“20-20” Quantitative Aptitude | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-59

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk / IDBI Executive 2018 . Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Quantitative Aptitude Questions.

“20-20” Aptitude Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-59

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Directions (Q. 1-5): What will come in place of question mark (?) in the following number series?

  1. 208, 222, 239, 259, ?
  1. 344
  2. 282
  3. 378
  4. 296
  5. None of these
  1. 129, 129, 120, 156, 75, ?
  1. 219
  2. 298
  3. 312
  4. 356
  5. None of these
  1. 81, 85, 179, 553, ?
  1. 1123
  2. 1356
  3. 2674
  4. 2237
  5. None of these
  1. 120, 210, 336, 504, 720, ?
  1. 856
  2. 1028
  3. 990
  4. 1156
  5. None of these
  1. 351, 792, 1321, 1946, ?
  1. 2343
  2. 2675
  3. 2987
  4. 2786
  5. None of these

Directions (Q. 6 – 10): What will come in place of question mark (?) in the following questions?

  1. [(17.5 × 28) ÷ 4 – 1320 ÷ 120] = 4 × ?
  1. 27.875
  2. 25.565
  3. 32.285
  4. 36.425
  5. None of these
  1. [(48)2 ÷ 24 × ?] ÷ 11 = 576
  1. 114
  2. 198
  3. 78
  4. 66
  5. None of these
  1. (32)2 ÷ 512 + (15)2 ÷ 25 = ?
  1. 63
  2. 137
  3. 215
  4. 321
  5. None of these
  1. (1/2) of 8436 + 98 % of 528 = x – 253
  1. 2756.88
  2. 3845.88
  3. 4988.44
  4. 5671.44
  5. None of these
  1. (1344 ÷ 14) ÷ 4 + √3136 + x = 802
  1. 634
  2. 598
  3. 456
  4. 722
  5. None of these
  1. A basket contains 6 White, 4 Black, 2 Pink and 3 Green balls. If three balls picked up random, what is the probability that all three are White?
  1. 4/91
  2. 5/93
  3. 7/97
  4. 8/92
  5. None of these
  1. An amount of Rs 3530 is divided between A, B and C such that if their shares be reduced by Rs 5, Rs 10 and Rs 15 respectively, the remainders shall be in the ratio of 3:5:6. Then find the share of B
  1. 880
  2. 1080
  3. 1150
  4. 1260
  5. None of these.
  1. A, B and C started a business and invested in the ratio of 3: 4: 5. After 4 months A withdrew 1/12 of the amount of what B and C had invested. If the total profit at the end of the year is Rs 9200, then what is the share of B?
  1. 3200
  2. 4800
  3. 2600
  4. 3000
  5. 3750
  1. Two pipes A and B can fill a tank in 18 hours and 24 hours respectively, while a third pipe C can empty 60% of the tank in 18 hours. All three pipes are opened in the beginning. After 12 hours C is closed. Find the time at which the tank will be full.
  1. 15 3/5 hours
  2. 13 3/5 hours
  3. 14 2/5 hours
  4. 15 4/5 hours
  5. None of these
  1. A shopkeeper earns a profit of 10% after allowing a discount of 30% on the marked price. Find the Cost Price of the article whose marked price is 1320?
  1. 900
  2. 760
  3. 840
  4. 1060
  5. None of these

Directions (Q. 16 – 20): Study the following table carefully and answer the given questions.

Percentage of shares sold by six companies in five cities

T=No. of shares of each company available in that city.

Note: Equal no. of shares of each company is available in a city.

Company Delhi

T=4000

Patna

T=5000

Chennai

T=4200

Mumbai

T=8600

Kolkata

T=4800

A 28 58 62 65 60
B 53 52 68 35 30
C 55 49 26 50 40
D 45 37 36 40 45
E 35 42 54 25 50
F 27 32 58 45 57
  1. What is the ratio of the number of shares sold by Company A and B together in Chennai to that sold by Company D and E together in the same city?
  1. 10:3
  2. 11:13
  3. 13:9
  4. 12:11
  5. 19:13
  1. What is the difference between the no. of shares sold by Company D, E and F together in Mumbai and that by Company A, B and C together in Delhi?
  1. 5040
  2. 4020
  3. 4120
  4. 5020
  5. 5440
  1. The no. of shares sold by Company B in Kolkata is what per cent less than the no. of shares sold by Company C in Patna? (Rounded off to two digits after decimal)
  1. 51.22%
  2. 48.22%
  3. 30.33%
  4. 41.22%
  5. 33.33%
  1. What is the average no. of shares sold by all the companies in Kolkata?
  1. 2256
  2. 1856
  3. 1965
  4. 2050
  5. None of these
  1. What is the total no. of shares sold by Company F in all the five cities taken together?
  1. 12342
  2. 8752
  3. 9842
  4. 11722
  5. 7652

Answers:

Directions (Q. 1-5):

  1. Answer b

The difference is, [(3*5)-1], [(3*6)-1], [(3*7)-1], [(3*8)-1],..

The answer is, 282

  1. Answer a

The pattern is, +02, -32, +62, -92, +122

The answer is, 219

  1. Answer d

The pattern is, *1 + 22, *2 + 32, *3 + 42, *4 + 52,..

The answer is, 2237

  1. Answer c

The pattern is, 4*5*6, 5*6*7, 6*7*8, *7*8*9, 8*9*10, 9*10*11,..

(or)

The difference of difference is, 36, 42, 48,..

The answer is, 990

  1. Answer b

The pattern is, +212, +232, +252, +272,..

The answer is, 2675

 

Directions (Q. 6 – 10):

  1. Answer a
[(17.5*7) – (1320/120)] = 4x

4x = 122.5 – 11

X = 111.5/4 = 27. 875

  1. Answer d
[((48*48)/24) * x] ÷ 11 = 576

96x/11= 576

X = (576*11)/96 = 66

  1. Answer b

(32*32)/8 + 225/ 25 = x

X = 128 + 9 = 137

  1. Answer c

(1/2)* 8436 + (98/100)*528 + 253 = x

X = 4218 + 517.44 + 253

X = 4988.44

  1. Answer d

(1344 ÷ 14) ÷ 4 + √3136 + x = 802

(96/4) + 56 + x = 802

24 + 56 + x = 802

X = 802 – 80

X = 722

 

  1. Answer a

Total Balls = 15

Required Probability = 6C3 / 15C3 = 4/91

  1. Answer d

Remainder amount after deducting their share = 3530- (5+10+15) = Rs 3500

B’s share = [3500*5/14] + 10= Rs. 1250 + 10 = Rs. 1260

  1. Answer: a

Initial investment of A, B, and C= 3x: 4x: 5x

Ratio of profit

= [3x*4 +(3x- 9x/12)* 8] : [4x*12] : [5x*12]

= [12x + 18x] : [48x] : [60x]

= 30x : 48x : 60x

= 5x : 8x : 10x

23x = 9200

x= 400

Share of B = 8*400= Rs. 3200

  1. Answer c

C can empty the tank in =18/60*100= 30 hours

Total units of work= 360

A’s one hour work= 360/18= 20 units

B’s one hour work= 360/24= 15 units

C’s capacity to empty in one hour= 360/30= 12 units

When three pipes are opened simultaneously then in one hour they will

(20+15-12)=23 units

In 12 hours they will fill= 23*12= 276 units

After 12hrs, C will be closed

Time taken by A& B to fill the remaining tank= 84/35= 2 2/5 hours

Total time will be= 12 + 2 2/5 = 14 2/5 hours

  1. Answer c

Selling price = 1320*70/100= 924

Cost price = (924/110)*100= Rs. 840

 

Directions (Q. 16 – 20):

  1. Answer c

Number of shares sold in Chennai by Company A= (4200×62)/100=2604

Similarly, by Company B= (68×4200)/100=2856

By Company D= (36×4200)/100=1512

By Company E= (4200×54)/100=2268

Required ratio= (2604+2856)/(1512+2268) = (5460/3780)

=546/378=13/9=13:9

  1. Answer b

Required difference

= [8600 × (40+25+45)]/100- [4000× (28+53+55)]/100

= 9460-5440 =4020

  1. Answer d

Required % less= [(50×49-48×30) / (50×49)] ×100

= [(2450-1440)/2450] × 100

= [1010/2450]×100 = 41.22%

  1. Answer a

Required average=1/6× 4800[(60+30+40+50+57)/100]

= (800×282)/100 = 2256

  1. Answer d

Required answer = [4000* (27/100) + 5000*(32/100) + 4200*(58/100) + 8600*(45/100) + 4800*(57/100)]

= [1080 + 1600 + 2436 + 3870 + 2736]

= 11722

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM 

Click Here for 20-20 Aptitude Questions for SBI Clerk 2018

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests