Dear Readers, Bank Exam Race for theÂ Year 2018 is already started, ToÂ **enrich**Â your preparation here we have providing new series of Practice Questions onÂ Quantitative Aptitude – Section. Candidates those who are preparing for **Canara BankÂ PO Mains 2018** Exams can practice these questions daily and make your preparation effective.

**Are You preparing for Bank exams 2019? Start your preparation with Free Mock test Series.**

One Time Offer @ Rs.345 Yearly Platinum Pack with 1 Year Validity

- Free IBPS Clerk Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free LIC Assistant Mains Mock Test 2019 – Take Test Now
- Free IBPS SO Mock Test 2019 – Take Test Now

**Canara Bank PO Mains 2018- Quantitative Aptitude Questions Day â€“ 43**

**1) A man covered 2/3 of the distance by bike with a speed of 50 km/hr and the remaining distance will be covered by bus with a speed of 75 km/hr. Find the total distance covered by the man, if the total time taken by him is 3 hours 12 mins?**

a) 225 km

b) 240 km

c) 180 km

d) 165 km

e) None of these

**2) Rajiv lent Rs. 25000 at compound interest at certain rate % for 2 years. The compound interest after 2 years will be Rs. 3090. Find the rate of interest per annum?**

a) 6 %

b) 10 %

c) 8 %

d) 5 %

e) None of these

**3) The ratio of milk to water in a solution is 3: 1. After adding 15 litres of water to the solution, the ratio of milk to water becomes 6: 7. Then how much milk does the solution contain initially?**

a) 21 litres

b) 18 litres

c) 24 litres

d) 15 litres

e) None of these

**4) A, B and C started a business by investing Rs. 25000, Rs. 18000 and Rs. 32000 respectively. After 4 months, B invested Rs. 7000 more. And after 3 months, A withdraws 20 % of initial investment. Find the share of C, if the total profit at the end of the year is Rs. 97755?**

a) Rs. 40320

b) Rs. 38350

c) Rs. 39275

d) Rs. 41725

e) None of these

**5) A boat can cover 48 km upstream in 72 minutes. If the speed of the current is 2/7 ^{th} of the boat in still water, then how much distance (in km) can the boat cover downstream in 90 minutes?**

a) 135 km

b) 142 km

c) 108 km

d) 124 km

e) None of these

**Directions (Q. 6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions.**

The following table shows the total expenses of five different companies and profit % of these companies also given.

**Note:**

Profit earned = Sales turn over â€“ Expenses

Profit % = (Profit earned/Expenses)*100

**6) Find the average Sales turnover of company A, B and D together?**

a) 34200

b) 36400

c) 37800

d) 38600

e) None of these

**7) Find the difference between the profits earned by Company B to that of Company C?**

a) 7800

b) 8500

c) 8700

d) 6400

e) None of these

**8) Total sales turnover of Company B and E together is approximately what percentage of total sales turnover of Company C and D together?**

a) 130 %

b) 115 %

c) 100 %

d) 142 %

e) 125 %

**9) Find the ratio between the total expenses of company A and E together to that of total expenses of company B and D together?**

a) 14: 27

b) 14: 27

c) 30: 41

d) 25: 32

e) None of these

**10) Total profit earned by company A and C together is approximately what percentage more/less than the total profit earned by company B and E together?**

a) 80 % more

b) 44 % less

c) 64 % less

d) 44 % more

e) 64 % more

**Answers:**

**1) Answer: c)**

Total time taken by him = 3 hours 12 min = 3 12/60 = 3 1/5 hours

T = D/S

(2x/3)/50 + (x/3)/75 = 3 1/5

2x/150 + x/225 = 16/5

(450x + 150x)/(150*225) = 16/5

600x / (150*225) = 16/5

X = 180 km

**2) Answer: a)**

Total amount = 25000 + 3090 = Rs. 28090

Total amount = P*(1 + r/100)^{2}

28090 = 25000*[(100+ r)/100]^{2}

(2809/2500) = [(100+ r)/100]^{2}

(53/50)^{2} = [(100+ r)/100]^{2}

(53/50) = (100+ r)/100

100 + r = 106

Rate of interest per annum (r) = 106 â€“ 100 = 6 %

**3) Answer: b)**

The ratio of milk to water in a solution = 3: 1 (3x, x)

According to the question,

3x/(x + 15) = (6/7)

21x = 6x + 90

15x = 90

X = 6

Initially, Milk = 3x = 18 litres

**4) Answer: a)**

The share of A, B and C,

= > [25000*7 + 20000*5]: [18000*4 + 25000*8]: [32000*12]

= > 275000: 272000: 384000

= > 275: 272: 384

931â€™s = 97755

1â€™s = 105

The share of C = 384â€™s = Rs. 40320

**5) Answer: c)**

Speed of upstream = (48*60) / 72 = 40 km/hr

Speed of current: Speed of boat in still water = 2: 7

Speed of upstream = Speed of boat in still water – speed of Current

40 = 7x â€“ 2x = 5x

=> x =8

Speed of current = 16 km/hr

Speed of still water = 56 km/hr

Speed of downstream= Speed of still water + speed of Current

= > 56 + 16 = 72 km/hr

Speed = 72 km/hr, Time = 90 minutes

Distance = 72*(90/60)** = **108 km

**Directions (6-10):**

**6) Answer: c)**

The Sales turnover of company A

= > 24000*(120/100)

= > 28800

The Sales turnover of company B

= > 35000*(130/100)

= > 45500

The Sales turnover of company D

= > 34000*(115/100)

= > 39100

Required average = (28800 + 45500 + 39100)/3

= 113400/3 = 37800

**7) Answer: a)**

The profit earned by Company B

= > 35000 * 30/100

= > 10500

The profit earned by Company C

= > 27000 * 10/100

= > 2700

Required difference = 10500 â€“ 2700 = 7800

**8) Answer: d)**

Total sales turnover of Company B and E together

= > 35000 * (130/100) + 42000*(125/100)

= > 45500 + 52500

= > 98000

Total sales turnover of Company C and D together

= > 27000 * (110/100) + 34000 * (115/100)

= > 29700 + 39100

= > 68800

Required % = (98000/68800)*100 = 142 %

**9) Answer: b)**

The total expenses of company A and E together

= > 24000 + 42000 = 66000

The total expenses of company B and D together

= > 35000 + 34000 = 69000

Required ratio = 66000: 69000 = 22: 23

**10) Answer: c)**

Total profit earned by company A and C together

= > 24000*(20/100) + 27000*(10/100)

= > 4800 + 2700 = 7500

Total profit earned by company B and E together

= > 35000 * (30/100) + 42000*(25/100)

= > 10500 + 10500 = 21000

Required % = [(21000 â€“ 7500)/21000]*100 = 64 % less

**Daily Practice Test Schedule | Good Luck**

Topic |
Daily Publishing Time |

Daily News Papers & Editorials |
8.00 AM |

Current Affairs Quiz |
9.00 AM |

Current Affairs Quiz (Hindi) |
9.30 AM |

IBPS Clerk Prelims – Reasoning |
10.00 AM |

IBPS Clerk Prelims â€“ Reasoning (Hindi) |
10.30 AM |

IBPS Clerk Prelims â€“ Quantitative Aptitude |
11.00 AM |

IBPS Clerk Prelims â€“ Quantitative Aptitude (Hindi) |
11.30 AM |

Vocabulary (Based on The Hindu) |
12.00 PM |

IBPS Clerk Prelims â€“ English Language |
1.00 PM |

SSC Practice Questions (Reasoning/Quantitative aptitude) |
2.00 PM |

IBPS Clerk â€“ GK Questions |
3.00 PM |

SSC Practice Questions (English/General Knowledge) |
4.00 PM |

Daily Current Affairs Updates |
5.00 PM |

Canara Bank PO Mains – Reasoning |
6.00 PM |

Canara Bank PO Mains â€“ Quantitative Aptitude |
7.00 PM |

Canara Bank PO Mains â€“ English Language |
8.00 PM |