“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-45

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-45

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Parkavi, Pavithra, Prashanthini, Pradeepa, Praneetha, Prathiksha, Preethy and Priyanka are the eight persons born of different years like 1964, 1974, 1978, 1981, 1989, 1993, 1999 and 2001. They all working in eight different companies namely, Bosch, Adidas, TCS, CTS, Infosys, Wipro, Dell, Tech Mahindra. But they all not necessary to be in the same order. Consider all the people were born on same month in different years. The age of the persons are calculated as per 2017.

 The person whose age is 24 will either work in Tech Mahindra or TCS. Not more than two persons was younger than Parkavi. Only two person born between Praneetha and the person who was working in Wipro. Praneetha was not younger than the person who was working in Bosch. Only one person born between Pradeepa and the person who was working in Bosch. Pradeepa was not younger than Priyanka. The difference of age between Praneetha and Preethy was not less than ten years, but not more than fifteen years. The person who was working in Dell was younger than the person who was working in TCS. Pavithra was younger than the person who was working in TCS, but not younger than the person who was working in Adidas. Pradeepa was not working in Adidas. The person who was working in TCS was younger than the person who was working in Infosys. Praneetha does not work in Infosys. The person who was working in Bosch was born immediately after Priyanka who was working in Wipro. Pavithra was not working in Bosch. Preethy was elder than Prashanthini. Difference of age between Preethy and Prashanthini is three lesser than the difference of age between Prathiksha and Prashanthini. The person who was oldest among the person was working either in CTS or in TCS.

1). Who among the following person was working in Adidas?

a). Parkavi

b). Prashanthini

c). Preethy

d). Pradeepa

e). None of these

2). On which year the person who was working in CTS born?

a). 1974

b). 1981

c). 1989

d). 2001

e). None of these

3). How many persons born between Preethy and the person who working in Adidas?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these.

4).Name the person who was working in Dell?

a). Praneetha

b). Preethy

c). Pradeepa

d). Prathiksha

e). None of these

5). On which year Prashanthini born?

a). 1999

b). 1993

c). 1989

d). 1981

e). Cannot be determined

Direction (6-10):

In certain codes;

“Stephen was famous physicist”  was coded as “hgm uzh dzh ksg”

“Shajahan built tourist spot tajmahal” was coded as “yfg glg gzo hsm hkg”

“Thesis for new development” was coded as “uli gsh mvd wvg”

6). What is the code for the word “Panic”?

a). rce

b). kzx

c). jky

d). vmr

e). None of these

7).What is the code for the word “Budding”?

a). yft

b). meb

c). asd

d). None of these

e).Cannot be determined

8).What is the code for the word “Enhancement”?

a).aex

b).fhr

c). sfe

d). None of these

e).Cannot be determined

9).What is the code for the word “scientist”?

a). qwr

b). hxg

c). hgm

d). None of these

e).Cannot be determined

10). what is the code for the word “election”?

a). cam

b). gsr

c). vom

d). None of these

e).Cannot be determined

 

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight persons sits in circular table, some faces inside and some faces outside the table. But they all not necessary to be in the same order.  Not more than two persons sits together will faces same direction. They all are aged between 40-60. Like 40, 43, 45, 47, 49, 53, 55 and 59. They all sitting around the circle in the same order.

P sits second to the left of S. R sits second to the left of Q. W is an immediate neighbour of T and sits third to the right of V. S was elder than Q. V faces the person who sits third to the left of P and he is not T. Q faces same direction as P. S sits second to the right of U. R was nine years elder than T. W and T faces opposite direction of R. T will face inside the circle.

11). What was the age of S?

a). 40

b). 49

c). 53

d). Cannot be determined

e). None of these

12). What is the difference between the ages of S and T?

a). 10

b). 9

c). 6

d). 13

e). Cannot be determined

13). Name the person who sits third to the right of Q?

a). T

b). P

c). S

d). W

e). None of these

14). How many person sits between S and one who faces V, when counted in clockwise direction of S?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

15). Name the person who was eldest among the group?

a). P

b). Q

c). R

d). S

e). T

Direction (16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are two generations and eight persons in the family. They are A, B, C, D, E, F, G and H. Only three married couples in the family. E and H are married couple. H is sister-in-law of D. C is only Brother-in-law of E. A is mother of F. G is aunt of C, who is only brother of F. F is daughter of B, who is father-in-law of D. D has only one brother and no sisters. Mother of C has no siblings.

16). How was G related to D?

a). Aunt

b). Mother

c). Daughter

d). Cannot be determined

e). None of these

17). How was F related to H?

a). Brother-in-law

b). Brother

c). Sister

d). Sister-in-law

e). Cannot be determined

18). How was C related to F?

a). Sister

b). Cousin

c). Brother

d). Father

e). Cannot be determined

 

Direction (19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 1meter to the west of B, who was 1 meter south of D. D stands 4 meter north of E. C stands 3 meter north of F, who stands 2 meter East of E.

19). On what direction does A stands with respect to C?

a). East

b). West

c). North

d). South

e). Cannot be determined

20). What is the distance between D and C?

a)√3

b).√2

c).√5

d). 5

e). None of these

Answers:

Direction (1-5):

i).The person whose age is 24 will either work in Tech Mahindra or TCS.

ii). Not more than two persons was younger than Parkavi.

iii). Only one person born between Pradeepa and the person who was working in Bosch.

iv). The person who was working in Bosch was born immediately after Priyanka who was working in Wipro.

v). Only two person born between Praneetha and the person who was working in Wipro.

x). Pradeepa was not younger than Priyanka.

vi). The person who was working in Dell was younger than the person who was working in TCS.

Case(iii)b does not follows condition (vi)

vii). Pavithra was younger than the person who was working in TCS, but not younger than the person who was working in Adidas.

viii). Pavithra was not working in Bosch.

 x). Pradeepa was not working in Adidas.

ix). Difference of age between Preethy and Prashanthini is three lesser than the difference of age between Prathiksha and Prashanthini.

xi). The person who was oldest among the person was working either in CTS or in TCS.
xii). The person who was working in TCS was younger than the person who was working in Infosys.

1964 Praneetha CTS
1974 Preethy Infosys
1978 Pradeepa TCS
1981 Priyanka Wipro
1989 Prashanthini Bosch
1993 Pavithra Tech Mahindra
1999 Parkavi Adidas
2001 Prathiksha Dell

1). Answer: A

2). Answer: E

The person who was working in CTS born in 1964

3). Answer: D

4).Answer: D

5). Answer: C

Direction (6-10):

6). Answer: B

The reverse of first letter P –> K, Reverse of second letter A –> Z, Reverse of last letter C –> X

7). Answer: A

The reverse of first letter B –> Y, Reverse of second letter U –> F, Reverse of last letter G –> T

8). Answer: D

The reverse of first letter E –> V, Reverse of second letter N –> M, Reverse of last letter T –> G

9). Answer: B

The reverse of first letter S –> H, Reverse of second letter C –> X, Reverse of last letter T –> G

10). Answer: C

The reverse of first letter E –> V, Reverse of second letter L –> O, Reverse of last letter N –> M

Direction (11-15):

i). P sits second to the left of S.

ii). S sits second to the right of U.

iii). W, who is an immediate neighbour of T, sits third to the right of V.

iv). V faces the person who sits third to the left of P and he is not T.

v). Q faces same direction as P.

vi). W and T faces opposite direction of R. T will not face inside the circle.

vii). R was nine years elder than T.

viii). S was elder than Q.

11). Answer: C

12). Answer: D

13). Answer: B

14). Answer: B

15). Answer: A

Direction (16-18):

16). Answer: D18:54:57

17). Answer: E

18). Answer: C

Direction (19-20):

19). Answer: B

20). Answer: C

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests