“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-51

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 . Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-51

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions (Q. 1-5): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. 28 % of 487.5 + 56 % of 305.5 = 3 ×?
  1. 78.342
  2. 102.526
  3. 210.128
  4. 96.784
  5. None of these
  1. (3/4) of (187/513) of (14/21) of 1026 = x
  1. 187
  2. 78
  3. 289
  4. 125
  5. None of these
  1. 3 ½ + 5 7/8 – 6 ¼ = x – 4 ½
  1. 5 1/8
  2. 4 3/8
  3. 6 7/8
  4. 7 5/8
  5. None of these
  1. 842 – 2176 ÷ 68 =? × 53
  1. 78.124
  2. 62.674
  3. 56.192
  4. 48.366
  5. None of these
  1. [(56)2 ÷ 282 × 8] ÷ 12 = 8 ×?
  1. ¼
  2. ¾
  3. 2/3
  4. 1/3
  5. None of these

Directions (Q. 6 – 10): What value should come in place of (?) in the following series?

  1. 108, 194, 366, 624,?
  1. 784
  2. 968
  3. 856
  4. 1282
  5. None of these
  1. 106, 110, 126, 162,?
  1. 347
  2. 298
  3. 384
  4. 226
  5. None of these 
  1. 398, 200, 54, 16,?
  1. 24
  2. 18
  3. 12
  4. 30
  5. None of these 
  1. 47, 51, 111, 349,?
  1. 1421
  2. 783
  3. 987
  4. 1843
  5. None of these 
  1. 121, 136, 158, 194, 251, ?
  1. 486
  2. 336
  3. 278
  4. 548
  5. None of these
  1. A shopkeeper purchased a mobile for Rs 1200 and spent Rs 240 for its repair. At what price he should sell the mobile so that his percentage repairing cost incurred for mobile is equal to the profit percentage earned on the mobile?
  1. 2000
  2. 1728
  3. 1200
  4. 3000
  5. 5000
  1. The perimeter of a rectangle is 52 m and the difference between the length and the breadth of the rectangle is 10m then find the perimeter of square whose area is equal to the area of the rectangle?
  1. 20
  2. 48
  3. 12
  4. 30
  5. 50
  1. The average cost of three mobiles A, B and C of a certain company is Rs 30000. The average cost decrease by 20 % when mobile D of the same company is included, what is the cost price of mobile D?
  1. 6000
  2. 4000
  3. 1200
  4. 3000
  5. 5000 
  1. A vessels contains 50 litres of pure milk. From these 10 litres of milk is replaced with water. The process is repeated one more time. Find the quantity of milk in the final solution.
  1. 32
  2. 21
  3. 12
  4. 16
  5. None of these 
  1. 5 years ago the age of a man was 3 years more than 4 times his son’s age. After 3 years the man will be 6 years less than thrice the age of his son. After how many years will the sum of their ages be 80 years?
  1. 32
  2. 16
  3. 24
  4. 45
  5. 32

 

Directions (Q. 16 – 20) Study this chart to answer the questions.

  1. Total number of students playing Carrom and Hockey together from school P is what percent of the total number of students playing these two games together from school R?
  1. 68 (3/16)
  2. 62 (3/13)
  3. 69 (3/13)
  4. 63 (3/13)
  5. 62 (3/13)
  1. If the number of students playing each game in school S is increased by 15% and the number of students playing each game in school Q is decreased by 5%, then what will be the difference between number of students in schools S and Q?
  1. 54
  2. 218
  3. 356
  4. 224
  5. 205
  1. If out of the students playing Cricket from schools Q, S and T are 40%, 35% and 45% respectively got selected for state level competition, what was the total number of students got selected for State level competition from these three schools together?
  1. 346
  2. 241
  3. 292
  4. 284
  5. 268
  1. Total number of students playing Hockey from all schools together is approximately what percent of the total number of students playing Cricket from all schools together?
  1. 84
  2. 74
  3. 72
  4. 79
  5. 70
  1. From School P, out of the students playing Carrom, 40% got selected for state level competition out of which 25% further got selected for National level competition. From School T, out of the students playing Carrom, 45% got selected for state level competition out of which two-third further got selected for National level competition. What is the total number of students playing Carrom from these two schools who got selected for National level competition?
  1. 106
  2. 98
  3. 112
  4. 108
  5. 96

Answers:

Directions (Q. 1-5):

  1. Answer b

(28/100)* 487.5 + (56/100)* 305.5 = 3 x

136.5 + 171.08 = 3x

3x = 307.58

X = 102.526

  1. Answer a

(3/4) * (187/513) * (14/21) * 1026 = x

X = 187

  1. Answer d

3 ½ + 5 7/8 – 6 ¼ + 4 ½ = x

(3+5-6+4) (½ + 7/8 -1/4 + 1/2) = x

X = 6((4 + 7 – 2 + 4)/ 8)

X = 6 13/8

X = 7 5/8

  1. Answer c

842 – 2176 ÷ 68 = 125x

7056 – 32 = 125x

7024 = 125x

X= 56.192

  1. Answer d
[56*56*8/ 28*28] ÷ 12 = 8x

32/12 = 8x

X = 32/ (8*12) = 1/3

 

Directions (Q. 6 – 10):

  1. Answer b

The pattern is, + (86*1), + (86*2), + (86*3), + (86*4)….

The answer is, 968

 

  1. Answer d

The pattern is, +(1*4), +(2*8),+(3*12), +(4*16)….

The answer is, 226

  1. Answer c

The pattern is, ÷ 2 + 1, ÷ 4 + 4, ÷ 6 + 7, ÷ 8 + 10….

The answer is, 12

  1. Answer a

The pattern is, *1 + 22, *2 + 32, *3 + 42, *4 + 52….

The answer is, 1421

  1. Answer b

The difference of difference is, 7, 14, 21, 28….

The answer is, 336

 

  1. Answer b

Repairing cost percentage= 240*100/1200 = 20%

So he has to earn a profit of 20%

Total cost of the mobile= 1200+240= 1440

To earn 20% profit he should at= 1440*120/100= Rs 1728

  1. Answer b

Let the breadth of the rectangle be x

Length= x+10

So,

52= 2(x+x+10)

52= 4x+20

4x= 32

x= 8

Area of the rectangle= 8*18= 144

Side of the square= √144= 12

Perimeter of the square = 12*4= 48m

  1. Answer a

Total cost of mobiles A, B and C= 30000*3= Rs 90000

Average cost of A, B, C, D= 30000*80/100= Rs 24000

Total cost four mobile= 24000*4= Rs 96000

Cost of mobile D= 96000-90000= Rs 6000

  1. Answer a

According to the formula,

Quantity of milk left= 50(1- 10/50)2)

= 50* 4/5 * 4/5

= 32 litres

  1. Answer b

Let the present age of the man and his son be x and y respectively

So,

x – 5= 4(y-5) +3

x – 4y= -12….. (i)

Again

X+3 = 3(y+3) -6

x – 3y= 0…….(ii)

By solving, we get

X= 36, y=12

Sum of their ages = 48

Hence after 16 years the sum of their ages will be 80 years.

 

Directions (Q. 16 – 20)

  1. Answer c

Total number of students playing Carrom and Hockey together from school P = 220+140 = 360

Total number of students playing Carrom and Hockey together from School R = 200+320 = 520

Percentage = (360/520)*100 = 69 (3/13) %

  1. Answer e

Number of students in school S = 115% of 740 = 851

Number of students in school Q = 95% of 680 = 646

Difference = 851 – 646 = 205

  1. Answer c

Total number of students who got selected for state level competition from schools Q S and T

= 40% of 180 + 35% of 320 + 45% of 240

= 72 + 112 + 108 = 292

  1. Answer d

Total number of students playing Hockey from all the schools together = 140 + 260 + 320 + 160 + 180 = 1060

Total number of students playing Cricket from all the schools together = 360 + 180 + 240 + 320 + 240 = 1340

% = (1060/1340)*100 = 79 % (approximately)

  1. Answer a

Number of students who got selected for national level competition from School P = 25% of 40% of 220 = 22

Number of students who got selected for national level competition from School T = (2/3) of 45% of 280 = 84

Total number of students playing Carrom from these two schools who got selected for national level competition

= 22 + 84 =106

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests