“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk / IDBI Executive 2018 Day-48

Dear Friends, SBI Clerk 2018 Notification has been released we hope you all have started your preparation. Here we have started New Series of Practice Materials specially for SBI Clerk and IDBI Executive 2018. Aspirants those who are preparing for the exams can use this “20-20” Reasoning Questions. 

“20-20” Reasoning Questions | Crack SBI Clerk and IDBI Executive 2018 Day-48

Click “Start Quiz” to attend these Questions and view Explanation

Click Here for SBI Clerk Prelims and Mains 2018 – Full Length Mock Test

Direction(1-5): Read the following information carefully and answer the questions given below.

P, Q, R, S, T, U, V and W are the eight people sits in a linear row facing north. They all like different colours namely, Red, Blue, Green, Grey, Violet, Magenta, Cyan and Indigo. But not necessary to be in the same order

Only two people sit between the person who likes Blue and the person who likes Grey.The person who likes Magenta sits third to the right of W.The person who likes Violet is an immediate neighbour of Cyan.  The person who sits second to the left of V is the person who likes Orange. T exactly sits between the person who likes Cyan and Indigo. W either likes Cyan or Indigo. P sits third to the left of Q. Not more than two persons sit between R and the person who likes Blue colour. The person who likes Green colour sits left of the person who likes Cyan colour.V sits at one of the extreme end of the table. S does not like Violet. Four persons sit between S and U.

1).How many people sit between the person who likes V and the person who likes Indigo?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e).More than four

2). Who among the following person likes Grey colour?

a). P

b). Q

c). R

d). S

e). T

3). How many persons sits between the person who likes Violet and Green?

a). One

b). Two

c). Three

d). More than Three

e).None

4). Name the person who sits second to the left of the person who likes Orange?

a). T

b). Q

c). E

d). W

e). None of these

5). Name the person who likes Violet colour?

a). P

b). Q

c). R

d). U

e). T

Direction(6-10): Read the following information carefully and answer the questions given below.

In certain codes

 “India is supreme power nation” was coded as “qej mjk hdk jav pom”

Pakistan India fights for power” was coded as “jav jgkqke mjk cas”

India preparing armed force for nation” was coded as “hdkkly  nkljgk mjk hsn”

Preparing for war is tough” was coded as “hsn jgk pomfrt wer”

6). What is the code for the word “Supreme”?

a). mjk

b).hdk

c). jav

d).pom

e).qej

7). What is the code for the word “Pakistan”?

a). cas

b).mjk

c). qke

d). Either a or c

e).Cannot be determined

8). What is the code for the word “fight”, if code for the word “Pakistan beat Bangladesh” was “kls wkr cas”?

a). jgk

b).jav

c). qke

d). Either c or b

e). Cannot be determined

9).What is the code for the word “force”?

a). nkl

b). kly

c). jgk

d). wer

e). Either a or b

10).What is the code for the word “power”?

a). mjk

b).pom

c).jav

d).hdk

e).cas

Direction(11-15): Read the following information carefully and answer the questions given below.

Akshaya, Brindha, Chavi, Esaiarasi, Faizal, Inba and Goshal are the seven persons going to buy a differentnumber of chocolates in different week days. The week days started from Sunday to Saturday. They have different numbers of chocolates 08, 10, 15, 17, 25, 29 and 31. But not necessarilyin the same order

Only two persons went to the shopping between Akshaya and Esaiarasi. Neither of them went to the shopping on first day of the week. Inba and the person who has 10 chocolates went the shopping on consecutive days.The number chocolates with the person who went to the shopping on Tuesday were two less thanthe person who went to the shopping on Saturday. The persons who went to the shopping before Faizal will have more chocolates than Faizal. Difference of number of chocolates between Akshaya and Brindha was equal to difference between the number of chocolates with Faizal and Esaiarasi. Inba has highest number of chocolates, and she does not bought his chocolates before Faizal. Chavi has four more chocolates than the person who went to the shopping on first day of the week. The difference of number of chocolates between Brindha and Goshal was more than fifteen.

11). How many Chocolates does Brindha has?

a). 15

b).17

c). 08

d). 10

e). Cannot be determined.

12). If all the persons went to the shopping in Alphabetical order from Sunday to Saturday. Who among the following will go to the shopping on same day as earlier?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

13). What is the difference between number of chocolates with Inba and Faizal?

a). Ten

b). Twenty One

c).Sixteen

d). Four

e). Twenty

14). On which day does Faizal went to the shopping?

a). Monday

b). Tuesday

c). Thursday

d). Wednesday

e). Saturday

15). How many persons went to the shopping before Chavi?

a). One

b). Two

c). Three

d). Four

e). None

Direction(16-18): Read the following information carefully and answer the questions given below.

A stands 3 meter west of B, who stands 6 meter north of C. D stands 3 meter east of E, who stands 3 meter north of F. G stands 6 meter west of C, who stands 3 meter east of F.

16). On which direction does E stands with respect to B?

a). North east

b). South west

c).North west

d).South east

e). None of these

17). What is the shortest between A and C?

a). 45

b). 50

c).3√5

d). 9√5

e). None of these

18). On which direction does G located with respect to A?

a). South West

b). North West

c). South East

d). North East

e). South

Direction(19-20): Read the following information carefully and answer the questions given below.

19). A man introduced the woman that “she is the only daughter of my wife’s mother’s husband’s son’s wife”, then how was the man’s wife related to that woman?

a). Sister

b). Niece

c). Daughter

d).Aunt

e). Brother-in-law

20). A woman introduced a child that: “this child is the only child of my mother-in-law’s husband’s son’s brother”. Then how was Woman related to that child?

a). Mother

b). Aunt

c). Cousin

d). Niece

e). Cannot be determined

Answers:

Direction (1-5)

i).The person who likes Violet is an immediate neighbour of Cyan.

ii). T exactly sits between the person who likes Cyan and Indigo.

iii). The person who likes Magenta likes sits third to the right of W

iv). W either likes Cyan or Indigo.

v).The person who likes Green colour sits left of the person who likes Cyan colour.

vi). V sits at one of the extreme end of the table.

vii). The person who sits second to the left of V is the person who likes Orange.

viii).Only two people sit between the person who likes Blue and the person who likes Grey.

xi). S does not like Violet.

xii). Not more than two persons sits between R and the person who likes Blue colour.

xiii). Four persons sit between S and U.

  1. Answer: B
  2. Answer: D
  3. Answer: E
  4. Answer: A
  5. Answer: D

 

Direction(6-10):

india mjk
is pom
power jav
nation hdk
supreme qej
preparing hsn
for jgk
war/ tough frt/wer
pakistan/ fight qke/cas
armed/force nkl/kly

6. Answer: E

7. Answer:D

8. Answer:C

9. Answer: E

10. Answer: C

 

Direction(11-15):

i). Only two persons went to the shopping between Akshaya and Esaiarasi. Neither of them went to the shopping on first day of the week.

ii). The number chocolates with the person who went to the shopping on Tuesday were two less than the person who went to the shopping on Saturday.

iii).The person who went to the shopping before Faizal will have more chocolates than Faizal.

iv). Difference of number of chocolates between Akshaya and Brindha was equal to difference between the number of chocolates with Faizal and Esaiarasi.

Case(i) and Case(ii) –> cannot satisfy the Condition (iii)  and (iv).

v).Inba has highest number of chocolates, and she does not bought his chocolates before Faizal.

vi). Chavi has four more chocolates than the person who went to the shopping on first day of the week.

vii). The difference of number of chocolates between Brindha and Goshal was more than fifteen.

Case(iii)b does not satisfy’s condition (viii)b

viii). Inba and the person who has 10 chocolates went the shopping on alternative days.

Sunday Goshal 25
Monday Chavi 29
Tuesday Faizal 15
Wednesday Akshaya 10
Thursday Inba 31
Friday Brindha 08
Saturday Esaiarasi 17

 

11. Answer: C

12. Answer: E

13. Answer:C

14. Answer: B

15. Answer: A

 

Direction(16-18):

16. Answer: B

17. Answer: C

18. Answer:A

 

Direction(19-20):

19. Answer: D

20. Answer: E

Child may be her own child or her niece/nephew.

Daily Practice Test Schedule | Good Luck

Topic Daily Publishing Time
Daily News Papers & Editorials 8.00 AM
Current Affairs Quiz 9.00 AM
Logical Reasoning 10.00 AM
Quantitative Aptitude “20-20” 11.00 AM
Vocabulary (Based on The Hindu) 12.00 PM
Static GK Quiz 1.00 PM
English Language “20-20” 2.00 PM
Banking Awareness Quiz 3.00 PM
Reasoning Puzzles & Seating 4.00 PM
Daily Current Affairs Updates 5.00 PM
Data Interpretation / Application Sums (Topic Wise) 6.00 PM
Reasoning Ability “20-20” 7.00 PM
English Language (New Pattern Questions) 8.00 PM
General / Financial Awareness Quiz 9.00 PM

IBPSGuide Recommends Affairs Cloud Current affairs PDF

Free Online Mock Tests