IBPS PO Prelims Quantitative Aptitude Questions 2019 (Day-6)

4.7
(7)

Dear Aspirants, Our IBPS Guide team is providing new series of Quantitative Aptitude Questions for IBPS PO Prelims 2019 so the aspirants can practice it on a daily basis. These questions are framed by our skilled experts after understanding your needs thoroughly. Aspirants can practice these new series questions daily to familiarize with the exact exam pattern and make your preparation effective.

Check here for IBPS PO Prelims Mock Test 2019

Check here for IBPS PO  Mock Test 2019

IBPS PO Prelims Quantitative Aptitude Questions 2019 (Day-06)

maximum of 10 points
Table is loading

Directions (1 – 5): Each question contains two quantities as Quantity I and Quantity II. Read the contents clearly and answer your questions accordingly.

a) Quantity I > Quantity II

b) Quantity I ≥ Quantity II

c) Quantity II > Quantity I

d) Quantity II ≥ Quantity I

e) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established

1) Quantity I: 15 students compete in a race. In how many ways 1st three prizes are given?

Quantity II: 2400

2) Quantity I: The average age of 12 boys is 30. The average age increase by 0.5, when Ram leaves the group. Find the age of Ram.

Quantity II: The average age of a class of 39 students is 15 years. If the age of the teacher be included, then the average increases by 6 months. Find the age of the teacher.

3) Quantity I: A dice thrown randomly, what is the probability of getting even numbers?

Quantity II: 2/3

4) Quantity I: Rs.200

Quantity II: Article is sold at x% profit whose MP is 400% above its CP and discount given on MP is 60%

5) Quantity I: A and B entered into a partnership with the investment ratio of 3:4. If the ratio of time period of their investments is 4:3 and the profit is Rs 12000, then find the value of A’s share.

Quantity II: Rs.7200

Directions (6 – 10): Read the following information carefully and answer the given questions

There are total x students in a class. Each students like one or more languages among three languages viz. Tamil, English and Hindi. 20% of the total students like only Tamil, which is equal to the students like only English. 60% of the total students who like only Tamil is the students who like Tamil and Hindi but not English. The students who like English and Hindi but not Tamil is 25% of the total students who like Only English and Only Tamil together. 5% of the total students like all the three languages and the ratio of the number of students like only Hindi to that of the students who like English and Tamil but not Hindi is 5: 6. The difference between the students like only Hindi and the students like Tamil and English but not Hindi is 36.

6) Total students who like only Hindi is what percentage of the total students who like only Tamil?

a) 28%

b) 60%

c) 75%

d) 48%

e) 54%

7) Find the total students who like at most one language

a) 480

b) 520

c) 360

d) 660

e) None of these

8) What is the ratio of the total students who like Tamil and Hindi but not English to the total students who like Tamil and English but not Hindi?

a) 2: 3

b) 4: 5

c) 3: 2

d) 1: 4

e) 8: 7

9) Find the total students who like Hindi

a) 660

b) 504

c) 216

d) 256

e) None of these

10) Find the total students who like at least two languages

a) 480

b) 660

c) 540

d) 720

e) None of these

Answers :

Direction (1-5) :

1) Answer: c)

Quantity I:

Given that, 15 students compete in a race and 1st three prizes are given.

Hence, required no. of ways= 15P3=15*14*13=2730

Quantity II: 2400

Hence, Quantity I < Quantity II

2) Answer: c)

Quantity I:

The age of Ram = (12 * 30) – (11 * 30.5) = 360 – 335.5 = 24.5 years

Quantity II:

The age of teacher = (40 * 15 1/2) – (39 * 15) = 620 – 585 = 35 years

Hence, Quantity I < Quantity II

3) Answer: c)

Quantity I:

Total possibility = (1, 2, 3, 4, 5 and 6)

Required probability = 3/6 = 1/2

Quantity II: 2/3

Hence, Quantity I < Quantity II

4) Answer: a)

Quantity I: Rs.200

Quantity II:

Let C.P be rs.100.

Given that M.P is 400% above C.P

So, M.P = 100 + (400/100) * 100 = 500

Also given that, discount given on MP is 60%

so, S.P = (100 – 60)/100 * 500 = 200

Since, article is sold at x% profit then profit% = x

We know Profit percentage = [(S.P – C.P)/C.P] * 100

x = [(200 – 100)/100] * 100

x = 100

Hence, Quantity I > Quantity II

5) Answer: c)

Quantity I:

According to the question,

Ratio of profit of A and B=(3*4): (4*3)

=1:1

Thus A’s share = (1/2)*12000=Rs 6000

Quantity II: Rs.7200

Thus Quantity I < Quantity II

Directions (6 – 10):

Total students in a class is x

Students like only Tamil = 20%

Students like only English = 20%

Students like Tamil and Hindi but not English = 60% of 20

= 3/5 * 20 = 12%

Total students like only English and only Tamil = 20% + 20% = 40%

Students like English and Hindi but not Tamil = 25% of 40

= ¼ * 40 = 10%

Students like all the three languages = 5%

Remaining students = 100% – (20% + 20% + 12% + 10% + 5%)

= 100% – 67% = 33%

Students like only Hindi = 33% * 5/11 = 15%

Students like Tamil and English but not Hindi = 33% – 15% = 18%

Difference between the students like only Hindi and the students like Tamil and English but not Hindi = 18% – 15% = 3%

3% of total students = 36

Total students = 36/3 * 100 = 1200

6) Answer: c)

Required percentage = 180/240 * 100

= ¾ * 100 = 75%

7) Answer: d)

Required total = (20% + 20% + 15%) * 1200

= 55/100 * 1200

= 660

8) Answer: a)

Required ratio = 144: 216

= 2: 3

9) Answer: b)

Required total = (15% + 5% + 12% + 10%) * 1200

= 42/100 * 1200

= 504

10) Answer: c)

Required total = (18% + 12% + 10% + 5%) of 1200

= 45/100 * 1200

= 540

4.7 / 5. Reviews 7

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests