SBI Clerk prelims Quantitative Aptitude Questions 2019 (Day-07)

Quantitative aptitude is one of the most focusing subjects among banking aspirants.In SBI Clerk Prelims there are 35 Marks allotted for this section. The Marks itself shows how weightage has given for Quantitative aptitude section. The SBI Clerk 2019 exam is approaching very shortly. The exam tentatively scheduled in June 2019. Understand the importance of time and use it in the right way. As we know that SBI aptitude test questions are easy but difficult to solve within the given time limit. So practice the only solution to perform well at the time of examination. Keeping all the things in mind we are giving attention for SBI Clerk Prelims Quantitative Aptitude section. Here you can get SBI Clerk Prelims Quantitative Aptitude Questions and answer on a daily basis. SBI Clerk Prelims Quantitative Aptitude Quiz will enhance your sped and accuracy in a self-directed way.

SBI Clerk prelims Quantitative Aptitude Questions 2019 (Day-07)

maximum of 10 points
Table is loading

Click Here to Take SBI Clerk Prelims Free Test

Directions (Q. 1 – 3): Each question given below contains a statement followed by Quantity I and Quantity II. Find the relationship among them and mark your answer as,

a) Quantity I > Quantity II
b) Quantity I ≥ Quantity II
c) Quantity II > Quantity I
d) Quantity II ≥ Quantity I
e) Quantity I = Quantity II or Relation cannot be established

1) Quantity I: The ratio between the present age of A and B is 1 : 2. The present age of C is 9 years more than that of A but 9 years less than that of B. Find the age of A, after 4 years?

Quantity II: The ratio of the present age of P and Q is 3 : 4. Present age of R is 4 years more than the present age of Q. The average present age of P, Q and R together is 16 years. Find the present age of R?

2) Quantity I: The sum of 5 consecutive even number is 160. Then find the smallest even number?

Quantity II: 32

3) Quantity I: The age of the teacher, if the average age of 28 students is 15 years. When the age of the teacher be included, the average increases by 1.

Quantity II: 5 years ago, the ratio of age of A and B is 4 : 1. If the difference between their ages is 30 years, then find the present age of A?

Directions (Q. 4 – 5): The following questions are accompanied by two statements. You have to determine which statement is sufficient to answer the question and give answer as,

I) Only statement I is sufficient

II) Only statement II is sufficient

III) Either statement I or II is sufficient

IV) Neither statement I nor II is sufficient

V) Both statement I and II is sufficient

4) Find the length of the platform?

I) 150 m long train crosses a pole in 8 sec but crosses a platform in 24 sec.

II) The train crosses the platform in 18 sec and the speed of the train is 75 Km/hr.

5) Find the area of the square plot?

I) The area and length of the rectangular plot is 448 Sq m and 28 m respectively.

II) The perimeter of the square plot is twice that of perimeter of rectangular plot.

Directions (Q. 6 – 10): Study the following information carefully and answer the given questions.

The following pie chart shows the total number of books in five different shops and the table shows the percentage of sold books and the ratio of story and horror books among the total books.

6) Find the average number of Story books in shop P, R and T together?

a) 710

b) 840

c) 650

d) 920

e) None of these

7) Total number of sold books in shop Q is what percentage of total number of sold books in shop S?

a) 105 %

b) 130 %

c) 80 %

d) 95 %

e) 70 %

8) Find the ratio between the total number of Story books in shop Q and S together to that of total number of horror books in shop P and T together?

a) 14 : 23

b) 25 : 36

c) 33 : 37

d) 47 : 44

e) None of these

9) Total number of horror books in shop Q and S together is approximately what percentage more/less than the total number of books in shop T?

a) 40 % less

b) 26 % less

c) 26 % more

d) 15 % more

e) 15 % less

10) Find the difference between the total number of horror books in shop Q, R and S together to that of total number of books sold in shop P?

a) 1740

b) 2150

c) 2360

d) 1570

e) None of these

Answers :

Directions (Q. 1 – 3):

1) Answer: a)

Quantity I:

The ratio between the present age of A and B = 1 : 2 (x, 2x)

Present age of C = Present age of A + 9 = x + 9

Present age of C = Present age of B – 9 = 2x – 9

According to the question,

X + 9 = 2x – 9

X = 18

The age of A, after 4 years = 22 years

Quantity II:

The ratio of the present age of P and Q = 3 : 4 (3x, 4x)

The present age of R = 4x + 4

According to the question,

3x + 4x + 4x + 4 = 48

11x = 44

X = 4

Present age of R = 20 years

Quantity I > Quantity II

2) Answer: c)

Quantity I:

X + x + 2 + x + 4 + x + 6 + x + 8 = 160

5x + 20 = 160

5x = 140

X = 28

Smallest number = x = 28

Quantity II:

32

Quantity I < Quantity II

3) Answer: c)

Quantity I:

Total age of 28 students = 28*15 = 420

Total age of 28 students + 1 teacher = 29*16 = 464

The age of the teacher = 464 – 420 = 44 years

(Or)

Shortcut:

N       Average

28      15

29      16

The age of the teacher = (28 + 16) or (29 + 15) = 44 years

Quantity II:

5 years ago, the ratio of age of A and B = 4 : 1(4x, x)

According to the question,

4x – x = 30

3x = 30

X = 10

The present age of A = 4x + 5 = 45 years

Quantity II > Quantity I

Directions (Q. 4 – 5):

4) Answer: a)

Statement I:

Let the platform of length be x,

The speed of the train is equal.

(150/8) = [(150 + x)/24]

450 = 150 + x

X = 300 m

Statement I is sufficient to answer the question.

Statement II:

Speed = (Train length + Platform length)/Time

Train length is not given. So we can’t find the platform length.

5) Answer: e)

From Statement I and II,

Area of rectangle = lb

448 = 28*b

b = 448/28 = 16 m

Perimeter of rectangular plot = 2*(l + b) = 2*(28 + 16) = 88 m

The perimeter of the square plot = 2*88 = 176 m

4a = 176

Side (a) = 176/4 = 44 m

Area of the square plot = a2 = 1936 Sq m

Directions (Q. 6 – 10):

6) Answer: a)

The total number of Story books in shop P, R and T together

= > 7500*(12/100)*(8/15) + 7500*(24/100)*(1/3) + 7500*(26/100)*(7/13)

= > 480 + 600 + 1050 = 2130

Required average = 2130/3 = 710

7) Answer: c)

Total number of sold books in shop Q

= > 7500*(18/100)*(80/100)

Total number of sold books in shop S

= > 7500*(20/100)*(90/100)

Required % = {[7500*(18/100)*(80/100)]/[ 7500*(20/100)*(90/100)]}*100

= > 80%

8) Answer: d)

The total number of Story books in shop Q and S together

= > 7500*(18/100)*(3/5) + 7500*(20/100)*(2/5)

= > 810 + 600 = 1410

The total number of horror books in shop P and T together

= > 7500*(12/100)*(7/15) + 7500*(26/100)*6/13)

= > 420 + 900 = 1530

Required ratio = 1410 : 1320 = 47 : 44

9) Answer: b)

Total number of horror books in shop Q and S together

= > 7500*(18/100)*(2/5) + 7500*(20/100)*(3/5)

= > 540 + 900 = 1440

Total number of books in shop T = 1950

Required % = [(1950 – 1440)/1950]*100 = 26 % less

10) Answer: a)

The total number of horror books in shop Q, R and S together

= > 7500*(18/100)*(2/5) + 7500*(24/100)*(2/3) + 7500*(20/100)*(3/5)

= > 540 + 1200 + 900 = 2640

Total number of books sold in shop P = 900

Required difference = 2640 – 900 = 1740

 

Related Articles:

SBI Clerk prelims Quantitative Aptitude Questions 2019 (Day-06)

SBI Clerk prelims Quantitative Aptitude Questions 2019 (Day-05)

SBI Clerk prelims Quantitative Aptitude Questions 2019 (Day-04)

 

/ 5. Reviews

Online Mock Tests 2019: