“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-47

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-47

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction (1-5): Read the following information carefully and answer the question given below.

A, B, C, D, E, F, G and H are the eight persons sitting in a linear row facing south.

Only two people sits between A and H. More than three person’s sits between G and H, who sits second to the second to the left of F. E will not sits to the right of A. F sits third to the left of the one who sits at extreme end of the line and he is an immediate neighbour of A. As many persons sits between C and B is equal to sits between B and E.

1). If all the persons are made to sit in alphabetical order from right to left, then how many of them will remains in their original position?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

2). How many persons sits between C and H?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

3). Four among the five are alike in such a way based on their arrangement. Find the one who does not belongs to the group?

a). AG

b). BA

c). DB

d). EH

e). CH

4). If B was related to G, C was related to H, then who among the following was related to D?

a). E

b). A

c). F

d). B

e). G

5).How many persons where sits between C and the person who sits third to the right of E?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None of these

Direction (6-8): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands west of C, who stands south of E. E stands northwest of B who stands 5 meter south of F. D stands west of F and stands 4 meter north of E. E stands 2 meter north east of A. B stands east of C.

6). On which direction does A stands with respect to D?

a). North

b). South

c). South west

d). North east

e). Cannot be determined

7). On which direction does A stands with respect to B?

a). West

b). North

c). East

d). South

e). None of these

8). On which direction does F located with respect to E?

a). East

b). West

c). South

d). North

e). None of these

 

Direction (9-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

There are five members in the class. P scored more than Q. Q scored more than only R. S scored more than more than T. The person who scored second highest mark scores 80 marks. P was not scored less than T, but P was not scored 80 Marks

9). What is be the mark of P?

a). 79

b). 63

c). 87

d). 75

e). 66

10). What will be the score of T, if Q scored 75 marks?

a). 80

b). 83

c). 69

d). 74

e). 76

Direction (11-15): Read the following information carefully and answer the question given below.

There are eight persons in a group. Aparna, Aabeetha, Iniya, Suganya, Sanjana, Hansa, Gayathri and Prema are working in a company. They all are born in either 18th or 25th of a month. They all have born on four different months namely January, February, April and December in the same year.

 Only two persons born between Hansa and Gayathri, both of them were not born on December.  More than two persons were born between Gayathri and Suganya.  Prema was born one of the day before Aabeetha. Hansa and Suganya were not born on same date. Aparna was not born in the month contains 31 days. Prema and Sanjana was born on same date. Iniya was not born in the same month as Sanjana and Aabeetha born.  Aparna was not born on same date as Suganya born. Aabeetha was born in the month which contains 31 days. Prema was younger than Suganya. Suganya and Prema were born in consecutive months. Hansa was not elder than Iniya. Iniya was not elder than Sanjana.

11). Name the person who was born on 25th February?

a). Aparna

b). Hansa

c). Prema

d). Iniya

e). Cannot be determined

12). How  many persons born between Sanjana and Aabeetha?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than three

e). Cannot be determined

13). On which date and month does Aparna borns?

a). 18th February

b). 25th February

c). 18th April

d). 25th April

e). Cannot be determined

14). On which date does Prema born?

a). 18th January

b). 25th January

c). 18th April

d). 25th December

e). 18th December

15). How many persons born between Iniya and Hansa?

a). One

b). Two

c). Three

d). Cannot be determined

e). None

 

Direction (16 – 20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

                       984    672   356   708   960   834

16). If all the numbers in the above digits are divided by 2 and the resultant value are made to arrange in descending order from right to left, then what will be the third number from left end?

a). 984

b). 672

c). 708

d). 960

e). 834

17). If all the digits in the numbers are arranged in ascending order within the number from left to right, then what will be the difference of second digit of third number and third digit of fifth  number from the left end?

a). 1

b). 6

c). 5

d). 4

e). 9

18). If all the numbers are made to arrange in descending order from left to right, then what will be the difference of second and fifth number?

a).268

b).288

c). 256

d). 234

e). None of these

19). If all the digits in the numbers are arranged in ascending order from left to right with in the number, then what will be the addition of second digit of the third number and third digit of the sixth number?

 a). 3

b). 5

c). 13

d). 15

e). None of these

20). If all the numbers in the above digits are divided by 2 and the resultant value are made to arrange in descending order from right to left, then what will be the product of third digit of first number and the second digit of fifth number from left end?

a). 81

b). 70

c). 71

d). 17

e). 64

Answers:

Direction (1-5):

i). Only two people sits between A and H.

ii). F sits third to the left of on who sits at extreme end of the line and he is an immediate neighbour of  A.

iii). As many persons sits between C and B is equal to sits between B and E.

iv). E will not sits to the right of A.

v). G is not an immediate neighbour of H.

1. Answer: E

2. Answer: C

3. Answer: E

Except CH all other four persons are sits “first person sits second to the left of second person”.

4. Answer: B

5. Answer: B

Direction (6-8)

6. Answer: C

7. Answer: A

8. Answer: E

North East

Direction (9-10):

9. Answer: C

P > S > T > Q > R –> S scored 80 marks. So, P should score more than 80.

10. Answer: E

P > S > T > Q > R –> S scored 80 marks and Q scored 75 marks. So, T must scored between S and Q.

Direction (11-15)

i). Only two persons born between Hansa and Gayathri, both of them was not born on December.

ii). More than two persons were born between Gayathri and Suganya.

iii). Hansa and Suganya were not born on same date.

iv). Prema was younger than Suganya. Suganya and Prema were born in consecutive months

Case(i)b, Case(iii)a –>  does not follows  Condition (ii) and (iv)

v). Aabeetha was born in the month which contains 31 days.

vi). Prema was born one of the day before Aabeetha.

vii). Hansa was not elder than Iniya.

Case(ii)b does not follows –> Condition (vii)

viii). Aparna was not born in the month contains 31 days.

ix). Aparna was not born on same date as Suganya born.

x). Prema and Sanjana was born on same date.

xi). Iniya was not born in the same month as Sanjana and Aabeetha born.

Case(i)a and Case(iii)b does not follows à Condition (xii)

xii). Iniya was not elder than sanjana.

18th 25th
January Sanjana Gayathri
February Aparna Iniya
April Hansa Suganya
December Prema Aabeetha

11. Answer: D

12. Answer: D

13. Answer: A

14. Answer: E

15. Answer: E

Direction (16 – 20):

16. Answer:  C

984    672   356   708   960   834

492   336   178   354   480  417    

178   336  354   417  480   492

17. Answer: D

984    672   356   708   960   834

489    267   356   078  069    348

9-5 –> 4

18. Answer: B

984    672   356   708   960   834

984    960   834   708   672   356

960 – 672 –> 288

19.

Answer: C

984    672   356   708   960   834

489    267   356   078   069   348

5+8 –> 13

20. Answer: E

984    672   356   708   960   834

492   336   178   354    480   417    

178   336   354   417    480   492

8*8 –> 64

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests