Dear Friends, **SBI Clerk 2018** Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 . Aspirants those who are preparing for the exams can use this **“20-20” Quantitative Aptitude Questions.**

**Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.**

One Time Offer @ Rs.345 Yearly Platinum Pack with 1 Year Validity

- Free IBPS Clerk Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free LIC Assistant Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free IBPS SO Mock Test 2019 – Take Test Now

**“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-49**

**Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions**

**Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test**

**Directions (Q. 1-5): What approximate value should come in place of question mark (?) in the following questions?**

**(7543.67 + 8497.01 +3253.99) ÷ (407 + 381 + 252) = ?**

- 25
- 18
- 30
- 9
- 14

**7 7/9 of [9873 – 3395] + 367.75 = ? + 2799.67**

- 32670
- 25890
- 42860
- 47970
- 38900

**589 % of 749.99 + 366.5 % of 5284.71 – 2482 =?**

- 21400
- 26800
- 32700
- 15300
- 38900

**(31.97)**^{2}× (63.7)^{1/3}× (47.79)^{2}÷ (2^{7}× (11.73)^{2}) = 2^{x}

- 6
- 4
- 9
- 7
- 8

**√x + 18.01 = (2397.81 + 93.1) ÷ 99.9**

- 38
- 49
- 27
- 52
- 19

**Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of (?) in the following questions (?)**

**750, 150, 15, ? , 0.05, 0.002**

- 1
- 8
- 4
- 5
- 3

**36, 38, 118, 596, 4180, ?**

- 8956
- 12678
- 23780
- 29452
- 37630

**107, 112, 119, 130, 143, 160, ? , 202**

- 162
- 174
- 179
- 168
- 176

**75, 84, 111, 192, 435, ?**

- 1164
- 2136
- 1862
- 2848
- 3136

**82, 83, 174, 549, ?**

- 1658
- 2260
- 3170
- 1930
- 2976

**P, Q, R started a business with investments of Rs 1600, Rs 2100 and Rs 1500 respectively. After 8 months from the start of the business, Q and R invested additional amounts in the ratio of 3:5 respectively. If the ratio of total annual profit to R’s share in the annual profit was 3:1 then what was the additional amount invested by Q after 8 months?**

- 250
- 900
- 150
- 600
- 560

**A person purchased a mouse at Rs x and keyboard at Rs x+100. He sold the mouse at a profit of 20% and keyboard at a loss of 10%, and earned Rs 70 as profit on the whole transaction then, what is the profit earned by selling the mouse?**

- 250
- 210
- 150
- 600
- 160

**3 men and 2 women can finish a piece of work in 4 days, while 2 men and 3 women can do the same work in 5 days. A woman gets Rs 60 per day for her work. What is the amount received by one man in a day?**

- 250
- 210
- 150
- 600
- 560

**In how many ways the letters of the word ‘MOBILE’ be arranged so that the vowel and consonants occupy alternate positions?**

- 56
- 20
- 90
- 72
- 56

**A shopkeeper purchased two variety of rice A and B at Rs 40 per kg and Rs x per kg. He mixed the two varieties of this rice in the ratio of 2:3 and sold the mixture at a rate 30 per kg which earned him a profit of 20% then find the value of x?**

- 25
- 21
- 12
- 6
- 15

** **

**Directions (Q. 16 – 20): Study the following pie-charts carefully and answer the questions given below:**

Number of students studying in different colleges in the year 2013 and 2014 from state ‘A’

**What was the percentage increase in the number of students in college C5 in the year 2014 while comparing with 2013?**

- 45%
- 40%
- 48%
- 50%
- 42%

**In which of the following colleges was the per cent increase in the number of students, the minimum in 2014 while comparing with 2013?**

- C2
- C6
- C4
- C7
- C1

**In which college there was decrease in the number of students from 2013 to 2014?**

- C6
- C1
- C4
- C2
- C3

**In the year 2013, the number of students studying in college C1 and C2 together is approximately what percent of the number of students studying in these colleges together in 2014?**

- 78%
- 75%
- 72%
- 81%
- 88%

**What was the ratio of the number of students studying in college C6 in year 2013 to that in 2014 in the same college?**

- 25 : 26
- 25 : 27
- 23 : 26
- 22 : 27
- 23 : 25

**Answers:**

**Directions (Q. 1-5): **

**Answer b**

(7544 + 8497 + 3254) ÷ (407 + 381 + 252) = x

X = 19295 ÷ 1040

X = 18

**Answer d**

(70/9)* 6478 + 368 = x + 2800

50400 + 368 – 2800 = x

X = 47968 = 47970

**Answer a**

(590/100) * 750 + (367/100)*5285 – 2482 = x

X = 4425 + 19451 – 2482

X = 21394 = 21400

**Answer c**

(32)^{2} × (64)^{1/3} × (48)^{2} ÷ (2^{7} × (12)^{2}) = 2^{x}

(32*32*4*48*48)/ (2^{7} * 12 * 12) = 2^{x}

(2^{5} * 2^{5} * 2^{6})/ 2^{7} = 2^{x}

2^{16 – 7} = 2^{x}

2^{9 } = 2^{x}

X = 9

**Answer b**

√x + 18 = (2398 + 93) ÷ 100

√x = 25 – 18

√x = 7

X = 49

**Directions (Q. 6 – 10): **

**Answer a**

The pattern is, ÷ 5, ÷ 10, ÷ 15, ÷ 20,..

The answer is, 1

**Answer e**

The pattern is, *1 + 2, *3 + 4, *5 + 6, *7 + 8, *9 + 10,..

The answer is, 37630

**Answer c**

The difference is, 5, 7, 11, 13, 17, 19, 23,..(Prime numbers)

The answer is, 179

**Answer a**

The pattern is, +3^{2}, +3^{3}, +3^{4}, +3^{5}, +3^{6},..

The answer is, 1164

**Answer b**

The pattern is, *1 + 1^{3}, *2 + 2^{3}, *3 + 3^{3}, *4 + 4^{3},..

The answer is, 2260

**Answer b**

Let the ratio additional amount of Q and R be 3x and 5x

So,

Ratio of profit A: B: C

= 1600*12: 2100*8 + (2100+3x) *4: 1500*8 + (1500 + 5x) *4

= 19200: 16800+ 8400+12x: 12000+ 6000+ 20x

So,

(62400+ 32x)/(18000+20x)= 3/1

60x+ 54000= 32x + 62400

28x= 8400

x= Rs 300

So, Q investment after 8 months = 3*300= Rs 900

**Answer e**

Selling price of mouse= x*120/100= 1.2x

Selling price of keyboard= (x+100)* 90/100= (x+100)* 0.9

So,

Profit= SP- CP

=1.2x+0.9x + 90 – x-x -100= 70

= 0.1x -10= 70

= 0.1x= 80

= x= 80/0.1

= x= 800

So the profit earned by selling the mouse= 800*120/100 – 800= Rs 160

**Answer b**

By the rule of M.D.H

(3M+ 2W)* 4= (2M+3W)*5

12M + 8W= 10M + 15W

2M= 7W

M/W = 7/2

So the efficiency of men and women= 7:2

Wages earned by one man in one day= 60*7/2= Rs 210

**Answer d**

In the word ‘MOBILE’ there are 3 vowels and 3 consonants.

Number of ways vowels can be arranged= 3! = 3*2= 6

Number of ways consonants can be arranged= 3! = 3*2= 6

Required number of ways = (6*6)* 2! = 72 ways

**Answer e**

Cost price of mixed variety= 30*100/120= Rs 25

By the rule of allegation,

x- 25 / 25- 40= 2/3

3x- 75= -30

3x= -30+75

3x= 45

x= Rs 15

**Directions (Q. 16 – 20): **

**Answer d**

Number of students in college C5

In 2014 = 15/100 * 30000 = 4500

In 2013, 12/100 * 25000 = 3000

Required % Increase = (4500 – 3000)/3000 * 100 = 50%

**Answer b**

For 2013:

C1 —- 17 × 250 = 4250

C2 —- 20 × 250 = 5000

C3 —- 21 × 250 = 5250

C4 —- 10 × 250 = 2500

C5 —- 12 × 250 = 3000

C6 —- 15 × 250 = 3750

C7 —- 5 × 250 = 1250

For 2014:

C1 —- 16 * 300 = 4800

C2 —- 22 * 300 = 6600

C3 —- 20 * 300 = 6000

C4 —- 8 * 300 = 2400

C5 —- 15 * 300 = 4500

C6 —- 13 * 300 = 3900

C7 —- 6 * 300 = 1800

Percentage Increase

C1 —- 12.94%

C2 —- 32 %

C3 —- 14.28%

C4 —- 4 % Decrease

C5 —- 50%

C6 —- 4%

C7 —- 44 %

Hence, minimum increase is in the college C6

**Answer c**

Hence, decrease is in the college C4.

**Answer d**

Required % = [(17 + 20) * 250]/[(16 + 22) * 300] * 100 = 81% approx

**Answer a**

Required ratio = 15 × 250 : 13 × 300 = 25 : 26

**Daily Practice Test Schedule | Good Luck**

Topic |
Daily Publishing Time |

Daily News Papers & Editorials |
8.00 AM |

Current Affairs Quiz |
9.00 AM |

Logical Reasoning |
10.00 AM |

Quantitative Aptitude “20-20” |
11.00 AM |

Vocabulary (Based on The Hindu) |
12.00 PM |

Static GK Quiz |
1.00 PM |

English Language “20-20” |
2.00 PM |

Banking Awareness Quiz |
3.00 PM |

Reasoning Puzzles & Seating |
4.00 PM |

Daily Current Affairs Updates |
5.00 PM |

Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) |
6.00 PM |

Reasoning Ability “20-20” |
7.00 PM |

English Language (New Pattern Questions) |
8.00 PM |

General / Financial Awareness Quiz |
9.00 PM |