“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-42

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-42

maximum of 20 points
Table is loading

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

 

Direction(1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons completed their 12th standard with different pass percentages, like 70%, 75%, 82%, 85%, 87%, 89%, 90% and 93% but not necessarily in the same order. They joined the college in four different months in a samedate and year namely June, July, Augustand September. In each month only two students join in the college

The person who scored second highest mark will join the college in the month of June. V and the person who scored the mark less than 80% was joined the college in same month.  W was not scored more than 90%. U and the person who scored 75% joined the college in the month which contains thirty-one days.V scored more than W but less than U, they will never joint the college together. T joined the college which contains thirty one days but not with U. Only two persons jointed the college after W. V jointed the college after R. Q joined the collegenext month ofthe joining of R, who scores 82%. P scored more than V but less than T.U was not joined the college with W.

1). How many persons scored more than W?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

2). who among the following persons are matched correctly?

a). T– 89%– July

b). W– 85%– July

c). S– 87%– September

d). P– 93%– June

e). None of these

3). On which month does Q joined the college?

a). June

b). July

c). August

d). September

e). Cannot be determined

4). How much percentage does P scored?

a). 85%

b). 89%

c). 93%

d). 90%

e). None of these

5). How many persons scored between U and T?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

Direction(6-10):Read the following information carefully and answer the questions given below.

ETP  GAZ  PAN  AFN  BNA  JRA

6). How many letters are there between second letter of the third word and first letter of the first word as per alphabetical series?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than Four

7). If all the letters in the words are arranged in alphabetical order from left to right, within the word. And  all the words are then arranged in alphabetical order from left to right. Then which among the following word will be second from the right end?

a). ETP

b). GAZ

c). AFN

d). PAN

e). JRA

8). If all the words are arranged in alphabetical order from left to right, then how many meaningful words can be framed by using the word ,second from the right end?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). More than three

9). If first letter is interchanged to second letter of the word, Second letter is interchanged to third letter of the word, third letter is interchanged to first letter of the word. Then they are written in alphabetical order from right to left. How many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). More than Three

10). If all the letters in the words are arranged in alphabetical order from left to right, within the word. And all the words are then arranged in alphabetical order from left to right. How many letters are there in alphabetical series between second letter of the fifth word and third letter of the fourth word from the left end?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than four

 

Direction(11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Anu, Bama, Chitra, Deepika, Eswari, Geetha, Reetha, and Sana are the eight person lives in five different floors. The lowermost floor of the building is numbered 1 and the topmost floor of the building is numbered 5. Each floor contains two rooms, first room from left named A, second room from left named B. Only One vacant room will be in A and B.

Only one person lives below Bama, who does not live in same room as Chitra. Only one person lives between vacant floor and Geetha. Anu and Sunil will lives in same floor. Only one person lives between Chitra and Eswari. Deepika and Reetha will lives in same room in consecutive floors. Neither Chitra’s neighbour room, nor Geetha’s neighbour room were vacant.Eswari lives one of the floor above Anu. Chitra lives one of the floor above Eswari. Anu will not live above the vacant room. Geetha does not liketo live in room B. There are two floors between Sunil and Reetha.

11). Name the person who lives with Geetha?

a). Reetha

b). Deepika

c). Chitra

d). Vacant

e). Bama

12). Name the person who lives in floor number 1?

a). Anu

b). Eswari

c). Geetha

d). Bama

e). Chitra

13). On which floor does Geetha lives?

a). First

b). Second

c). Third

d). Fourth

e). Fifth

14). How many floors are there between vacant floor in A and B?           

a). None

b). One

c). Two

d). Three

e). Four

15). Who is an immediate neighbour of Deepika?

a). Anu

b). Bama

c). Sunil

d). Vacantroom

e). Reetha

16).In which of the given expression does the expression P > G and F > H definitely hold True?

a). B > P ≥ A ≤ C = F ≥ K; G> A ≤ H = L

b). B>P<A>C = F ≥ K; G< A >H ≥ L

c). B<P ≥ A ≤ C ≤ F = K; G = A ≤ H<L

d). B>P = A<C<F ≤ K; G< A ≥ H = L

e). B>P = A<C<F = K; G> A <H ≥ L

17). Which of the following symbols should replace the question mark in the given expression in order to make A ≤ B definitely true? A = C = D?E ? B

  1. a) <, <
  2. b) ≤, =
  3. c) ≤, <
  4. d) <, ≤
  5. e) None of these

18). A man introduced the girl that: “She is the only daughter of my mother’s daughter-in-law’s husband”. Then how was that girl related to that man?

a). Mother

b). Daughter

c). Wife

d). Niece

e). Cannot be determined

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the question given below.

There are five members in the class, namely A, B, C, D and E. They all in different height and weight. A is taller than E and D. Ais lighter than only D. The person who was shortest among the group was heaviest. B is shorter than only C and she is lightest of all. E is heavier than C.

 

19). Who among the following was second lightest in the group?

a). A

b). E

c). D

d). C

e). B

20). Who among the following was second tallest in the group?

a).C

b). A

c). B

d). E

e). D

Answers:

Direction(1-5):

June P 90%
R 82%
July U 89%
Q 75%
August T 93%
W 85%
September V 87%
S 70%

1). Answer: D

2). Answer: E

3). Answer:B

4). Answer: D

5). Answer: A

 

Direction(6-10):

6). Answer: C

A – E à There are three letters

7). Answer: D

ETP  GAZ  PAN  AFN  BNA  JRA

EPT  AGZ  ANP  AFN  ABN  AJR

ABN  AFN  AGZ  AJR  ANP  EPT

8). Answer: A

ETP  GAZ  PAN  AFN  BNA  JRA

AFN  BNA  ETP  GAZJRA PAN

By using JRA à JAR.

9). Answer: B

ETP  GAZ  PAN  AFN  BNA  JRA

PET  ZGA  NPA  NAF  ABN  AJR

ZGA  PET   NPA  NAF  AJR  ABN

10). Answer:  C

ETP  GAZ  PAN  AFN  BNA  JRA

EPT  AGZ  ANP  AFN  ABN  AJR

ABN  AFN  AGZAJR  ANP  EPT

Between  N and R there are three letters.

 

Direction(11-15):

A B
5 Vacant Deepika
4 Chitra Reetha
3 Geetha Bama
2 Eswari Vacant
1 Anu Sunil

11). Answer: E

12). Answer: A

13). Answer: C

14). Answer: C

15). Answer: D

 

16).Answer:  D

B > P = A < C < F ≤ K; G < A ≥ H = L à P > G(True), F > H(True)

17). Answer: B

A = C = D ≤ E = B

18). Answer: E

The girl may be that man’s daughter or his brother’s daughter.

 

Direction (19-20):

19.Answer: D

Height: C > B > A > E > D

Weight: D > A > E > C > B

20). Answer: C

Height: C > B > A > E > D

Weight: D > A > E > C > B

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Online Mock Tests 2019: