“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-43

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-43

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Dhara, Deepa, Divya, Diya, Diana, Deepisha, Dhanya  and Dhanuja  are the eight persons living in three different floor. Minimum two person and maximum three person live in each floor. They all likes eight different colours, namely Red, Blue, Yellow, Orange, Violet, Indigo, Green and Magenta they all not necessary to be in the same order. The lowermost floor of the building is numbered 1 and the topmost floor of the building is numbered 3.

The person who likes Indigo does not stay with Diana. The person who likes blue colour lives one of the floors below one who likes Magenta. Dhara stay with a person who likes yellow colour and she does not like Violet. Diya lives one of the floors above Deepisha. The person who likes Red colour does not like to stay with the person who likes Magenta. The person who likes Green and Blue lives in same floor. Divya and Deepa lives in same floor. The person who like orange colour lives immediately above Dhanuja, who does not likes Red colour. Diana lives one of the floor below one who likes Yellow. Deepa and Divya neither likes Violet nor likes Yellow colour. The person who likes blue colour does not stay with the Deepa. The person who likes orange does not like to stay in odd numbered floor. Dhanya neither likes Orange nor likes Yellow.  Diana neither likes Red nor likes Blue colour. The person who likes Violet colour will lives in even numbered floor. Divya does not likes Magenta. Only two persons lives in the floor where, the person who likes Indigo lives.

1). Name the person who likes Violet?

a). Diya

b). Deepisha

c). Dhanya

d). Cannot be determined

e). None of these

2). On which floor does Divya lives?

a). First

b). Second

c). Third

d). Either a or b

e). None of these

3). Who among the person stay with “Diana”?

a). The person who like Magenta colour

b). Dhanya

c). The person who likes Yellow colour

d). The person who likes Red colour

e). None of these

4). Who among the following person were matched correctly from the below given details?

a). Dhara – Magenta

b). Diya – Orange

c). Deepa – Indigo

d). Deepisha – Blue

e). Dhanya – Violet

5). On which floor does only two persons lived?

a). First

b). Second

c). Third

d). Either b or c

e). Cannot be determined

Direction (6-10):  The statement is given in the question. Some conclusions are given in the options find the conclusion which does not follow the statement.

6).

 Statement:

Some LAN are MAN

No MAN are VAN

All LAN are HAN

Some VAN are WAN

a). Some HAN are MAN

b). All HAN being VAN are possible

c). Some LAN are not VAN

d). Some WAN are not MAN

e). Some WAN are LAN

7).

Statement:

All Diodes are Triode

No Triodes are Zener diode

Some Zener diodes are PN junction diode

No PN junction diode are Transistor.

a). No Diode are Zener diode

b). All PN junction diode being Zener diode are possible

c). All PN junction diode being Triode are Possible

d). Some Diode are not PN junction diode

e). Some Zener diode are not Transistor

8).

Statement:

Some C are C++

All C++ are Java

No C++ are PHP

All PHP are HTML

a). No Java are PHP

b). Some C are not PHP

c). All HTML being Java are possible.

d). Some PHP are not Java

e). All C being Java are Possible

9).

Statement:

No Red soil are Black soil

All Black soil are Alluvial soil

All Alluvial Soil are Sand

No Alluvial Soil are Clay.

a). Some Sand are not Clay

b). Some Alluvial soil are not Red soil

c). All Red soil being Alluvial Soil are possible

d). No Sand are Clay

e). All Clay being Sand are Possible

10).

Statement:

All Pallavas are Pandiyas

No Pandiyas are Cheras

All Cheras are Cholazs

Some Cholazs are Guptas

a). Some Pandiyas are being Cholazs are possible

b). No Pallavas are Cheras

c). Some Cholazs are not Pandias

d). Some Guptas are not Pandias.

e). All Guptas are Cheras

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A certain number of persons are sitting in the linear line all faces South. Only three person lives between A and B. C sits fourth to the right of B. C is not an immediate neighbour of H. Only five persons sits between D and F. G sits second to the left of F. D will not sits fourth to the left of G. E sits third to the left of A  and sits second to the right of F. Only two persons sits between C and R, who is not an immediate neighbour of B. Not more than nine persons and not less than six persons sits to the right of B. L sits exactly between H and R. D sits to the right of A.

11). How many persons are sits in the straight line?

a). Twenty Three

b). Twenty Two

c). Twenty One

d). Twenty

e). None of these

12). How many persons are sits between A and D?

a). One

b). Two

c). Three

d). None

e). Cannot be determined

13). How many persons sits to the left of A?

a). Six

b). Seven

c). Eight

d). Nine

e). Cannot be determined

14). How many persons sits between C and L?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than four

15). How many persons sits between B and E?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). More than four

Direction (16-18): In each of the following questions, two statements numbered I and II are given. There may be cause and effect relationship between the two statements. These two statements may be the effect of the same cause or independent causes. These statements may be independent causes without having any relationship.

16).

Statement I: Rajasthan assembly has passed an amendment bill awarding death penalty for convicts involved in the rape of girls below 12 years of age.

Statement II: Rajasthan Government has planning to improve the protection to girl children and to increase the security to girl child.

a). Statement I is cause and Statement II is its effect

b). Statement II is cause and Statement I is its effect

c). Both statement I and II are independent cause

d). Both Statement I and Statement II are effect of independent cause

e). Both statement I and Statement II are effects of some common cause

17).

Statement I: Nowadays developing and developed countries in Asia and pacific region were focusing to improve the production of electricity through renewable sources

Statement II: The Asian Development Bank (ADB) and the International Solar Alliance (ISA) has signed a cooperation arrangement to promote solar energy deployment in Asia and the Pacific.

a). Statement I is cause and Statement II is its effect

b). Statement II is cause and Statement I is its effect

c). Both statement I and II are independent cause

d). Both Statement I and Statement II are effect of independent cause

e). Both statement I and Statement II are effects of some common cause

18).

Statement I: The government of Telangana launched Women Entrepreneurship Hub (WE-Hub). The incubator will help women entrepreneurs establish their own enterprises by providing services including seed funding, mentoring, and business guidance.

Statement II: Nowadays, Women entrepreneurs are very much eager to develop a new product in related to emerging technologies.  As, the special funds are given to female children to provide education.

a). Statement I is cause and Statement II is its effect

b). Statement II is cause and Statement I is its effect

c). Both statement I and II are independent cause

d). Both Statement I and Statement II are effect of independent cause

e). Both statement I and Statement II are effects of some common cause

Direction (19-20): Each question given below consists of a statement, followed by two arguments numbered I and II. You have to decide which of the arguments a ‘strong’ argument is and which a ‘weak’ argument is.

19).

Statement: Delhi’s Indira Gandhi International Airport (IGIA) and Mumbai’s Chatrapathi Shivaji Maharaja International Airport have beaten 1,952 other airports from 176 countries to tie at number one for world’s best airports, as per Airports Council International (ACI) ASQ 2017 rankings.

Argument I: some of the Indian Airport was ranked as world’s best airport, while comparing to all other airports around the world.

Argument II: All the Airports in India is best and No other airports are equivalent to other airports in India.

a) Only argument I is strong

b) Only argument II is strong

c) Either argument I or II is strong

d) Neither argument I nor II is strong

e) Both argument I and II are strong

20).

Statement: The Karnataka government unveiled the State flag (nada dhwaja) for the state.  The proposal will be now sent to the Union Home Ministry for approval, since a State has no powers to announce its own flag.

Argument I:  Central government already announced that, No state should have its own flag or no special emblems should be announced separately.

Argument II: Karnataka was the first state to announce its own state flag to represent it. No other state has even planed to design its flag.

a) Only argument I is strong

b) Only argument II is strong

c) Either argument I or II is strong

d) Neither argument I nor II is strong

e) Both argument I and II are strong

Answers:

Direction (1-5):

i). The person who likes Violet colour will lives in even numbered floor.

ii). The person who likes orange does not like to stay in odd numbered floor.

iii). The person who like orange colour lives immediately above Dhanuja, who does not likes Red colour.

iv). Diana lives one of the floor below one who likes Yellow.

v). Dhara stay with a person who likes yellow colour and she does not like Violet.

Case (i)                         Case (ii)                            Case(iii)

3 Dhara Yelllow Dhara Yellow
2 Violet Orange Diana Violet Orange Violet

(Dhara)

Orange

(Dhara)

Yellow
1 Dhanuja Dhanuja Diana Dhanuja Diana

 

vi). Divya and Deepa lives in same floor.

vii). Deepa and Divya neither likes Violet nor likes Yellow colour.

Case (i)                         Case (ii)                            Case(iii)

3 Dhara Yelllow Dhara Yellow Deepa Divya
2 Violet Orange Diana Violet Orange Violet

(Dhara)

Orange

(Dhara)

Yellow
1 Deepa Dhanuja Divya Dhanuja Diana Dhanuja Diana

Case(ii) –> does not follows (vi) and (vii) condition.

viii). Diya lives one of the floors above Deepisha.

ix). The person who likes blue colour lives one of the floors below one who likes Magenta.

Case (i)a                         Case(iii)a

3 Dhara

Magenta

Yelllow

Diya

Deepa

(Magenta)

Divya

(Magenta)

2 Violet

(Deepisha)

Orange

(Deepisha)

Diana Violet

(Diya) (Dhara)

Orange

(Dhara)

Yellow

(Diya)

1 Deepa

(Blue)

Dhanuja

(Blue)

Divya

(Blue)

Deepisha

(Blue)

Dhanuja

(Blue)

Diana

(Blue)

 

Case (i)b

3 Dhara

 

Yelllow

Diya

2 Violet

(Deepisha)

Orange

(Deepisha)

Diana

Magenta

1 Deepa

(Blue)

Dhanuja

(Blue)

Divya

(Blue)

Case(i)a, Case(i)b –> Does not follows condition (x)

x). The person who likes blue colour does not stay with the Deepa

Case(iii)a

Deepa

(Magenta)

Divya

(Magenta)

Violet

(Diya) (Dhara)

Orange

(Dhara)

Yellow

(Diya)

Deepisha

(Blue)

Dhanuja

(Blue)

Diana

(Blue)

 

xi). Dhanya neither likes Orange nor likes Yellow.

Case(iii)a

Deepa

(Magenta)

Divya

(Magenta)

Violet

Dhanya

Orange

Dhara

Yellow

Diya

Deepisha

(Blue)

Dhanuja

(Blue)

Diana

(Blue)

 

xii). The person who likes Red colour does not like to stay with the person who likes Magenta.

xiii). Diana neither likes Red nor likes Blue colour.

xiv). The person who likes Green and Blue lives in same floor.

xv). Divya does not likes Magenta.

Case(iii)a

Deepa

Magenta

Divya

Indigo

Violet

Dhanya

Orange

Dhara

Yellow

Diya

Deepisha

Red

Dhanuja

Blue

Diana

Green

 

3 Divya – Indigo Deepa – Magenta
2 Dhara – Orange Dhanya – Violet Diya – Yellow
1 Deepisha – Red Diana – Green Dhanuja – Blue
  1. Answer: C

2). Answer: C

3). Answer: D

4). Answer: E

5). Answer: C

Direction (6-10): 

6).Answer: E

7).Answer: C

8).Answer: A

9).Answer: D

10).Answer: E

 

Direction (11-15):

i). Only three person lives between A and B.

Case (i): A  __  __  ___  B

Case (ii):  B __  ___  ___  A

 

ii). C sits fourth to the right of B.

Case (ii):  C __  ___  ___ B __  ___  ___  A

 

iii). Only five persons sits between D and F.

iv). G sits second to the left of F.

D ___  ____  ____  ____  ___  F __ G

F  ___  G  ____  ___  ____  D

 

v). E sits third to the left of A and sits second to the right of F.

Case (ii):  C __  ___  ___ B __  ___  D  A  ___  ___  E ___  F __ G

Case (iii): C __  ___  ___ B __  ___  ___  A  ___  ___  E __ F ___ G ___   ___  ____  D

 

vi). Not more than nine persons and not less than six persons sits to the right of B.

vii). L sits exactly between H and R.

viii). C is not an immediate neighbour of H.

ix). Only two persons sits between C and R, who is not an immediate neighbour of B.

Case (ii): H L R ___  ___ C __  ___  ___ B __  ___  D  A  ___  ___  E ___  F __ G

Case (iii): H L R ___  ___ C __  ___  ___ B __  ___  ___  A  ___  ___  E __ F ___ G ___   ___  ____  D

x). D sits to the right of A.

Case (ii): H L R ___  ___ C __  ___  ___ B __  ___  D  A  ___  ___  E ___  F __ G

H L R ___  ___ C __  ___  ___ B __  ___  D  A  ___  ___  E ___  F __ G

11). Answer: C

12). Answer: D

13). Answer: B

14). Answer: C

15). Answer: E

Direction (16-18):

16).Answer: B

Explanation: Here Statement II was Cause and Statement I was the measures taken as the result of statement II.

17).Answer: A

Explanation: Here statement I was a cause for statement II. So, Option A will be the answer.

18).Answer: D

Explanation:  Statement I and Statement II are not relevant to each other. So Option D follows.

Direction (19-20):

19).Answer:  A

Explanation: Only Argument I follows.

20).Answer:  D

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests