directions (Q. 6-10): Study the tables carefully and answer the questions that follow: Number of candidates (in lakhs) appearing in an entrance examination from six different cities and the ratio of candidates passing and failing in the same
What is the respective ratio of the number of candidates failing in the Exam from Hyderabad and Jaipur together to those failing in the exam from Mumbai and Chennai together?
Correct
Correct Answer is: C)
Number of candidates failing in the Exam from Hyderabad and Jaipur together
= 170250 + 74000 = 244250
Number of candidates failing in the exam from Mumbai and Chennai together
= 37500 + 117750 = 155250
Required ratio
= 244250 : 155250
= 977 : 621
Incorrect
Correct Answer is: C)
Number of candidates failing in the Exam from Hyderabad and Jaipur together
= 170250 + 74000 = 244250
Number of candidates failing in the exam from Mumbai and Chennai together
= 37500 + 117750 = 155250
Required ratio
= 244250 : 155250
= 977 : 621
Question 10 of 20
10. Question
Directions (Q. 6-10): Study the tables carefully and answer the questions that follow: Number of candidates (in lakhs) appearing in an entrance examination from six different cities and the ratio of candidates passing and failing in the same
The number of candidates appearing for the exam from Kolkata and Mumbai together is what percent of the total number of candidates appearing for the exam from Chennai and Bangalore together? (rounded off to the nearest integer)
Correct
Correct Answer is: B)
The number of candidates appearing for the exam from Kolkata and Mumbai together
= 1.08 + 1.25 = 2.33 lakhs
Total number of candidates appearing for the exam from Chennai and Bangalore together
= 3.14 + 2.73 = 5.87 lakhs
Required percentage
= 2.33/5.87 × 100
= 39.69
= 40%
Incorrect
Correct Answer is: B)
The number of candidates appearing for the exam from Kolkata and Mumbai together
= 1.08 + 1.25 = 2.33 lakhs
Total number of candidates appearing for the exam from Chennai and Bangalore together
= 3.14 + 2.73 = 5.87 lakhs
Required percentage
= 2.33/5.87 × 100
= 39.69
= 40%
Question 11 of 20
11. Question
Directions (Q.11-15): In each, these questions a number series is given. In each series only one number is missing. Find out the number.
97, 108, 130, 163, ?, 262
Correct
Correct Answer is: D)
The series is
Incorrect
Correct Answer is: D)
The series is
Question 12 of 20
12. Question
Directions (Q.11-15): In each, these questions a number series is given. In each series only one number is missing. Find out the number.
15, 28, 45, 66 , ? , 120
Correct
Correct Answer is: D)
The series is
5 x 3, 7 x 4, 9 x 5, 11 x 6, 13 x 7, 15 x .8, …
ie 5 x 3 = 15, 7 x 4 = 28, 9 x 5 = 45, 11 x 6 = 66, 13 x 7 = 91, 15 x 8= 120,… or, +13, +17, +21, +25, +29, …
Incorrect
Correct Answer is: D)
The series is
5 x 3, 7 x 4, 9 x 5, 11 x 6, 13 x 7, 15 x .8, …
ie 5 x 3 = 15, 7 x 4 = 28, 9 x 5 = 45, 11 x 6 = 66, 13 x 7 = 91, 15 x 8= 120,… or, +13, +17, +21, +25, +29, …
Question 13 of 20
13. Question
Directions (Q.11-15): In each, these questions a number series is given. In each series only one number is missing. Find out the number.
Perimeter of a rectangle is x and circumference of a circle is 8 more than the perimeter of the rectangle. Ratio of radius of circle and length of the rectangle is 1 : 2 and ratio of length and breadth of rectangle is 7 : 3. Find the length of the rectangle?
14
21
28
35
7
A, B and C started a business with their investments in the ratio 1 : 2 : 4. After 6 month A invested the half amount more as before and B invested same the amount as before while C withdrew 1/4th of his investment. Find the ratio of their profits at the end of the year.
5 : 12 : 13
5 : 11 :14
5: 12 : 14
5 : 12 : 10
None of the above
The average profit earned by a trader in the first three days of a week is Rs.6750. The average loss for the next two days is Rs.3850. What should he the average loss/ gain per day for the last two days so that there is no loss or gain in the whole week?
Rs.6725
Rs.6275
Rs.6325
Rs.6250
Other than the given options
A sum of money lent at compound interest at the rate of 10% per annum is paid back in three equal annual installments of Rs.2662. Find the sum of money.
Rs.6200
Rs.6260
Rs.6600
Rs.6620
Other than the given options
Harish brother is 3 years elder than Harish. Harish father was 28 years of age when Harish sister was born while Harish mother was 26 years of age when Harish was born. If Harish sister was 4 years of age when Harish brother was born, then what was the age Harish father when Harish brother was born?
36 years
30 years
31 years
32 years
None of these
Directions (Q. 6-10): Study the tables carefully and answer the questions that follow: Number of candidates (in lakhs) appearing in an entrance examination from six different cities and the ratio of candidates passing and failing in the same
What is the difference between the city has the highest number of passing students in the exam to the city has the lowest number of students failing in the exam?
132750
168750
164750
158750
None of these
Number of candidates passing in the exam from Bangalore is what percent of the total number of candidates appearing from all the Cities together? (rounded off to two digits after the decimal)
12.93
11.46
13.84
15.27
None of these
The number of candidates passed from Jaipur and Kolkata together is what percent of the total number of failed candidates from Hyderabad?
95.78%
91.28%
95.49%
92.01%
93.39%
What is the respective ratio of the number of candidates failing in the Exam from Hyderabad and Jaipur together to those failing in the exam from Mumbai and Chennai together?
927 : 623
621 : 977
977 : 621
947 : 459
None of these
The number of candidates appearing for the exam from Kolkata and Mumbai together is what percent of the total number of candidates appearing for the exam from Chennai and Bangalore together? (rounded off to the nearest integer)
45
40
35
33
30
Directions (Q.11-15): In each, these questions a number series is given. In each series only one number is missing. Find out the number.
11). 97, 108, 130, 163, ?, 262
230
210
217
207
202
12). 15, 28, 45, 66 , ? , 120
105
86
98
91
84
13). 65, 83, 105, 131, 161, ?
140
165
195
194
160
14). 11, 25, 55, 117, ?, 497
243
235
248
234
245
15). 1, 4, 19, 54, 117, ?
195
216
215
205
208
Directions (Q. 16-20) : What approximate value should come in place of question mark (?) in the given number series ?