Quantitative Aptitude Questions (Pipes and Cistern) for IBPS Clerk Prelims Day-2

Quantitative Aptitude Questions (Pipes and Cistern) for IBPS Clerk Prelims Day-2

Dear Readers, IBPS is conducting Online Examination for the recruitment of Clerical Cadre. Preliminary Examination of IBPS Clerk was scheduled from 2nd Dec 2017. To enrich your preparation here we have providing new series of Quantitative Aptitude Questions. Candidates those who are appearing in IBPS Clerk Exam can practice these questions daily and make your preparation effective.

Practice Aptitude Questions (Pipes and Cistern) Day-2

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Solutions

       

1)A pipe can fill a tank in 6 hours, but due to a leakage it took 8 hours to fill the tank. If the tank is full, in what time will the tank become empty due to the leakage?

(a).48hrs

(b)26hrs

(C).24hrs

(d).16hrs

(e).None of these

2)Pipes p, q and r releases three different solution Hno2, hcland HI. And these three pipes fill the empty tank in 25minutes, 30minutes and 40 minutes respectively. If all the pipes are opened, what is the ratio of HI in that mixed solution in tank after 5 minutes?

(a). 15/59

(b).5/21

(c).7/19

(d).6/21

(e).None of these

3)A tank is fitted with 2 inlet pipes A and B. Both pipes are kept open for 15 minutes to fill 3/5 of the tank and pipe A is closed. If pipe A is thrice as fast as pipe B. How much time will be taken by B alone to complete the remaining work?

(a).45min

(b)50 min

(c).40min

(d).30min

(e).None of these

4) Two pipes A and B can fill a cistern in 371/2 minutes and 45 minutes respectively. Both pipes are opened. The cistern will be filled in just half an hour, if pipes B is turned off after

a) 5 min

b) 9 min

c) 10 min

d) 15 min

e) 20 min

 

5)In dwelling units, there are 2 pipes to full the tank. The first pipe can fill the tank 42 minutes and the second one can fill the tank in 35 minutes. At what time pipe one should be stopped if the tank should full in 15 minutes?

(a).25 min

(b).23min

(c).24min

(d)35min

(e).None of These

6)There are 2 taps to fill a tank. One tap can fill tank in 9 hours and another tap can fill the tank in 12 hours.  both tap are opened alternatively and howlong it will take to full the tank?(approximately)

(a).10hours

(b).9 hours

(c) 7hours

(d)15 hours

(e).None of these

7) Two pipes x and y fill the tank in 3 hours and 9 hours respectively. And the third pipe empties the tank in 15hours. If all three pipes are opened simultaneously and the tank already 37.5%  filled with water. At what time tank is get filled?

(a). 1 91/135hrs

(b).1 89/135

(c).2 11/135 hrs

(d).1 56/135 hrs

(e)None of these

8)A tank is filled in 5 hours by three pipes. A,B and C is twice as fast as B and B is twice as fast as A. How much time will pipe A alone take to fill the tanks?

(a).25hours

(b).30hours

(c).35hours

(d).28hours

(e).None of these

9)Three taps  A, B and  C are connected to a water tank and the rate of water From them are 42litres/hr, 56litres/hr and 48 liters/hr. Tap A and B fill the tank and C empties it. If the tank is completely filled in 16 hrs.What is the capacity of the tank? 

a)880 liters

b)990 liters

c)800 liters

d) 850 liters

e) None of these

10)Pipes P and Q can fill a tank in 12 hours and 15 hours respectively and R can empty it in 10 hours. If all three pipes are opened at 4am, at what time will half of the tank be filled?

(a). 2am

(b)4am

(c)  4 pm

(d)2pm

(e)None of these

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests