“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-39

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk 2018 Day-39

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the question given below.

There are ten persons sitting in a parallel row facing each other. A, B, C, D and E are five persons facing south. P, Q, R, S and T are facing north. But not necessary to be in the same order. They all from likes three different types of cars namely, Toyota, Audi, Benz. Not less than three persons and not more than four person likes the same car.

P sits second to the left of one who likes Audi. B sits second to the left of E. The person who likes same car will not sits together. P and the person who faces P likes same car. B does not like Toyota. Only two persons sits between T and S. T and S both of them likes Benz. A sits second to the right of D, who likes Benz. Neither E nor A sits at any extreme end of the row. The S faces B. One of the immediate neighbor of E like Audi car. Q and the person who likes Audi are immediate neighbor.

1). Name the Car which was liked by P?

a). Audi

b). Benz

c). Toyota

d). Either a or b

e). Cannot be determined

2). Name the car which was liked by more than three persons?

a). Audi

b). Benz

c). Toyota

d). Either a or c

e). Cannot be determined

3). Four among the five are alike in such a way based on certain arrangement. Find the one who does not belong to the group?

a). S

b). B

c). P

d). C

e). R

4). Name the person who sits second to the right of one who faces R?

a). D

b). C

c). E

d). A

e). B

5). Find the one who matched correctly from the below given arrangement?

a). P – Audi

b). R – Toyota

c). T- Audi

d). E – Benz

e). C- Toyota

  

Direction (6-10): Read the following information carefully and answer the question given below.

 

Alphabets G H E Q V U P M C W K L N A D I
Codes 1 5 @ ^ 9 ! % 8 & * 7 4 2 µ α

 

Conditions:

i). If first letter in consonant and third letter of vowel, both the codes can be interchanged.

ii). If second and fourth letters are consonants then both letters should be coded as code of I.

iii). If first and fifth are vowels then. Both a letter should be coded as last letter.

6). What is the code for the letters “GEPWL”?

a). %@1*4

b). 1%*[email protected]

c)[email protected]%*1

d). [email protected]%*4

e). %[email protected]*

7). What is the code for the letters “EVKLN”?

a). 7αα[email protected]

b). @2α7!

c). @α7α2

d). $72αα

e). None of these

8). What is the code for the letters “NADIC”?

a). µ≤2α&

b). 2≤µα&

c). ≤2µα&

d). µ2≤α&

e).None of these

9).What is the code for the letters “MEWKI”?

a). 87*@α

b). 78*α@

c). [email protected]*7α

d). α[email protected]*

e). None of these

10). What is the code for the letters “UGHIA”?

a). ≤≤15!

b). ≤15α≤

c). !15α!

d). 15α≤≤

e). ≤!15≤α

 

Directions (11-13): In each group of questions below are four statements followed by two conclusions numbered I and II. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from commonly known facts and then decide which of the given conclusions logically follows from the two/three statements disregarding commonly known facts.

a) If only conclusion I follows.

b) If only conclusion II follows.

c) If either conclusion I or conclusion II follows.

d) If neither conclusion I nor conclusion II follows

e) If both conclusion I and conclusion II follow.

11).

Statement:

Some Tissue are Woolen

No Woolen are Cotton

All Cotton are Nylon

Some Cotton are Synthetic

Conclusion:

i). Some Synthetic are not Nylon

ii).Some Tissue are not Cotton

12).

Statement:

No Mobiles are Tablets

All Tablets are Laptops

Some Laptops are Palmtop

Some Computers are Tablets

Conclusion:

i).Some Computers being Palmtops are possible

ii). All Computers being Mobiles are Possible

13).

Statement:

All Winter are Spring

Some Spring are Summer

No Summer are Rainy

All Rainy are Autumn.

Conclusion:

i). All Autumn being Spring are possible

ii). At least some Spring being Rainy are possible

Direction (14-15): Read the following information carefully and answer the question given below.

A, B, C, D, E and F are the six persons on the class. A scored less mark than B. C scored more marks than D. F scores less marks than E. A scores more than F, but less than C. D scored less than B and A. F scored less than D, who scored less than E. D scored 65 marks.

14). What will be the score of E, if difference of D and third highest person was 10?

a).64

b).80

c).82

d).73

e). Cannot be determined

15). What will be the score of A, if C scored 80 marks?

a). 64

b). 100

c). 71

d). 63

e). Cannot be determined

 

Direction (16-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Abi, Banu, Chinnu, Darthi, Elakya, Fathima, Gayu and Hema are the eight persons lives in nine floor apartments. Each of them lives in one floor but not necessary to be in the same order. The first floor numbered one, its above floor numbered two and so on till top floor. They all likes eight different fruits, namely Apple, Orange, Grapes, Guava, Cherry, Blueberry, Jackfruit and Apricot.

The number of persons lives above one who like Grapes are equal to numbers of lives below the person who like Guava. Only two person lives between one who like Jackfruit and one who likes Guava. The person who likes cherry lives one of the floor above vacant floor. Elakya likes Blueberry who lives in even numbered floor, below one who likes Guava. Only five persons lived below Darthi, who lives on odd numbered floor. Abi lives immediately above Fathima. The person who likes Jackfruit does not lives at top most floor.  Only one person lives between Fathima and Vacant floor. Elakya will not lives immediately below or above vacant floor. The person who likes Jackfruit lives immediately above one who likes Apricot. Chinnu lives two floor below one who likes Apple. Only one person lives between Gayu and Banu. Not more than two persons lives between one who likes Orange and Banu.

16). Which among the following floor was Vacant?

a). Third

b). Fourth

c). Fifth

d). Sixth

e). Cannot be determine

17).Which among the following fruits does Abi likes?

a). Guava

b). Grapes

c). Apple

d). Jackfruit

e). Cherry

18).How many persons lives between Darthi and Vacant floor?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). None of these

19).Name the person who like Apricot?

a). Abi

b). Hema

c).Darthi

d).Gayu

e). None of these

20). Who among the following was matched correctly, from the below given arrangement?

a).Abi – 6 – Guava

b). Fathima – 5 – Grapes

c).Chinnu – 2 – Jackfruit

d).Gayu – 5 – Grapes

e).Elakya- 4 – Blueberry

Answers:

Direction (1-5)

1. Answer: C

2). Answer: C

3). Answer: E

4). Answer: B

5). Answer: E

Direction (6-10):

6). Answer: D

The given letters does not follow any condition so, GEPWL is coded as [email protected]%*4

7). Answer: C

The given letters “EVKLN” follows the condition (ii). So, the letters are coded as “@α7α2”.

8). Answer: B

The given letters “NADIC” does not follow any condition. so, the letter can be coded as “2≤µα&”

9).Answer: C

The given letters does not follow any condition so, MEWKI is coded as [email protected]*7α

10). Answer: B

The given letters “UGHIA” follows the condition (iii). so, the letter can be coded as “≤15α≤”

 

11.

Answer: B

12.

Answer: A

13.

Answer: E

14.

Answer: D

15.

Answer: C

Direction (16-20)

9 Abi Cherry
8 Fathima Jackfruit
7 Darthi Apricot
6 Vacant
5 Gayu Grapes
4 Hema Guava
3 Banu Apple
2 Elakya Blueberry
1 Chinnu Orange

 

16. Answer: D

17).Answer: E

18. Answer: D

19. Answer: C

20.  Answer: D

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests